OYADA KÜLLEME HASTALIĞI

Oyada Külleme Hastalığı

OYADA KÜLLEME HASTALIĞI

Oya ağacı yaz mevsiminde uzun süre açık kalan, iri ve gösterişli olan beyaz, kırmızı, pembe, mor çiçekleri ve gri renkli, pürüzsüz yüzeyi ile ilginç kıvrımlı gövdesi bakımından son derece dekoratif bir görünüm sunar. Oya ağacında yaz aylarında hastalık yapmaya başlayan külleme ile mücadelemiz ise sorumlu olduğumuz kamusal yeşil alanlarda kontrol altında tutulmaya başlanmıştır.

Fungal bir hastalık etmeni olan külleme, genelde mayıs ayından itibaren gelişmeye başlar. Yaprak yüzeyinde beyazımsı bir toz tabakası oluşturan etmen zamanla siyaha dönüşür.

Hastalık etmeni sıcak, nemli ve bulutlu havaları sever. Havada meydana gelen sıcaklık değişmeleri , fazla azotlu gübreleme ve potasyum eksikliği hastalığın ortaya çıkmasını teşvik edebilmektedir. Yaprak stomalarında misel oluşturan etmen bitkinin fotosentez yapmasını engeller ve gelişimini kısıtlar. Yapraklarda oluklaşma, solma ve kuruma meydana gelir.

Park, bahçe ve koru alanlarının vazgeçilmezi oya ağacının, ağustos ayı başlarında açan renkli çiçeklerinin görsel şöleninden daha fazla yararlanmak adına külleme ile mücadelesi Bitki Sağlığı Şefliği tarafından yapılmaktadır.


Paylaş: 

Diğer Haberler