BÜYÜK İŞBİRLİĞİ

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile Süs-Bir arasında iş birliği protokolü imzaladı.

BÜYÜK İŞBİRLİĞİ
Büyük işbirliği
 
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile Süs-Bir arasında birliği protokolü imzaladı
 
Toplantı düzenlendi
26-29 Eylül tarihleri arasında Antalya Cam Piramit’te düzenlenen Florplant Süs Bitkileri ve Peyzaj Mimarlığı Fuarı’nın etkinlik programı kapsamında 27 Eylül Perşembe günü Divan Talya Otel'de ulusal ve uluslararası sektör basını için süs bitkileri sektörü hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yerel ve ulusal basında yer bulan toplantıyı Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği, Süs-Bir ve Agoras Fuarcılık organize etti. Toplantıda süs bitkileri sektörünün bölge için önemi ve EXPO 2016 Antalya’nın dünya çapında Türkiye’ye sağlayacağı avantajlar konuşuldu. Bu çerçevede Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ve Süs-Bir ile birliği protokolü imzaladı
 
İlk kez bir araya geldiler 
Toplantıda konuşan Agoras Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Dükkancı, öncelikle fuar ile ilgili bilgiler verdi. Fuarın önemine değinen Genel Müdür Dükkancı: “Cam Piramit içerisinde bin 600 metrekarelik bir alanda gerçekleşen fuarın ayrı bir stratejik önemi var. EXPO 2016 artık bir hayal değil, gerçek. Türkiye’de düzenlenen bu önemli organizasyon Antalya’da gerçekleştirilecek. Fakat bir takım gerçekler de var; buraya bir bahçe kurulacak. Dolayısıyla ortada bir peyzaj mimarlığı söz konusu ve yapılacak çalışmalarda öncelikle süs bitkileri kullanılacak. Çünkü botanik bir EXPO yapılacak. Bu vesileyle de Florplant 2’nci Süs Bitkileri Fuarı, peyzaj mimarlığı hizmeti veren süs bitkileri üretimini, ticaretini, ithalatını ve ihracatını yapanlar için çok önemli bir zemin. Bu kapsamda 2 sene önce uluslararası grupta bir fuar organize etmek için yola çıktık. Bugüne kadar desteklerini esirgemeyen Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği’ne ve bu sene ‘biz de ev sahibiyiz’ diyen Süs Bitkileri Üreticileri Birliği yönetim kurulu üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Ayrı bir güç kattılar. Bugünkü basın toplantısının amacı da şu; Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun farklı ülkelerinden, İtalya, Mısır, Bahreyn, Hollanda, İran, Finlandiya, Yunanistan, Polonya, Danimarka ve Belçika olmak üzere 12 ayrı ülkeden gelen 13 tane yabancı basın mensubumuz var. Bu basın mensupları süs bitkileri ve peyzaj mimarlığı sektöründe ihtisas yayınlarının ya sahipleri ya editörleri. Onlara Türkiye’de süs bitkileri sektörünün üretimini, ihracatını ve gücünü göstermek için iki kurum başkanımız kendilerine brifing verecekler. Bu kadar önemli iki kurum başkanı ortak bir basın toplantısında ilk kez bu fuar vesilesiyle bir araya geliyor. Belki bu fuar, belki EXPO’nun motivasyonu vesile oldu ama iki kurum arasında birlikte bir yürütme protokolü imzalanacak. Bu vesileyle de bir araya geldik.” dedi.   
 
