1997 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Bahceturk, Powerpeat, GLS Peat Plus ve Maxpeat markaları ile ithal torfun yanında Maxicoir Cocopeat, perlit, cüruf, pomza, leonardit, vermikulit ve Organamax yetiştirme ortam katkıları gibi ürünleri ile bitkinin ihtiyaç duyduğu yetiştirme ortamına sahip olmasını sağlıyor.
Bahceturk'ün çalışmalarını, Yönetim Kurulu Üyesi Onur Gülsun ile konuştuk. Gülsun; "GLS Grup Kalite Kontrol ve AR-GE Laboratuvarını kurmamızdaki asıl amaç müşterilerimizin torftan kaynaklanabilecek sorunları eleyerek bitkilerini güvenle yetiştirmelerini sağlamaktır" dedi.
AR-GE Laboratuvarı ile nelere hedefliyorsunuz? Burada yürütülen çalışmalardan bahseder misiniz?
Bahceturk olarak müşterilerimizin kullandığı ürünlerde ürün güvenliğini en önemli hususlardan biri olarak görüyoruz. Özellikle torfta oluşacak herhangi bir sorunun bitkinin büyüme ve gelişme sürecine önemli etkisi olduğunun farkındayız. Bu gerçekten hareketle 2014 yılında GLS Grup Kalite Kontrol ve AR-GE Laboratuvarımızı faaliyete geçirdik. O tarihten itibaren ithalatını ve satışını yaptığımız tüm ürünlerin toplam 12 parametrenin detaylı fiziksel ve kimyasal analizlerini laboratuvarımızda gerçekleştiriyoruz. Kalite kontrol ve analiz süreçlerini dijital ortamda takibini gerçekleştiriyor, müşterilerimizin dilediği an sahip olduğu ürünlerin analiz sonuçlarına ulaşmasını sağlıyoruz.
Kalite kontrol süreci hakkında neler söylersiniz?
Kalite kontrol sürecimiz üç ana aşamadan oluşuyor. Bunlar; ilk kontrol, detaylı kontroller ve onay süreçleridir. Bahceturk'un satışını yaptığı her palet torf öncelikle kalite kontrol aşamalarından geçmek üzere lojistik merkezimizdeki istasyona giriş yapar. Girişi yapılan paletlerin müşterilere gönderilmeden veya stok alanına nakledilmeden önce GLS Kalite Standartlarından geçmesi gerekmektedir. Bu bağlamda ilk olarak her bir palet torfun ağırlığı ölçülerek sisteme kaydedilir. Paletlerin streçleme, palete özgü numaralandırma ve etiketleme işlemleri tamamlanır. Böylece her bir palet torfun kalite kontrol ve sevkiyat süreçleri takip edilir.
Sürecin devamında da ürünlerin takibi mümkün...
Evet, Kalite Kontrol birimine gelen numunelerin GLS Kalite Standartlarına uygun olup olmadığının anlaşılabilmesi için hacim ve fraksiyon analizi, pH, nem, su tutma kapasitesi, su yakalama hızı, organik ve inorganik madde, kuru hacim ağırlığı ve kireç olmak üzere toplam on bir farklı parametrelerinin kontrolleri son teknoloji ve profesyonel ekipmanlar ile yapılmaktadır. Yapılan kontroller sonucu her parti için analiz sertifikası hazırlanır. Hazırlanan sertifikalara www.glsgrup.com.tr adresinden ve ürün üzerindeki kare kodlar sayesinde, istenilen zamanda ulaşmak mümkündür. Analiz raporlarına ulaşım bilgileri sevkiyat sırasında SMS ile müşterilere bildirilir.
Kalite kontrol onay süreci nasıl ilerliyor?
Kalite kontrol işlemleri biten ürünler için onay süreci başlar. Bu aşamada Kalite Kontrol Departman sorumlusu analiz sonuçlarını inceler ve ürünlerin GLS Kalite Standartlarına uygun olması durumunda satışına onay verir. Ürünlere ait şahit numuneler arşive kaldırılarak altı ay boyunca uygun saklama koşullarında muhafaza edilir. Bu sayede müşterilerimizin talepleri doğrultusunda tekrar analiz yapılır. Ayrıca üreticinin isteği doğrultusunda üçüncü taraf bir laboratuvarda numune analizi yapılabilmektedir.
GLS Grup Kalite Kontrol ve AR-GE Laboratuvarını kurmamızdaki asıl amaç müşterilerimizin torftan kaynaklanabilecek sorunları eleyerek bitkilerini güvenle yetiştirmelerini sağlamaktır.