Malatya Battalgazi Belediyesi EXPO 2016 Antalya’ya katılan belediyelerden birisi oldu. ilçe belediyesi olarak hazırlanan Battalgazi Belediyesi Standı EXPO’da ilgi gören şehir stantlarından birisi oldu. Beğeni toplayan Battalgazi standı Malatya ve Battalgazi’yi tanıtmanın yanı sıra Malatya ve Malatya kültürünü tanıtma misyonunu da üstlendi. Battalgazi evi olarak inşa edilen stantta Battalgazi’nin Ulu Cami, Kervansaray, Namazgah, Emir Ömer Mescidi ve oradaki tarihi eserler tek bir mekan üzerinde toplandı. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, sergide yer almalarının önemli olduğunu ifade ederek, “Sergi 6 ay sürecek daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilerek, aynı hüviyetini ve tanıtım noktasındaki görevini devam ettirecek. Dolayısıyla burada Malatya’nın ve Battalgazi’nin bir evi var. Bu ev her zaman Malatya ve Malatya insanını ayrıca kültürünü tanıtma noktasında işlevini yerine getirecektir. Bu standın temel amacı EXPO 2016 Antalya fuarına katılmak ve bununla birlikte EXPO’nun getirmiş olduğu getirileri hem Malatya hem de Battalgazi toplumuyla paylaşmak; uluslararası bir konsepte Malatya ve Battalgazi’nin tanıtımı noktasında burada bu standı açtık. Stant, kısa sürede çok geniş bir alan içerisinde, güzel bir organizasyon ve güzel bir yapılaşma ve aynı zamanda Battalgazi’nin Ulu Cami, Kervansaray, Namazgah, Emir Ömer Mescidi ve oradaki tarihi eserler tek bir mekan üzerinde toplandı. EXPO 2016 Antalya fuarı içerisinde bu anlamda en prestijli stant olması Battalgazi açısından önemli bir kazanım. Stantlar içerisinde en yoğun ilginin Battalgazi’ye ait bu stantta olduğunu görüyoruz. Hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ziyaretçi akını olan bir stant hüviyetindeyiz. Buradaki amacımız Malatya’nın, Battalgazi’nin tarihini, kültürünü, kimliğini bütün Türkiye’ye ve dünya ülkelerine tanıtılması” diye konuştu.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, EXPO deneyimini Plant Dergisi’ne anlattı.
EXPO’ya katılımınızı değerlendirir misiniz? Standınız EXPO’dan sonra da açık kalmaya devam edecek mi?
SELAHATTİN GÜRKAN:
Burada 600 metrekarelik bir alanın bize tahsis edilmesi uygun görüldü. 20 gün gibi kısa bir zaman içerisinde de bu görmüş olduğunuz yapıyı hazırladık. İnanıyorum ki, bu 6 aylık süreç içerisinde ve daha sonra da devam edecek süre içerisinde de bu stant Battalgazi’yi, Malatya’yı en güzel şekilde tanıtmak noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir.
6 ay boyunca stant açık kalacak, aktif bir şekilde hizmet etmeye devam edecek. Bütün arkadaşlarımızın görevlendirmelerini yaptık.
Anladığımız kadarıyla her ne kadar EXPO 6 ay süreyle devam etse de, buradaki organizasyon yapısı daha sonra da devam edecek gibi görünüyor. Biz de yeni yapıyla yeni organizasyon şemasıyla birlikte buradaki varlığımızı sürdürebiliriz.
Battalgazi Belediyesi’nin yaşama geçirmeye çalıştığı ‘Yeşil Kuşak’ Projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Yeşil Kuşak, bizim için önemli bir proje. Malatya’nın merkezinde, Malatya’nın akciğeri olabilecek bir alan oluşturuyoruz.
Yeşil Kuşak olgusu bizim belediye hizmet anlayışımız içerisinde yer alan bir husus. Biz belediyeciliği 5 temel unsur üzerine yerleştiriyoruz. Bunlar; katılımcılık, kültürel belediyecilik, sosyal belediyecilik, hizmet belediyeciliği ile yeşilin ve çevrenin korunmasıyla ilgili belediyecilik anlayışıdır.