EXPO için harekete geçtiler
Dükkancı’dan sonra söz alan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu: “Bugün süs bitkileri sektörü açısından önemli bir gün. Çünkü bildiğiniz gibi EXPO’nun konusu çiçek ve çocuk. Yasa dahilinde belirlenmiş iki kurum var. Birisi İhracatçılar Birliği birisi de Süs-Bir. Süs-Bir daha çok iç pazar noktasındaki üretici örgütlenmesinde görev yapan bir kuruluş ki ben çok değer veriyorum ve çok önemli olduğunu düşünüyorum. İhracatçılar Birliğini de biliyoruz. Sektörün dahiliyesi ve hariciyesi diyebiliriz. Dolayısıyla Türkiye ve uluslararası böyle bir iki kuruluş EXPO amacıyla bir harekete geçti. EXPO’nun birleştirme noktalarından biri de bu. İlk defa iki kuruluş bir araya geldi ve protokol imzalayacağız. Süs bitkileri sektörü Türkiye’yi ilgilendiren bir nokta. Neler yapabiliriz bunu tartışıp protokol imzalayacağız. Zamanımız daralıyor. Eğer biz EXPO’ya hazır olmaz ve biz süs bitkileri sektörü olarak hazırlıklarımızı yapamazsak ne şehircilik noktasında yeterli detayları bulabiliriz ne de gelen yabancıların ihtiyaçlarını karşılayabiliriz. Bunun yanında sektörümüz ilk kez fuar vesilesiyle Antalya’ya uluslararası bir basını da davet etti. Onlara hem Antalya EXPO’sunu anlatmak hem de aynı şekilde bizim sektörümüzün büyümesini, ivmesini, potansiyelini gösterip dünyada ilgi çekip böylece yabancı yatırımı çekerek yeni teknolojileri sunmak açısından çok büyük bir fırsat. Binlerce üreticiyi örgütlememiz gerekiyor. İhracat kısmında 25 bin kişiye iş olanağı sağlayan 300 bin kişiye dolaylı olarak istihdam yaratan sektörümüzün, bundan çok daha fazlasına istihdam sağlayarak süs bitkileriyle birlikte büyük bir potansiyel oluşturacağını ve Türkiye’de söz sahibi olan sektörlerden biri olacağına inanıyorum.” dedi. 
 
‘Türkiye büyük bir güç’
Süs-Bir Başkanı Abdullah Okul ise: “Yeni yönetim olarak Temmuz 2012’de yapılan genel kurulda seçildik ve göreve başladık. İki yıllık seçildik. İki yıl sonra yeniden genel kurulumuz var. Ben ihracatılar Birliği’ne üyeyim. Osman Bey de üretimde Süs-Bir’e üye. Onun için zaten birbirimizden farkımız yok. İki birliğinde amacı vaktini buna ayırarak, vaktinden fedakarlık ederek bu sektörün sektör olma yolunda ilerlemesi için bir çaba sarf etmek. Mesela şu anda Antalya’da fuar var. 15 Kasımda Ödemiş’te var, Aralık’ın 13’ünde de İstanbul’da bir fuar var. Fuarlar bizim vizyonumuz misyonumuz gelişmişliğin bir göstergesi. Bunların tabi en üst çıtası da EXPO. Bunun için EXPO sadece Antalya’nın, yerel idarecilerin, üreticilerin sorunu değil Türkiye’nin bir sorunu. Türkiye’nin en başarılı yapması gereken bir organizasyon. Çünkü artık -o tarihe kadar biz de gerekli yasal düzenlemeleri yaparsak- uluslararası arenada Türkiye’ye dur yok. Avrupa’nın bizim üstümüzde büyük bir ısrarı var. Yani daha önce gelmeyen gitmeyen, Türkiye’yi küçümseyen ülkeler artık Türkiye’nin bir güç olduğunu, Orta Doğu ve özellikle Türkiye Cumhuriyetleri’nde bir güç olduğunu fark ederek belli katkılar, belli yatırımlar yapmaya çalışıyorlar. Yatırımı tabi ki ötelemeyiz. Herkes burada yatırım yapsın ama; mesela Hollanda yıllarca üretim üstü gibi bilindi fakat aslında ticaret üstü. Yani malın üretildiği yerden ziyade satış üstü. Biz de Türkiye’yi Orta Doğu’da özellikle pazara yakın bir noktada buna hazırlama yolunda hızlı bir adım atmamız lazım. Yasal mevzuatları hazırlamamız lazım. EXPO’yu ve fuarları başarıyla yapmamız lazım.” dedi. 
 
İşte büyük işbirliği 
Agoras Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Dükkancı, Süs-Bir Başkanı Abdullah Okul ve Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken protokolün içeriği ile ilgili bilgi verdiler. Bağdatlıoğlu: “İlk defa uluslararası bir organizasyonda sektör temsil edilecek. Bu zamana kadar sadece bizim sektörümüzde değil, Türkiye’nin gerçeği olan ihracatçısı, üreticisi ve birçok sektör bir arada hareket etme yeteneğinde olamadı. Bundan sonraki boyutlarda EXPO da bir araçtır. İç üreticisiyle ihracatçısıyla, peyzajcısı, kesme çiçekçisiyle biz ayrılmaz bir bütünüz. Ortak projeler geliştireceğiz. EXPO 2016’ya giderken ‘sadece Antalya’ imajını yıkarak bütün Türkiye’deki birleşme noktasına imza atıyoruz. EXPO’da ne olacağını, neler yapabileceğimizi önce kendi üreticimizin, ihracatçımızın bilmesi gerekiyor. Konu bir de çiçek ve çocuksa önce kendi örgütlenmemizi yapacağız. Biz bugün bunun temellerini atacağız.” dedi. 
 
