Hayaldi Gerçek Oldu

Terasın zemin kotu sadece 7 cm düşük olmasına rağmen bu teras bahçesini inşa edebildik. Eğimin sonunda kot 14 cm ye ulaşmakta idi. Bu derinlik yeşil alan oluşumu için yeterli değildi.

Hayaldi Gerçek Oldu

Nice hayallerimizin gerçek olması dileğimizle... Yolu düşecek olan tüm dostlarımızı eşsiz terasımızda ağırlamak istiyoruz.

 

2015 yılında tasarımına başladığımız projemiz, 2019 yılının Eylül ayında uygulamasına başlanarak Kasım ayında teslim edilen özel tasarım ve uygulamalarımızdandır.

Bu proje ile ortaya çıkan başarılı sonuç, atıl kalan geniş, dar, büyük küçük teras alanlarının aslında potansiyel yeşil alan ve rekreasyon alanları olduğunun kanıtıdır.

Yapı yoğunluğunun artması, nefes alınacak açık ve yeşil alanların buna ters orantı ile azalması kentsel yaşamın olumsuz yanıdır. Korumacı ve planlı bir imar planlama yöntemini kabul edip uygulamaya koymadığımız sürece maalesef yeşil alan oranı azalmaya, yapı yoğunluğu artmaya, buna bağlı olarak nüfus yoğunluğu ve trafik yoğunluğu doğru orantıda artmaya devam edecektir. Peki nereye kadar? Kendi yaşadığım kentim için söylüyorum; ‘Başka Antalya yok!' söylemlerin uygulamaya geçirilmesi önemlidir. Portfolyomuzda yer alan tüm eserlerimiz başarı ile uygulanırsa, tasarım hayata geçirilirse, işte o zaman gerçek olur. Kâğıtta üzerinde kalmış, uygulanmamış tasarımlar hayal olarak kalırlar.

Bu proje bana geldiğinde çok heyecanlandım. Çünkü karşımda çok sık karşılaşmadığım, işyeri olarak yapılacak olan bir yapının 2000m² büyüklüğündeki teras alanını yaşanılır hale getirmek isteyen duyarlı bir yatırımcı aile vardı. Antalyalı olan Peçen Ailesi'nin kurduğu Alpek İnşaat A.Ş.  büyük bir cesaret göstererek, örnek olacak bir yatırıma karar vermişti. Bana ve tasarımlarıma güvenen yatırımcı beni hayallerim ve kalemimle özgür bıraktı.

2015 yılında tasarladığım ve sunduğum ilk konsept çalışmamın onayı ve beğenisi ile işe koyulduk. Teras bahçelerinde her zaman karşılaştığım (otel, konut, işyeri...) en büyük endişe terasın üzerindeki bahçenin alt kattaki mekanlara su sızdırması, drenajın sağlıklı olamaması, kullanışsız ve gereksiz yatırım yapılmasıdır. Aslında haklı oldukları yanlar da yok değil. Eğer statik yük hesabına göre yapılmazsa problem, eğer izolasyon doğru malzemeler ile yapılmazsa problem, eğer izolasyonu koruyamazlarsa, bitki dikerken çapa gibi delici aletlerle zarar verilirse, eğer aydınlatma armatürünü monte ederken izolasyona zarar verirlerse problem...

Tasarımcı olarak en temel görevimin problem çözmek olduğunu söylerim her zaman. İşte teras bahçelerinin en büyük probleminin çözümü için kullandığım sistem yükseltilmiş döşeme üzerinde saksı oluşturma sistemidir.

Yapının statik hesapları için proje yükümüzü bildirerek imalattan sonra yük ile ilgili bir problem oluşmasını önlemiş olduk. Yatırımcı terasın betonarmesini yük hesabına uygun olarak yaptıktan sonra yüzey sularının hızlıca drenaj kanallarına ulaşımı için binadan dışarı doğru eğim oluşturduktan sonra, izolasyonunu tamamladı ve üzerine ekonomik bir seramik ile kapladı. Bu işlemden sonra test etmek üzere bırakıldı. Doğal etkenler, yağmurlar sonucu testi başarı ile tamamladı. Drenaj ve yük taşıma problemi olmayan terasın üzerine hayalimizdeki mekânı oluşturma evresine geçildi.

