SEKTÖR, BAYINDIR İÇİN BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ

Plant Dergisi’nin düzenlediği Peyzaj ve Süs Bitkileri Konferansı Bayındır Kültür Merkezinde düzenlendi. Konferansa, Bayındır Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda üretici de katıldı.

 SEKTÖR, BAYINDIR İÇİN BÖLGESEL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ

 

Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi ‘Plant Konferansları çerçevesinde Türkiyeyi dolaştı. Sektör ile üniversite öğrencilerini buluşturan Plant Konferansları programının Bayındır ayağı büyük ilgi gördü. Bayındır ve Ödemişte üretim yapan sektör aktörleri ile Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksek Okulunda eğitim gören gençler Plant Konferansta bir araya geldiler. Konferanstan son derece faydalandıklarını söyleyen öğrenciler, konuşmacılara da bol bol soru yöneltti. Bayındırda gerçekleşen konferansa SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun, Ege Üniversitesi Bayındır MYO Müdürü Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, Bayındır ÇİÇEKBİR Başkanı Mehmet Çıplaklı, BAYÇİKOP Başkan Yardımcısı Hüseyin Yekta Yamaner ve Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi H. Remzi Adıyaman konuşmacı olarak konferansa katıldılar. Bayındır Belediyesi Yahya Kerim Onart Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Bayındır MYO öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda üretici, vatandaş ve davetliler katıldı. Konferansa Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli de teşrif etti. Konferans sonrasında Kültür Merkezinde düzenlenen kokteyle öğrenciler ve sektör aktörleri kaynaşma imkanı buldu.

 

ÜNİVERSİTE VE ÜRETİCİ

Plant Konferansın Ege Üniversitesi Bayındar Meslek Yüksekokulunda gerçekleşen programına katılan Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, konferansı düzenleyen Plant Dergisine ve konferansa katkı sağlayan Bayındır Meslek Yüksekokuluna teşekkür etti. Belediye Başkanı Sesli, "Çiçekçiliğin, çiçek üretiminin kısaca bu sektörün sürdürülebilir, bölgesel kalkınmanın lokomotifi olabilmesi için üretimde, tanıtımda, pazarlamada kısaca her anlamda sektöre yatırım yapılması ve emek verilmesi gerekiyor. Biz belediye olarak bölgemizin en önemli tarımsal etkinliği olan çiçek sektörünün geliştirilmesi için katkılarımızı hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz.

Ben çiçekçilik sektörünü Bayındırda şanslı sayıyorum. Çünkü ilçemizde üniversite ve üretici buluşturulmuştur. Sektörün en temel ihtiyaçlarından olan bilimsel veri tabanı oluşturulması ve eğitilmiş teknik eleman ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar Meslek Yüksek Okulumuz tarafından büyük fedakarlıklarla yürütülmektedir.

Ben öğrencilerimizin peyzaj ve dış mekan süs bitkileri alanında sektöre nasıl faydalı olacaklarına dair Meslek Yüksek Okulumuz ve Plant Peyzaj ve Süs Bitkileri Dergisinin düzenlediği bu toplantının bizlere çok şeyler kazandıracağına inanıyor. Bu konuda emek verenleri kutluyor, hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

 

NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRME

Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Seslinin açılış konuşmasının ardından konuşmacılar görüşlerini aktardı. Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, "Böyle bir organizasyonda bir arada birlikte olduğumuz için Plant Dergisine teşekkür ediyorum" diyerek başladığı konuşmasında sektörde eğitimin önemine değindi.

Bayındır Meslek Yüksekokulu öğrencileri, öğretmenleri ile üreticinin ve peyzaj alanında hatırı sayılır deneyimli insanları bir araya gelen söyleşide üreticiler; Çiçekçilik sektöründe çalışmak üzere Meslek Yüksekokulunda nitelikli teknik eleman yetiştirilmesinin önemi vurgulayarak, temel eğitimde peyzaj kavramı içerisinde Meslek Yüksekokulundan mezun olmuş, iyi yetişmiş, işini iyi yapabilen, stajlarını iyi bir şekilde bitiren teknik elemanının sektöre katkısından bahsetti.

 

ÖĞRENCİLERİN ÜRETİME KATKISI

Çiçekçilik sektörüne girecek yeni adım atacak olan eğitimlerini tamamlamış ya da eğitimlerini sürdüren okuyan öğrencilerden beklentilerinin, öğrencilerin teorik olarak bilgilerinin yanında uygulamada alanında da yeterlilik anlamında kendilerini iyi yetiştirmelerini, hem torik bilgi hem de uygulamanın ikisiyle iyice bütünleşmesi sonucunda sektörde daha verimli ve daha kaliteli işin yapılmasının sektöre getireceği faydası dile getirildi.

Pazarlamada, standart ve kaliteyi yakalamak üst düzeyde yapılan çalışmalar sonucunda ekonomik anlamda bizlere geri dönüşünün öneminden bahsedildi. Çiçekçilik sektörün büyümesi, gelişmesi, yurt dışına yapılacak ihracatın artması konusunda Meslek Yüksekokulundan mezun olan öğrencilerin üretimdeki katkısının önemi işverenler tarafından vurgulandı.

 

OKULUN BAYINDIRA KATKISI

Konferansta SÜSBİR Başkanı Selahattin Altun, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliğinin 2008 yılında kurulduğunu ve birliği çalışmaları hakkında bilgiler verdi. SÜSBİR Başkanı Altun, süs bitkileri sektörünün ülke ekonomisi için önemini kaydetti.

Bayındır ÇİÇEKBİR Başkanı Mehmet Çıplaklı ise Bayındır MYOnun Bayındır üreticilerine ve Bayındırdaki sektöre büyük katkı sağladığını kaydederek, burada eğitim gören öğrencilerin bu bilinçle derslerine asılmalarını istedi.

BAYÇİKOP Başkan Yardımcısı Hüseyin Yekta Yamaner, BAYÇİKOPun çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Başkan Yardımcısı Yamaner, sektörün ilerleye bilmesi için eğitimli bir kuşağa ihtiyacı olduğunu kaydetti.



The conference organized by the Plant Magazine was held in Cultural Centre of Bayındır Municipality. Mayor of Bayındır Mr. Ufuk SESLİ made the opening speech at the conference, and he mentioned that they were trying to make floristic sector to pioneering element of regional development.    

 


Paylaş: 

Diğer Haberler