‘Örgütlenmiş üye önemli’
Abdullah Okul ise: “Tarım Bakanlığı’nda temsil noktasında iki birlikten başka bir şey yok. Orta Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği daha önceden biliyorsunuz Antalya Kesme Çiçek İhracatçılar Birliği’ydi. Bundan sonra çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdüreceğiz. En azından birbirimizden bilgi alışverişinde bulunarak kalkınmayı her tarafta ortak olarak yapacağız.” diye konuştu. ‘Ne kadar üyeniz var’ sorusunu cevaplandıran Başkan Abdullah Okul: “Şu anda 215 üyemiz var. Bazı yasal sıkıntılar var. Üye olmakta sıkıntı çeken üreticiler var. Bağlayıcı şeyler var, onu yerine getiremiyor. Bazı şeyleri değiştirirsek tahminlerimize göre 1.500’ün üstüne çıkıyor bu sayı.” dedi. Osman Bağdatlıoğlu ise: “Üye sayısından öte örgütlenmiş üye sayısı önemli olan bizim için. Süs bitkileri sektörü alt birlikte bu bakımdan İstanbul merkezde sayısını arttıracak. Bence sayıdan çok nitelik önemli. Bu konuda da birlik gerçekten de başarılı. İç pazarda çok önemli bir misyon yükleniyorlar. Gelişmemizle birlikte ihracata da kaydıracağız bunu. O yüzden bizim birleşip hep beraber hareket etmemiz gerektiğine gerçekten canı gönülden ben inanıyorum. Başkanımda buna inandı. Karşılıklı olarak buna inandığımız içinde süs bitkileri sektörü için el ele diyoruz.” dedi.  
 
‘Bir bitkide uzmanlaştılar’
‘EXPO’dan sonra ne kadar pazara hükmedebiliriz? sorusunu cevaplandıran Süs-Bir Başkanı Abdullah Okul, şunları kaydetti: “70’li 80’li yıllarda ‘malzemeyi nerden buluruz, tohumu ve toprağı nereden getiririz’ sıkıntıları vardı. Şimdi onları bulmak kolay. ‘Nereye satarız, parayı kimden tahsil ederiz’ sıkıntıları var. Biz işin pazarlama, reklam, tanıtım tarafını hep kaçırmışız. O tarafları hep lüks görmüşüz. İşletme anlamında kendimizde de hata var. İşletmelerimizde gerekli kurumsallığı sağlayamamışız. Avrupa’yı da 2000’li yıllardan sonra gidip geldiğimizde keşfetmişiz. Biz Amerika’yı burada yeniden keşfetmeye uğraşmışız ama Amerika keşfedilmiş. Kopyala yapıştır yapmadığımız şeyler de yok değil var. Avrupa’da genel sıkıntı var zaten. Mesela Azerbaycan’a 6 kere gittim, sıkıntı olmadan önce Suriye’ye gittik, Türkmenistan’a gittik. Burada Türk olma vasfıyla zaten ön plana çıkıyorsunuz bir kere. Türk kimliğinin üstün ırk olduğunun ben ilk oralarda gördüm mesela. Bu ayrı bir hoşluk. Bizden bitki almak istiyorlar ama şöyle de bir sıkıntıları var. Bir bitki yapıyorsunuz mesela, ama iç pazara yönelik yaptığınız için devamı gelmiyor. Avrupa zaten yıllarca bundan kazandı. Bir bitkide uzmanlaştı. Tek bitki üstüne. Satma sıkıntısı olmadığı için tek bitkiye çalışabildi. Biz şu an işletmelerimizde ne yapıyoruz? Kendi çeşitliliğimizi yaratmaya çalışıyoruz ki bir müşterimiz geldiğinde cevap verebilelim.” 
 
