12 Eylül 2013 Perşembe
İş dünyasında "İdeal Satınalma Faaliyeti" : doğru ürünlerin veya hizmetlerin, doğru miktarda, doğru tedarikçiden, doğru kalitede, doğru fiyatta, doğru zaman ve yerde teslim alınması ve talep sahibine teslim edilmesi olarak tanımlanıyor. Ülkemizde gelişmekte olan süs bitkileri sektörü için tüm bu prensiplerin uygulanması sektörün gelişimine katkı sunacaktır. İlk etapta konuşulması gereken kaliteli üründür. Avrupa standartlarında bitki üretmemiz için hiç bir engel yoktur. Toprak materyali, iklim avantajları, sulama imkânları vs. etkenler doğru bilgi ile birleşince kaliteli üretim söz konusu olmaktadır.
Bursa/Kestel, Yalova, Sakarya, İzmir/Bayındır-Ödemiş, Adana gibi iklim ve toprak özellikleri süs bitkileri üretimine uygun olan yörelerde seyahatler yapıyoruz. İstanbul Büyük Şehir Belediyemizin ve diğer kurumsal müşterilerimizin taleplerine cevap vermek için mevsimlik çiçekten yapraklı ağaçlara kadar tüm çeşitlerde süs bitkileri satın alıyoruz. Babadan oğula devam eden, yıllarını bu işe adamış üreticilerimiz var. Fakat hep birlikte dönüp baktığımızda ülkemizin süs bitkileri sektöründe bulunduğumuz yerden daha iyi bir konumda olması gerektiği kanısına varıyoruz.
Kaliteyi yakalamak aslında çok da zor değil. Üreticilerimiz bir takım basit işlemlerden kaçınmamalıdırlar. Örneğin çalı grubu bitkilerde budama işlemleri önemsenmelidir. Periyodik budamalarla saksı içerisinde formunu tamamlayan bitkiler daha ilgi çekici ve pazar payı yüksek olmaktadır. Saksıda yetiştirilen bitkiler için bir diğer önemli konu saksı harcıdır. Torf, coco-peat gibi ısı ve nem tutucu materyallerin yanında mutlaka ağır salınımlı granül formda bitki besleme ürünleri kullanılmalıdır. Bu karışımlar ile kaliteli bitkiler elde etmenin yanında nakliyede tonaj dezavantajlarını da minimize etmiş oluyoruz.
Ağaç grubunda ise en büyük handikap bakımsızlık. Fidanlar dikilip bırakılıyor, 3-4 yıl sonra satış için çaba sarf ediliyor, olmuyor. Fakat kalite anlayışı çok gelişti. Bakımsız ağaç hemen fark ediliyor, form olarak tercih edilmiyor. Ağaç gövdesinin düzgün büyümesini sağlayacak işlemler yapılmalı. Bambu bağlamak, sabitlemek vs. ayrıca bitki taç kalitesi ve gövde kalınlaşması için bitkiler imkânlar nispetinde 2-3 yılda bir repikaj görmelidirler.
Hep kaliteden bahsediyoruz. Sebebi şu; peyzaj uygulamalarında kullanılan bitkilerde belirli form, parlaklık, hastalıklardan ari olmak şartları aranıyor. Bir ev bahçesinden tutunda kilometrelerce otoban şevi uygulamasına kadar bir seviye yakaladı ülkemiz. Bunun sürdürülebilir olması için kaliteden ödün verilmemesi ve çıtanın da yükseltilmesi gerekiyor.
Türkiye büyük projelerin arifesinde, sadece İstanbul için; 3. köprünün temeli atıldı, 3. havalimanı ihalesi yapıldı, Anadolu ve Avrupa yakalarına milyonluk şehirler imar edilecek. 16 olan Büyükşehir sayısı 29a çıktı, kentlerin mücavir alanları genişliyor. Bu gelişmeler peyzaj ve süs bitkileri sektörünü doğrudan ilgilendiriyor. Arz-talep dengesinin kalite ve adet bazında sağlanması gerekiyor.
Bu gelişmeler ile ülkemizde belirli bir trend yakalayan Süs Bitkileri kalitesi ve üretim hacmi doğal olarak ihracat rakamlarını da olumlu etkileyecektir.
Türki Cumhuriyetler, Kuzey Irak, Balkanlar gibi iklim şartları ülkemizle paralel olan bölgelerde de Süs Bitkileri ihracatında söz sahibi olmalıyız.