
29 Ocak 2015 Perşembe
Ülkemiz kalkınmakta olan ülkeler içerisinde. Kalkınma hamleleri tüm sektörlerde yapılmaya çalışılıyor. Süs bitkileri sektöründe ise gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gerekse Kalkınma Bakanlığı himayelerinde verilen desteklerle farklı kalkınma modelleri sunuluyor. Bu modelleri ise belki de çağımızın kavramı diyebileceğimiz "Proje" hazırlıkları neticesinde uyguluyorlar. Proje ise amacı ve hedefi olan, bu amaçlar doğrultusunda faaliyetler yapılan, belirli bir zamanda bitirilmesi gereken ve belirli bir bütçesi olan bir metotlar zinciridir. İnsan kaynağı, seyahatler ve danışmanlıklar gibi maliyetlerin karşılanabildiği projeler, projeyi hazırlayana bir yöntem kazandırdığı gibi proje destekçisi kuruma da yapılacak faaliyet ile ilgili tatmin edici ve güvenilir bilgiler sunmanın en iyi aracı haline gelmiştir. Özellikle Sürdürülebilir Kalkınma ve Ar-Ge alanlarında ağırlık kazanan devlet politikaları beraberinde proje hazırlama ve uygulama yöntemini getirmiştir.
Süs bitkileri sektörü ile ilgili ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı TAGEM, TİGEM gibi kuruluşlar arazi tahsisi gibi konularda destekler vermektedirler. Sanayi Bakanlığı San-Tez başlığı altında üniversitelerle ortak yapılmak kaydıyla yüksek miktarlarda hibe desteği vermektedir. Kalkınma Bakanlığına bağlı bölgesel ajanslar her yıl çıktıkları hibe çağrılarıyla yerel kalkınma modelini uygulamaktadırlar. Ayrıca Avrupa Birliği tarım fonları (IPARD) gibi diğer destekçi kuruluşlarda mevcut.
Tüm bu kurumlar, projelendirilen ve uygun olarak değerlendirilen faaliyetlere, değişen oranlarda hibe sağlamaktadırlar. Somut örnekler olması açısından süs bitkileri sektörü ile ilgili yakın zamanda proje olarak çeşitli kurumlara sunulan ve hibe almaya hak kazanan bazı projeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
İSTKA(İstanbul Kalkınma Ajansı) tarafından "İşletmelere Yönelik Bilgi Odaklı Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı" kapsamında Süs Bitkileri Üretimi Kapasite Geliştirme ve Deneme Amaçlı Araştırma Merkezi Kurulması Projesi için İBB İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞye 800 bin TLlik proje bütçesinin yüzde 50si hibe olarak verildi.
TKDK (Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Aydın ili çevresinde "Çiftçi Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Tedbiri" kapsamında Süs Bitkileri yetiştiricilerine bina ve ekipman konusunda 250 bin Avroya kadar yüzde 50 oranında hibe desteği veriyor.
MARKA (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) ile SASBÜD (Yalova Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği) arasında imzalanan mutabakat ile Yalovada Doku Kültürü Laboratuarı ve Test Merkezi, Araştırma ve Geliştirme Seraları, Makine Parkuru ve Satış Merkezi içeren proje MARKA tarafından 3 milyon TLlik ödenek ile desteklenecek.
DOKAP (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi), bölgenin iklim şartlarını iyi değerlendirmek hem de bölge insanının girişimciliğine katkı sağlamak amacıyla mesul oldukları 8 ilde 400 üreticiye tıbbi ve aromatik bitki üretimi imkanı sağlayacak.
All of these institutions provide grants in varying proportions to projects which designed well with activities that evaluated as suitable. I would like to share with you some of the projects of institutions which are recently awarded grants in ornamental plants industry for guide you.