‘Aynı geminin içindeyiz’
“Bitki bazlı uzmanlaşma yeni yeni başladı. Onun için diyorum, uluslararası arenada işler biraz daha farklı. Çünkü devletin orada bakışı farklı. Hollanda’da mezat diyoruz, kuruluşu 100 yılı geçmiş bir mezat. Bizde daha o mezat gibi mezat var mı? Türkiye çapında iki tane kesme çiçek mezadı var. Bence iyi gitmiyorlar. Kendilerini yenileyemiyorlar. Biz buralara gelebilir miyiz? Geliriz. Önce aynı yola girelim. Aynı yola girersek biz bir şekilde bu adamları yakalayacağız. Biz gerçekten azimliyiz. Bürokrasinin hiç destek olmadığı yerde biz bu kadar yapabiliyorsak, ayağımızdaki pranga biraz kaçsa neler yaparız. Kimse hesap edemez. Ama yapacağız, başaracağız. Ciddi üretimler, ciddi işletmeler var. Beraber hareket etmek istiyoruz. Bir örnek vereyim mesela, devlet TİGEM arazilerini kiraya veriyor. Şu anda 6 tane TİGEM kiralama sürecinde. Benim bölgem Yalova. Biz Yalova’da şöyle bir şey yaptık; 39 tane tüzel kişili işletmeyi birleştirdik bir tane anonim şirket kurduk ve TİGEM’in ihalesine proje hazırladık. Bu tip işbirliği güç birliği projeleri de var. Güzel gelişmeler var. On yıl önce kimse kimseyle aynı masaya oturmuyordu. Ama şimdi sektör olarak hepimiz aynı geminin içindeyiz. Batarsak hep beraber batacağız.”  
 
Herkese tanıtılacak
Bu gelişmede EXPO’nun payını değerlendiren Okul: “Bu tanıtım, yatırım anlamında. Ben mesela EXPO’ya botanik park olarak bakıyorum. Buradan belediyeler de kendine pay alacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında diktiği mevsimlik bitki adedi 3 milyondu. Bu yıl 60 milyon. Bu sadece İstanbul’la alakalı olmadı tabi. Bununla alakalı bütün büyükşehirler adetlerini attırdılar. EXPO bu anlamda da bana lazım. Çünkü yapı itibariyle bizim bir şeyi görmemiz lazım. Görmeden anlayamıyoruz. Türkiye’de bu işin varı anlamında, yabancı ziyaretçi kısmında, iç pazarda bir dinamik getirecek. Bu alan süslenecek, dekore edilecek, dikilecek, bakılacak. Bizim düzenlediğimiz bahçeler oralarda sahnelenecek. Herkese tanıtılacak, görülecek, uluslararası arenada haber yapılacak.” dedi. 
 
Kriz, Türkiye için fırsat 
Osman Bağdatlıoğlu ise: “Sektörle ilgili belirli ülkelerde oluşmuş bir lobi var. Bizde şu anda daha daire başkanlığı boyutu bile yok. Dolayısıyla önce bir lobi yapıp, sektörün büyüklüğünü ve gücünü göstermeye çalışıyoruz. Süs-Bir ve İhracatçılar Birliği birleştirildiğinde 700 kişilik bir üretim yapan ve ihracatıyla hepsini birleştiren bir sektör şu anda ortak hareket etmek istiyor. Burada önemli olan bence istek. Bu lobiyle de birlikte Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Turizm Bakanlığı gibi birçok noktada hareketler getireceğiz. Biz de olimpiyatlar olduğu zaman başka ülkelerde devlet adamlarımızı yanımıza alıp oraya giderek lobi yapacağız. Dünyada bir kriz var şu anda. Bu kriz Türkiye ve süs bitkileri için üretim yapması ve geliştirmesi açısından bence bir fırsat. Eğer biz bunu yapmazsak zaten Kenya ve kuzey Afrika ülkeleri harekete geçmiş durumda. Çünkü yatırımların hepsi hakikatten Avrupa’dan uzaklaşıyor. Gerek ihracatçının, gerek üreticinin, gerek peyzajcının hepsinin ortak noktası üretim alanlarına kavuşması ve teknolojiye ulaşması. Bu protokolün de en önemli noktalarından bir tanesi organize alanlara ulaşıp, üretim alanlarını da arttırmak. 2019 yılında Botanik EXPO’yu Pekin aldı. 16 milyon kişi bekliyor. Çalışmalara başlamış durumdalar. Biz geç bile kaldık. Bu bir vesile, alt yapıları birleştirerek ilk defa bir protokol imzalanacak.”
 

Paylaş: 

Diğer Haberler