Nesiller için Bir Eğitim Vakfı: Eden Projesi

Eden (Cennet) Projesi;  İngiltere’nin güneyinde, başkent Londra’ya 420 km uzaklıkta yer alan Cornwall'da 1996 yılında ekonomik ömrünü yitirmiş bir kil ocağı iken rehabilite edilerek 2001 yılında bir eğitim parkı olarak hizmete girmiş. Yaklaşık 220 bin metrekare alan kurulmuş mekanda; etkileyici bitkiler, sergiler ve hikayelerdeki en büyük yağmur ormanını barındıran devasa Biyomlar, dikkat çeken modern bahçeler ve yaz konserleri ve yıl boyunca heyecan verici eğitim ve aile etkinlikleri için bir zemin oluşturuyor. İnşa edilen dev biyomlar (Akdeniz ve Tropik biyomlar) sayesinde İngiltere adasında Kahve, Mango, Muz ve Zeytin ağaçlarını aynı anda görebiliyorsunuz. Binlerce bitki kendi doğal ortamına uygun şekilde korunuyor ve yetiştiriliyor.

Eden Projesi Kurucu Ortağı Tim Smit, projenin misyonunu;  ‘doğal dünya ile olan ilişkimizi araştırmak, bu anlayışla insanları yaşadıkları yerlerde dönüşüm sağlamaya teşvik etmek  ve bizi nasıl büyük bir geleceğin beklediği hakkında gerçekten ciddi sorular sormaktır’ şeklinde tanımlıyor. Eden projesinin misyonu ile uyumlu olarak; öğrencilerin açık havada öğrenme ve doğaya dayalı oyunlar oynaması ve  daha fazla dışarı çıkmalarını sağlamak için bir dizi ilham verici öğretmen ve öğrenci eğitimleri sunuluyor. Bu imkanları hem Cornwall’daki proje alanında hem de talep eden okullarda, yerinde eğitim ile sağlayabiliyorlar.

Eden Projesi yöneticileri motto olarak;  ‘Doğaya ve dış mekana düzenli erişimleri varsa, çocukların daha mutlu, daha sağlıklı (fiziksel, zihinsel ve sosyal) ve öğrenciler olarak daha başarılı bireyler olduklarına’ inanıyorlar.

Eden Projesi, Yüksek Öğrenim eğitimi ve teknik geziler  için de verimli bir yer. Vasıflı ekip, müfredatı zenginleştiren ve öğrencinin öğrenme yolculuğuna değer katan çeşitli deneysel öğrenme programları ve özel atölyeler ile eğitim yolculuğuna değer katıyor.  Atölye çalışmalarıyla, öğrencilere hayatı sorgulama, karmaşıklığı keşfetme ve farklı gelecekleri hayal etme konularında öncü olunuyor. Ayrıca, değişime ilham veren ve uzun süreli öğrenme etkisi yaratan programlar tasarlamak için akademisyenlerle işbirliği yapılıyor.

Eğitim programları genelde lisans ve lisansüstü öğrenciler için; Bilim (Tarım ve Çevre konuları), Sürdürülebilirlik (iklim değişikliği, davranış değişimleri, iş operasyonları), İş Dünyası (inovasyon, girişimcilik, sosyal girişimler), Eğitim (katılımcılık, yorumlama yeteneği), Sanat (çevre, mimari ve tasarım) konularını içeriyor. Genel eğitim çerçevesi olarak Eden Projesinde  sınıf ortamını arka plana atarak, öğrencilerin kalplerini, beyinlerini ve ellerini kullanarak uzun süreli bir öğrenim sürecine girmeleri sağlanıyor. Ziyarete gelen öğrenciler test edilmiş, tecrübe edilmiş şeylerden sürdürülebilir inşaata ve kırsal kalkınmaya kadar gerçek hayata dair çeşitli bir çok konu ile karşılaşıyor ve tanışıyorlar. Biyomlar ve diğer bitkisel üretim alanları sayesinde neredeyse bir günde dünyayı keşfetme, hayatımızın bir çok yerini tasarlayan ‘bitkisel hayatı’ öğrenme imkanına sahip oluyorlar.

2001 yılından bu yana hizmette olan Eden Proje alanı yılda ortalama 1 milyon ziyaretçi ağırlıyor. Proje alanında kafe ve restoranın yanında; süs bitkileri, bahçecilik malzemeleri, sektörel yayınlar ve hediyelik eşyaların satıldığı bir de bahçe market bulunuyor.


Paylaş: