İLK YERLİ KARANFİL TESCİLLENDİ

Ana vatanı Anadolu, fakat Türkiye karanfili İsrail, Hollanda, İtalya ve İspanya’dan alıyordu. Likya adıyla ilk yerli karanfili ürettik. Bu sayede dışa bağımlılık bitecek.

İLK YERLİ KARANFİL TESCİLLENDİ

Anavatanı Türkiye olan karanfil, 1800'lü yıllardan itibaren Anadolu dağlarından yabancı bilim adamları tarafından toplanarak Avrupa ve İsrail'e götürüldü. Yıllardır anaç, çelik ve fideleri İsrail, Hollanda, İtalya ve İspanya'dan ithal edilen karanfilin ilk yerli ıslah çalışması başarıyla sonuçlandı. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitütüsü Müdürlüğü (BATEM) ve Süs Bitkileri Mamulleri ve İhracatçıları Birliği'nin iş birliğinde 7 yıl önce ilk adımı atılan proje TÜBİTAK'a sunuldu. Proje üzerinde 8 bilim insanı iki yılı aşkın süre çalıştı. 6 bin aday karanfil çeşidinin ıslahı başarıyla tamamlandı. Aksu'daki deneme seralarında ilk olarak 2014 yılının Kasım ayında Türkiye'nin yerli ıslahı olan ilk karanfil türleri çiçek açmıştı. BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, ilk yerli karanfil türü için Türk Patent Enstitüsüne ‘Likya' adıyla tescil başvurusu yapıldığını, sürecin onaylanmasının ardından üreticilere anaç satışının başlatılacağını açıkladı. Sektör olarak yıllık 400 milyon dal karanfil üretimi yaptıklarını belirten Süs Bitkileri Mamulleri ve İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu üretimde kullanılan anaçların tamamının İtalya, Hollanda, İsrail ve İspanya'dan ithal edildiğini, bu projedeki başarıyla firmaların bu yıl deneme üretiminin ardından ikinci yıldan itibaren dışa bağımlılıktan kurtulacağını söyledi.

"Kendi türümüzü bize satıyorlardı"

Yıllık 750 bin TL dolayında anaç ithalatı yaptıklarını belirten Osman Bağdatlıoğlu şunları anlattı: Kendi kültürel ıslah çalışmamız sonuçlandı ve 2014 yılında ilk çiçeklerimiz açtı. Eğer bunu yapmasaydık Türk çiçek sektörü büyük zorlukla karşılaşacaktı. Yabancılar bizim endemik türlerimizi alıp tekrar bize satıyordu. Artık kendimiz üreteceğiz.


Paylaş: 

Diğer Haberler