Aber Grup Yöneticisi Arif Şahin ile birlikteyiz. Arif Bey’le Aber Grup’u, Çiçek Garaj ve Çiçek Garaj Bahçe projelerini konuştuk.
Arif Bey firmanızın kuruluş süreci ve devam eden çalışmalarınız nelerdir?
Firmamızın serüveni 1996 yılında Ziraat Yüksek Mühendisi, Peyzaj Mimarı Birol Şahin’in aile şirketimiz olan Casa Sera Botanik’i kurmasıyla başladı. Casa Sera Botanik 2015 yılına kadar sadece peyzaj işleri yürüten bir firmaydı. Ben 2002-2006 yılları arasında Amerika’da İşletme lisansımı tamamladıktan sonra 6 yıl kadar daha orada kalıp e-ticaretle uğraştım. 2012 yılında Amerika’dan geri döndüğümde aile şirketimiz Casa Sera Botanik’in ekibine fiilen dâhil oldum. 2015 yılının ortalarında gücünü Amerika’da deneyimlediğim e-ticaret sektörüne “Çiçek Garaj” markası olarak giriş yaptık. Daha sonra Casa Sera Botanik ve Çiçek Garaj markalarını Aber Grup firması adı altında birleştirdik.
Çiçek Garaj markasından bahsettiniz, e-ticaret sektörüne giriş serüveniniz için neler söylersiniz? E-ticaret ile ilgili hedefleriniz nelerdir?
Aber Grup yöneticileri olarak Birol Şahin ve benim uzmanlık alanlarımız olan peyzaj ve işletmenin firmamızın iki temel ayağı olarak sağlamlığı bizim için her zaman bir avantaj oldu. Türkiye’de e-ticarete olan eğilimin artmasıyla da birlikte kısa zamanda kendimizi hedeflediğimiz noktaya taşıdık. Çiçek Garaj’ın e-ticaret sektöründe fark yaratmasındaki en büyük etken üretimden tüketime müşterinin beklentisini iyi analiz edebilmesi, bunu baz alarak üretim yapması/yaptırması, tabii buna bağlı olarak üretim ve tasarımdan son tüketiciye ulaşmasına kadar tüm süreç içerisinde aktif rol almasıdır. Türkiye’de bugüne kadar e-ticaret sektöründe yer alan çiçek gönderim firmalarının birçoğu ya sadece e-ticaret yazılım tarafı ya da bayi olarak operasyon kısmında faaliyet göstermektedir. Çiçek Garaj olarak firmamız bütün sürecin hepsini tek bir çatı altında toplayarak farkını ortaya koymaktadır.
Müşterinin beklentisinden ve doğru analiz edilmesinden bahsettiniz. Bu aşamada sizin ürün profinizde neler bulunuyor?
Öncelikle ürün yelpazemizin genişliği başarımızın önemli unsurlarından biridir. Bonsai’den solmayan güle, kaktüs ve sukulent çeşitlerinden çiçekli ve yeşil yapraklı bitkilere uzanan ürün çeşitliliğimiz geniş bir müşteri profiliyle temas etmemizi ve herkesin evine/bahçesine ulaşabilmemizi sağladı. Müşterilerimizi her zaman bir ayna olarak görüp doğru şeyi yansıtmak şirket politikamız haline geldi. Örneğin; pandemi sürecinde popülerleşen hobi bahçeciliğiyle beraber ihtiyaca karşılık verebilmek adına yeni markamız olan Çiçek Garaj Bahçe imzasıyla bahçe kitleri oluşturmak gibi çeşitli projelerimiz oldu.
Çiçek Garaj Bahçe projesinden bahsettiniz. Biraz Çiçek Garaj Bahçe’nin hikayesini ve nasıl bir proje olduğunu anlatabilir misiniz?
Çiçek Garaj Bahçe hala bizi heyecanlandıran, sloganı gibi “taze, farklı, neşeli” bir projedir. Çiçek Garaj Bahçe’nin temellerini atarken e-ticaret kısmı içinde üretimde bulunduğumuz yerli bitkileri ve ithalatını gerçekleştirdiğimiz ithal bitkileri toptan ve perakende olarak müşterimize en uygun fiyatlarla ulaştırmayı hedefledik. Aynı zamanda müşterilerimiz seramıza gelip diledikleri bitkiyi kendileri seçtiği saksılarda tasarım ekibimizle birlikte özgün tasarımlarını ortaya koyarak çiçek yapmanın bir sanat olduğunu kendileri deneyimlesin istedik. Şairin de dediği gibi “Her çiçek dağda açan bir ruhtur.”. Çiçek Garaj Bahçe’nin bu bağlamda taze, farklı ve neşeli bir ruhu oldu. Çiçek Garaj’da daha çok Çin’den kendimiz getirdiğimiz bonsai türlerine yönelmişken, Çiçek Garaj Bahçe’de ise iç mekân bitkileri, süs bitkileri, yerli üretim yeşil bitkiler, ithal çiçekli bitkiler, zeytin, bonsai ve orkide türleri mevcut.
