MOZAİKÜLTÜR BİTKİ HEYKELLERİ

Mozaikültür Bitki Heykelleri Alanı, EXPO 2016 Antalya’nın en fazla ilgi çeken unsuru oldu. Türkiye için yeni bir deneyim sunan Bitki Heykelleri hem ziyaretçilerin hem de sektör temsilcilerinin ilgisiyle karşılandı.

MOZAİKÜLTÜR BİTKİ HEYKELLERİ

 

EXPO 2016 Antalya hem sektörümüz hem de vatandaşlarımız için yeni deneyimlerin yaşandığı bir alan oldu. Bu yeniliklerden en fazla dikkati çekeni ise ‘Mozaikültür Bitki Heykelleri Alanı’ oldu. Tüm EXPO alanında hem ziyaretçilerin hem de sektör temsilcilerinin merakla incelediklerini alan bitki heykelleri. Toplam 108 bitki heykeli ortaya sunduğu görsellik ve profesyonel çalışma ürünüyle EXPO 2016 Antalya’nın itici gücü olmayı başardı.

 

 

KANADA MERKEZLİ

 

EXPO 2016 Antalya sergi alanında 15 dönümlük arazi üzerinde; Kanada merkezli Mosaicultures Internationales De Montreal ile yürütülen çalışma kapsamında hazırlanan 108 bitki heykeli sergileniyor. Mozaikültür tarafından oluşturulan bu alan, dünyanın en büyük bitki heykel sergisi olma özelliğine de sahip. Mozaikültür Bitki Heykelleri alanı insanlar, hayvanlar, bitkiler ve böcekler arasındaki binlerce yıldan bu yana devam eden bağı ve insanların yaşamak için bu 3 yaşam formuna duyduğu ihtiyacı anlatmaktadır. Bu heykellerin yapımında 700 bin adet bitki kullanıldı.

 

 

KOMPOZİSYON

 

Mezopotamya’da ilk buğdayın yetişmesi ile başlayan uygarlığın yayılışının tasvir edildiği bitki heykel sergisinde; İpek böceği ve İpek Yolu efsanesi, Asya’da tarım ve evcilleştirme, Asya’da pirinç ve bambu ekimi, Afrika’da hayvan koruyucu kabile “Maasai”, sebati sergileyen Ağaç diken adam gibi temalar işlenmiştir. Mozaikültür bitki heykelleri alanının konsepti “Tarih ve Biyolojik Çeşitliliğe” dayanmakta. Söz konusu konsept çiftçiliğin kökeninde evcilleştirilmiş ilk hayvan türlerine odaklanarak, bitkilerin ve hayvanların biyolojik çeşitliliğini yeniden canlandırmayı hedef olarak belirlemiştir.

Mozaikültür alanı, tarih öncesine dayanan, avcı-toplayıcı toplumlardan başlayarak, Bereketli Hilâl üzerinde tarımın ortaya çıkması ve hayvanların evcilleştirilmesiyle, çiftçi / hayvan yetiştiricisi bir topluma doğru insanoğlunun gelişim yolculuğunu tasvir etmektedir. Hayvanların ve bitkilerin evcilleştirilme sürecini anlatmaktadır.

 

 

ANTALYA İKLİMİNE UYGUN

 

EXPO 2016’da sergilenen bitki heykellerinin iskeletleri Kanada’da hazırlanarak Türkiye’ye getirildi. Heykellerin bitkilendirilmesi işlemi EXPO açılışından çok önce başlandı. Mosaicultures Internationales’in baş bahçıvanı Normand Francoeur, Antalya iklimine dayanacak bitkileri seçtiklerini vurgulayarak, “File diyebileceğimiz bir örtü var. Bunun içi toprak ve çeşitli materyallerle istediğiniz heykel figürünü oluşturacak şekilde dolduruluyor. Ardından heykellere uygun renk ve türdeki bitkileri özenle yerleştirip, makasla şekil veriyoruz. Heykellerin içinde bir sulama sistemi var. Yeşil kalması için heykeller her gün 5-10 dakika sulanacak” bilgisini aktardı.

 

 

15 KİŞİLİK BAKIM EKİBİ

 

EXPO’nun açılışından bu yana 15 kişilik bir ekip Mozaikültür Bitki Heykeleri’nin bakım ve onarımıyla ilgileniyor. 12 Kanadalı, Bir Fransız ve 2 Türk’ten oluşan bu ekibin Türk koordinatörü olarak ekibin başında bulunan Peyzaj Mimarı Ersin Özbadem, çalışmalarla ilgili kısa bilgiler verdi. Ersin Özbadem, Mozaikültür çalışması konusunda Türkiye’de deneyim sahibi olan ender isimlerden birisi. Kendisi, 2013 yılında Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen ‘Mosaiculture Fuarı ve Yarışması’nda altın madalya sahibidir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yeşil Alanlar Şube Müdürü olan Ersin Özbadem, Kanada’daki yarışma için hazırladıkları ‘Çingine Kızı Mozaiği’ ile başarı kazanmıştı. Mosaicultures Internationales De Montreal firması ile tanışıklığı o günlere dayanan Özbadem, EXPO için de Mosaicultures ekibine Antalya’da eşlik ediyor.

 

 

EN ÖNEMLİSİ BUDAMA İŞLEMİ

 

EXPO için kalabalık bir ekip ile bitki heykellerinin hazırlandığını, ancak açılıştan sonra bu ekipten 15 kişinin bakım ve onarım işlemleri için çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Özbadem, ekip olarak büyük bir uyum içerisinde olduklarını söyledi. Bitki heykellerinin hazırlandıktan sonra en önemli işlemin budama olduğunun altını çizen Özbadem, “Ciddi bir budama işimiz var. Hava şartlarından dolayı bitkiler çok hızlı geliştiği için sürekli budama işlemimiz devam ediyor. Bitkilerin daima aynı boyda kalması gerekiyor. Bitkileri özel besinli sularla nizami şekilde sulamasını yapıyor. Bitki heykelleri sürekli denetlenerek ölün bitkilerin yerine yenisinin dikimini gerçekleştiriyoruz. Şu anda bizim en önemli işlemimiz EXPO süresince budama işlemi ve ölen bitkilerin yerine yenilerini dikmektir” dedi.

 

 

 

MOZAİKÜLTÜR

 

Mozaikültür; bir motifin veya fotoğrafın, özenle seçilmiş ve budanmış canlı bitkiler kullanılarak heykel oluşturma sanatı olarak tanımlanır. Mozaikültür eserlerinde birden çok sanat dalı bir arada kullanılır.

İstenilen formalarda oluşturulan konstrüksiyonlar, tasarım için en uygun renk ve tekstürdeki bitkiler ile kaplanarak peyzaj alanlarında muhteşem etki bırakan birer sanat eserine dönüşmektedir.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler