Çiçeğin Kenti Bayındır

Üretim kapasitesini artırma çalışmalarımız, pazar arayışlarımız ve Arge çalışmalarımız kooperatiflerimiz ve üreticilerimiz ile birlikte gerçekleşecek. Birlikte başaracağız.

Çiçeğin Kenti Bayındır

Çiçeğin Kenti Bayındır, dünyanın çiçekçilikte tartışmasız merkezi olan Hollanda’ya bile çiçek ihraç eden bir ilçe konumunda. Osmanlı’dan bugüne kadar çiçekçiliğin merkezi olmuş Bayındır her yıl düzenlenen Çiçek Festivali ile de sektörde önemli bir yere sahip. Bugün Büyükşehirlerin parklarındaki, bulvarların etrafındaki çiçekleri görünce, çiçek denince akıllara hep Bayındır geliyor.

Bayındır’ın öyle bereketli toprakları var ki yılın, 12 ayında ağaç ve çalı gurubu, 9 ayında ise mevsimlik bitki olmak üzere her zaman ürün alınabilecek toprak ve iklime sahip. Topraklarından adeta bereket fışkırıyor.

Bayındır’da alçak, yüksek, plastik olmak üzere toplamda 1650 sera var ve çalı, ağaç, mevsimlik, yer örtücü olmak üzere 105 bitki çeşidi üretiliyor. Çalı gurubundan yaklaşık 40 milyon adet, ağaç gurubundan yaklaşık 20 Milyon adet, mevsimlik gurubundan    yaklaşık 41 milyon adet bitki üretiliyor. Yani Bayındır’da toplamda 100 milyon adet bitki yetiştiriliyor. Bayındır’daki seralarda üretilen 105 bitki çeşidi;  il ve ilçe belediyelerine, Türki Cumhuriyetlere, Ab ülkelerine gidiyor.

Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, sektörün sorunlarını bildiklerini; Yerelde Kalkınma Projeleri ve devlet desteklemeleri ile çiçek sektörünü daha da geliştireceklerini söylüyor. Demirezen “Amaç şimdi bu pazarları daha da genişletmek, ilçeye daha çok katma değer sağlamak ve üreticinin daha çok kazanmasını sağlamaktır.  Bunun için çok çalışacağız. Üretim kapasitesini artırma çalışmalarımız, pazar arayışlarımız ve Arge çalışmalarımız kooperatiflerimiz ve üreticilerimiz ile birlikte olacak. Birlikte başaracağız” diyor.

Küçük üreticinin üretimini artırıp kendini geliştirmesi, yeni sera alanlarının açılması, belli büyüklükte üretim gerçekleştiren üreticilerin desteklenmesi çiçek sektörünün gelişmesi için oldukça önemli. Üretim kadar ürünlerin sergilenmesi amacıyla tesisler kurulması ve büyük pazarlara ulaşması için tanıtım, fuar ve festivallere katılım sağlanması da önem taşıyor. Bu konuda Bayındır Belediyesi üreticinin her zaman yanında…

Ancak Bayındır sadece çiçekçiliğin değil, tarımsal ve bitkisel üretimin de merkezi olmak istiyor. Günlük 520 ton süt üretilen Bayındır’da, 100 bin büyük baş hayvan bulunuyor. Ayrıca Bayındır 5 milyon adet zeytin ağacı ile bölgenin en çok zeytin ağacına sahip ilçesi. Bu nedenle kurulacak bitkisel, hayvansal ve tarımsal organize sanayi bölgesi ilçenin kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.  Kurulacak alanda açılacak araştırma merkezleri, laboratuvarlar ile üretim hem daha verimli daha bilimsel yapılabilecek hem de üreticiye birçok kolaylıklar sağlanacak. Bürokratik çalışmaları devam eden Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi Bayındır’a çağ atlattıracak bir proje.

22 Kasım 2019’da İzmir’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayındır’da vatandaşlara seslenmiş ve müjdelerini sıralamıştı.

Erdoğan’ın verdiği müjde sonrası adımlar hızlıca atılmaya başladı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen ve konuyla ilgili diğer kurumların yetkilileri bir araya gelerek Bayındır’da kurulacak süs bitkileri organize sanayi bölgesinin nereye kurulması gerektiğini masaya yatırdı.

Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, Ocak ayı içerisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bayındır’ı ziyareti sırasında müjdesini verdiği Süs Bitkileri Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş (Alternatif Alanlar değerlendirme ) toplantısına katıldı. Toplantı İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener'in ev sahipliğinde ve Ak Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya'nın da katılımıyla gerçekleşti.


Paylaş: 

Diğer Haberler