Terasın zemin kotu sadece 7 cm düşük olmasına rağmen bu teras bahçesini inşa edebildik. Eğimin sonunda kot 14 cm ye ulaşmakta idi. Bu derinlik yeşil alan oluşumu için yeterli değildi. Bu nedenle plastik yükseltilmiş döşeme aparatları ile yeşil saksılarını oluşturduk. Teras ofislerden çıkış düz ayak olarak konforlu sirkülasyon alanı sağlandı. Yeşil alan saksıları için ortalama derinlik 45 cm olarak imal edildi. 45 cm yüksekliğe hem basamaklar ile hem rampa ile ulaşım sağlandı. Plaza binasının önünden geçen yoğun trafiğin sesini ve görüntüsünü azaltmak için çalı formlu, ortama uygun bitkilendirme yapıldı ve alanda oturma mekânları, bitki sarılacak pergola alanları oluşturuldu. Oturma yönü binaya doğru yerleştirildi. Ayrıca mekânda yüksek ve açılı kırımlı cephenin sert etkisini kıracak doğru çizgilerin yanı sıra daha dairesel amorf hatlar kullanılmış PALMEX çatı kaplamalı lamine ahşap soğan kabanalar mekânın imzasını oluşturdu. Doğal saz görünümlü PALMEX çatı örtüsü insan boyutunda doğal ve rahat ortam etkisini kesinleştirdi. PALMEX Kanada malı polimer bir çatı kaplama ürünüdür. Ve biz PALMEX Türkiye Distribütörüyüz. Türkiye'de bayimiz yoktur. Bu konuda direkt bize ulaşmanız yeterlidir. PALMEX benim bir projem için ürün araştırması yaparken yurtdışında karşılaştığım ve kesinlikle aradığım ürün olan çok fonksiyonel ve uzun ömürlü bir çatı kaplamasıdır. 15 yıl garantili, içerisinde böcek vs barındırmayan, yırtılmayan, alev almayan, doğal görünümlü, palmiye yaprağı etkili çok başarılı bir üründür. Çatı bahçemizde yağmurda, güneşte çok kullanılan alanlarımıza üst örtüdür.

Teras bahçesinde kullanılabilecek bitki türleri ve özellikle teras bahçelerinin vaz geçilmezi OLEA EUROPA - Zeytin ağaçlarımız çok başarılı bir yıl tamamladı. Drenaj, izolasyon ile ilgili hiçbir problem yaşanmadı.

Ayrıca çatı bahçesinde kuru peyzaj yani cansız materyaller ile yapılan tasarımlarda bakım ve yük açısından kolaylık sağlamaktadır. Buna örnek olarak terasımızda zen bahçelerimiz bulunmaktadır. İçerisinde kullandığımız kayalar PALMROCK yapay kaya ürünlerimizden örneklerdir. Beyaz pirinç mozaik ile oluşturduğumuz zen bahçemiz ahşap özel tırmıkları ile dalga görüntüsünü vermek için aktivite imkânı yaratmaktadır. Bu işlem stresin giderilmesinin keyifli bir yöntemidir.

Ali Peçen Plaza terasının ayrıca bir özelliği de bizim teras ofisimizin tam da bu terasta yer almasıdır. O nedenle bizim terasımız dediğimiz Ali Peçen Plaza terası aynı zamanda ürünlerimizi, fikirlerimizi sergilediğimiz açık alanımız,  toplantı yaptığımız, dostlarımız ve plazada bulunan komşularımız ile çalışma saatlerinde veya dinlenme saatlerinde buluşup sosyal etkinliklerimizi, workshoplarımızı gerçekleştirdiğimiz, çalışırken dinlendiğimiz özenilen ve beğenilen bir teras haline dönüşmüştür.    


Paylaş: 

Diğer Haberler