Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde gerçekleşen Plant Konferansa katılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Halil Güler, Mustafa Kemal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerine seslendi. Peyzajın bir yaratıcılık işi olduğunu vurgulayan Güler, "Peyzaj mimarlığı bir yaratıcılıktır. Yaptığınız projeyi sadece düz bir kağıt üstünde ya da bilgisayar ekranında düşünmeyin. Bizde bir laf var ‘projeyi revize ettik. Bu revize yüzde 50yi geçerse ya da değişirse bu projeyi çizen peyzaj mimarı için iyi bir şey değildir. Projeyi çizmeden evvel uygulamacı mantığıyla bakmak, yerinde incelemek gerekir" diye konuştu.
PROJELERDE ELDEKİ İMKANLAR KULLANILMALI
Moderatörlüğünü Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyamanın yaptığı Hataydaki konferansa konuşmacı olarak katılan Hatay Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Etüd Planlama Müdürü İlkay Çinçin, peyzaj mimarının projesini çizerken imkanları ve materyali iyi bilmesi gerektiğini elindeki imkanları en iyi şekilde kullanması lazım geldiğini söyledi. Öğrencilere iş hayatındaki ilk yıllarından bir örnek anlatan Çinçin, "Belediyede yeni başladığım zaman çok heyecanlıydım, benden bir proje çizmemi istediler. Ben de aldım bilgisayarımı çalışmayı hazırladım, çok güzel bir proje çizdim hatta çok üst düzeydi. Projeyi başkan yardımcısına gönderdim, tabi ben bekliyorum beğenilsin. Bana yukarıdan bir haber geldi; İlkay Hanım fantastik projeler çizmesin. Orada ilk kez belediye gerçeğiyle karşı karşıya geldim. Eldeki imkanları kullanmak çok önemli" diye bahsetti.
SEKTÖRÜN SORUNLARI ÇOK
Konferansın bir diğer konuşmacısı Botanik Ladin Fidancılık İşletme Müdürü Nidal Özdemir, sektörün sorunlarını dile getirdi. Türkiyede üretimin kayıt altında olmadığından dem vuran Özdekir, "Üretim kayıt altına alınmalı. Biz üreticilerin mağduriyeti o noktada başlıyor. Bazıları üretiyor ve el altından satıyor, bu da bize zarar veriyor. SÜSBİRe ödediğimiz binde 3 bizi çok zorluyor. Binde 3 çok büyük bir para, sıkıntımız bu malum... Sektörün bir diğer sıkıntısı mesela ben meyve fidanı ürettiğim zaman Ziraat Bankasından 0 faizle kredi kullanıyorum. Ama süs bitkisi ürettiğimiz zaman yüzde 50 destek alıyoruz. Süs bitkilerine sulama teşviki istiyoruz. Tabii ekipman teşviki, sera yapım teşviki beklentimiz var. KDV konusunda da yüzde 18, yüzde 8e düşürülürse iyi olur diye düşünüyoruz" dedi.
İŞ İMKANI GENİŞ
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Çetinkaya ise mezun olduğu okulda öğrencilere seslendi. Peyzaj mimarlığı öğrencilere mezun olduktan sonra nerelerde iş bulabilecekleri konusunda bilgiler veren Çetinkaya, şunları sıraladı: "Aranızda 4. sınıf olanların aklında bu soru işareti olabilir. Bir peyzaj mimarı için Tarım Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı deyince ne anlam ifade eder. Belki Tarım Bakanlığında iş bulmayı umuyorsunuzdur ama diğer bakanlıkları pek düşünmezsiniz. Aslında durum pek de öyle değil. Dolma Bahçe Sarayında peyzaj mimarı çalışıyor arkadaşlar, orası yani bakanlık peyzaj mimarı istihdam ediyor. Milli saraylarda peyzaj mimarları çalışıyor. Milli parklarda, tarım bakanlığında, çevre bakanlığında çalışan peyzaj mimarı meslektaşlarımız var. il özel idarelerinde, belediyelerde, bankalarda, kamuda ve özel sektörde çalışan peyzaj mimarları var. Ayrıca üniversitelerde akademik olarak çalışan meslektaşlarımız mevcut. İş imkanlarınız oldukça geniş."
Nursery Operations Manager of Botanik Ladin Co., Nidal Özdemir Ms., spoke at the Plant conference in Hatay Mustafa Kemal University. She talked about problems of the industry and mentioned that off the record production is the big problem.