Biz belediye başkanları olarak yeşilin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda görevleri vardır. Zaten yeşil ile ilgili çalışmalar belediye başkanlarının olmazsa olmaz görevleri içerisindedir. Yeşil Kuşak da özellikle şehirlerimizin zaman içerisinde yeşilin bu kadar önemsenmediği geçmiş süreçlerde çirkin ve yeşile önem verilmeyen bir yapılaşma modeli önemsenmiş. Şehir imar planlarında da yeşili koruma anlamında pek önem verilmemiş. Ekonomik ömrünü doldurmuş, beton yorgunluğu haline gelmiş yapıları hem şehrin kenarına taşınması hem de bu bölgelerin belediyeler tarafından belirlenerek oraların Yeşil Kuşak kapsamında değerlendirilmesini önemsedik. Onun içindir ki, bu projemiz Türkiye’ye rol model olan bir proje oldu. Bununla ilgili de hem kurumların hem de Malatya kamuoyunda büyük kabul gördüğünü gördük.
Malatya’nın ilk etapta 160 dönüm, ikinci etapta da 200 dönüm bir alan olan Malatya merkezindeki Hürriyet Parkı ile mütenasip olan Atatürk Kız Lisesi, Sanat Okulu, Stadyum ve Devlet Su İşleri’ni kapsayan 160 dönümlük bir alanın Malatya’nın akciğeri olabilecek şekilde bir Yeşil Kuşak projesi olarak değerlendirilmesi noktasında ilgili bakanlıklara talebimizi ilettik. Bu anlamda Devlet Su İşleri’nin yeri bize devredilmiştir. Hürriyet Parkı’nda çalışmalar başlamıştır. Atatürk Kız Lisesi ile ilgili yer gösterme yapılmış. Yeni Stadyum yapıldıktan sonra orası da Yeşil Kuşağa dahil edilecektir. Her iki tarafta da Yeşil Kuşak çalışmaları başladı; bir tarafta Hürriyet Parkı, bir tarafta Devlet Su İşleri arsasında.
Malatya’nın merkezinde Malatya’nın akciğeri olabilecek ve Malatya insanının rahatlıkla oturabileceği, dinlenebileceği, sanatçıların sanatını icra edebileceği yeşil mekan oluşturulması konusunda belediye olarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
Belediyenizin ortaya koyduğu dikkat çeken projelerden birisi de Medeniyet Ağacı. Bununla ilgili neler söylersiniz.
Medeniyet Ağacı dünyada ilk olarak yapıldı. Kurumuş bir çınar ağacına oranın tarihi şahsiyetlerinin, devlet adamlarının, siyaset, sanat adamlarının hem gövdesinde yer bulmalarının hem de yapraklarında hatıra olarak kalmaları noktasında böyle bir çalışma yaptık. Malatya’da Hükümet Binası arkasında bulunan ve Belediyemiz karşısında olan parkta kurumuş 100 yıllık bir çınar ağacının gövdesine işlenmiş, yapay yapraklar da takılarak her dalı bir alana tahsis edilmiştir. Malatyalı ilim adamları, sanatçılar, siyasetçiler ve devlet adamları tespit edilerek ağacın yaprakları biçiminde yerleştirildi. Gövdesinde de Malatya’da yetişen Abdulvahap Gazi, Hasan Basri, Emir Ömer, Battalgazi, Danişment Gazi, Sadreddin Konevi, Mevlana, Niyazi Mısri, İsmet İnönü, Hamit Fendoğlu ve Turgut Özal gibi kentin yetiştirdiği büyük şahsiyetlerin temsili porteleri yapıldı.
Within historic beauty and value Battalgazi Municipality took place in EXPO and assume the promotion of Battalgazi and Malatya together in 520 square meters in Antalya EXPO 2016.