Pandemi sürecinde hem e-ticaret hem de bitki satışları yükselişe geçti. Çiçek Garaj Bahçe firmasında bu süreç nasıl ilerledi?
Söylediğiniz gibi 2020 yılında maruz kalmış olduğumuz pandemi süreci küresel bir krize yol açmış olmasına rağmen insanların eve kapanmasıyla e-ticaret sektörü beklenmedik bir ivme kazandı. Türkiye’de günümüze kadar internet üzerinden sipariş vermekte tereddütleri olan müşteri profilleri dahi online alışveriş yöneldi. Doğal olarak e-ticaret sektöründeki bu gelişmeler bizlerin de ilerlemesini sağladı. Örneğin, sektör daha önce yaşanmamış bir yoğunlukta ‘Anneler Günü’ süreci geçirdi. Anneler Günü’nün insanların evlerinde sevdiklerinden uzak kaldıkları bir döneme denk gelmesi ve bu süreçte kendilerinin bir fiil ziyaret edememelerinden dolayı bu insanları çok ciddi bir şekilde online çiçek gönderimine yönlendirdi.
E-ticaret operasyonlarını ve üretim safhalarını birlikte yürüttüğünüz belirttiniz, bu iki unsuru nasıl organize ettiğinizden bahseder misiniz? Pandemiyle birlikte operasyonlarınızda değişiklikler oldu mu?
Pandemiyle birlikte artan talep neticesinde, şirketimizin daha önce İstanbul Etiler’de bulunan merkezinin operasyon bölümünü Beykoz Çavuşbaşı’nda bulunan 1500 metrekare ; kapalı seraya taşıdık. Şu an faaliyetlerimiz hala burada devam ediyor. Aynı zamanda Beykoz Çavuşbaşı’nda 2.500 metrekare; büyüklüğünde bir depomuz ve İstanbul Gümüşdere’de 2.000 metrekare kapalı sera alanlarımız bulunmakta. Sakarya Arfiye’de bulunan fidanlığımızda kendi bünyemizde kullandığımız dış mekân bitkilerinin üretimini gerçekleştirmekteyiz. Çiçek Garaj Bahçe ve Çiçek Garaj markası olarak öncelikle Anadolu Yakası’nda Gebze Kocaeli’den, Avrupa Yakası’nda Silivri’ye kadar İstanbul’un tüm ilçelerine aynı gün teslimat imkânı sunmaktayız ve Türkiye’nin 81 iline en kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla Beykoz Çavuşbaşı’ndaki seramızdan dağıtıma çıkartmaktayız ve bitkilerimizi burada müşterimizle buluşturmaktayız.
Aber grup firması olarak, konuştuğumuz iş dalları dışında faaliyet gösterdiğiniz farklı bir sektör var mı?
Aber Grup olarak her ne kadar kendimizi e-ticaret firması olarak tanımlasak da Türkiye’de ve dünyada tarımın gücünün ve öneminin farkındayız. Türkiye’nin değişik illerinde ileriye yönelik tarım faaliyetleri gerçekleştirebilmek adına yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Hâlihazırda Bursa Karacabey ilçesinde 50 dönüm arazi üzerinde Bursa Siyahi Dürdane İnciri üretimi yapıp ihraç etmekteyiz.
Saksılarınızın ve tasarımlarınızın çok beğenildiğini biliyoruz, saksı üretimini de siz mi yapıyorsunuz?
Evet, tüm bu faaliyetlerimize ek olarak çiçek göndermenin olmazsa olmaz bir parçası olan çiçeğin alt malzemesinin yani saksı ve benzeri ürünlerin üretimini de ele alarak, çıkardığımız ürünün tamamen kendi tasarımlarımız ve işçiliğimiz olmasını sağladık. Bursa İnegöl’de 5.000 metrekare; açık alan içinde bulunan 2.000 metrekare kapalı alan içerisinde beton ve polyester saksı üretimi gerçekleştirmekteyiz. Şu an üretimlerimiz sadece kendi ürünlerimiz için olsa da saksılarımızın toptan ve perakende satışa sunulması için kararlılıkla ilerliyoruz. Gelecek planlarımız arasında; üretiminde bulunduğumuz saksıların satışında yurtiçinde hedeflediğimiz noktaya geldikten sonra yurtdışına ihraç etmek var.
Çok kapsamlı bir üretim ve satış operasyonuna sahipsiniz. Gelecek yıllar için planlarınız nelerdir?
Geleceğe daha geniş bir perspektifle baktığımızda ileriki yıllarda kendimizi dünya çapında markalaşmış ve her müşteri profiline yüzde yüz müşteri memnuniyetini devam ettirerek hizmet edebilen bir yerde görüyoruz. Projelerimizi gerçekleştirirken deneyimimizin yanına özgünlüğümüzü de koyarak zirveye ulaşmayı hedefliyoruz.