Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi

Orman Genel Müdürlüğü markası ile toplamda 24 çeşit bitki çayı, 6 çeşit bitki yağının ve yabanıl meyve sirkesinin yer aldığı ürün listesindeki çeşitler ePTTAVM.com üzerinden satışa sunuluyor.

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi faaliyet ve çalışmalarını Kurum Müdürü Emel Yıldız ile konuştuk. Emel Hanım, öncelik kurumunuzla ilgili neler söylersiniz? Gerçekleştirdiğiniz faaliyetler nelerdir?

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürlüğümüz; Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteren bir birimimizdir.

Müdürlüğümüz, ülkemizde yayılış gösteren her türlü tıbbi ve aromatik bitkinin tanıtımını yapmak, ekonomiye kazandırılmasına yönelik adımlar atmak, gıda kozmetik ilaç gibi farklı sektörlere hizmet edecek bilimsel çalışmalara zemin hazırlamak amacıyla 2016 yılında kurulmuştur.

Alanında ilk ve tek resmi kuruluş

Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Müdürlüğümüz; Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren bir kurumdur. Alanında faaliyet gösteren ilk ve tek resmi kuruluş özelliği taşımaktadır.

  

Bitki kurutma ve işleme tesisimizin hizmete alınmasıyla beraber 2019 yılında bitkisel üretime ağırlık verilmiştir. Temiz, doğru ve kaliteli bitkisel ürünlerin, işlenip ekonomiye kazandırılmasına örnek teşkil etmesi ve ülkemizin zengin bitki potansiyelinin farkına varılarak doğru kullanılmasına öncülük etmesi amaçlanarak, merkezimize bu bitki kurutma-işleme ünitesi kazandırılmıştır. Burada bitkiler ayıklanıp işleniyor ve kurutularak paketleniyor.

Bitki Toplama Programınızdan bahseder misiniz? Programın işleyişi nasıl ilerliyor?

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğümüzle birlikte planladığımız bitki toplama programı çerçevesinde toplatılıp müdürlüğümüze teslim edilen bitkiler vakit geçirilmeden temizlenip ayıklanıyor gerek kuru çay gerekse bitkisel yağ üretimi işlemleri gerçekleştiriliyor. Bunun yanında işlenen bitkilerimiz, paket çay ve bitkisel yağlarımız satışa hazır hale getiriliyor.

Temiz, doğru ve kaliteli bitkisel ürünlerin, işlenip ekonomiye kazandırılmasına örnek teşkil etmesi ve ülkemizin zengin bitki potansiyelinin farkına varılarak doğru kullanılmasına öncülük etmesi amaçlanarak, merkezimize bitki kurutma-işleme ünitesi kazandırılmıştır.

Bitki kurutma ve işleme tesisimizin faaliyete başlamasını takiben, Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurularak işletme kayıt numarası alınmıştır. Bitkisel çaylar ve yağlarımız TR-03-K009950 nolu işletme kayıt numarası ile üretilmeye başlanmıştır.

Orman Genel Müdürlüğü markası

Orman Genel Müdürlüğümüzün adını marka adı olarak kullandığımız toplamda 24 çeşit bitki çayı, 6 çeşit bitki yağının ve yabanıl meyve sirkesinin yer aldığı ürün listesindeki çeşitlerin arttırarak üretimine devam edilecektir.

Bölgemize has endemik bir çeşit olan Afyon Dağ Çayı (Sideritis Akmanii) satış listemizde bulunan nadir çeşitlerden biridir. Bitkisel çaylarımızın naturel şekli ile kullanıcıya ulaştırılması amaçlanarak öğütme ve parçalama yapılmadan ürün paketlenmektedir.

Birçok bitkinin üretimini yapıyorsunuz. İşleme, kurutma ve paketleme işlemleri sonrasında satış işlemlerini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Online satış mecrası olarak Ülkemizin köklü kamu kurumlarından ve Türkiye’nin her noktasına lojistiği olan PTT’nin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Ürünlerimizin ePTTAVM.com üzerinden online satışını yapmak amacıyla 16.09.2019 tarihinde PTT ile sözleşme imzalanmıştır.

Merkez üretim sahalarımızda yetiştirdiğimiz ve ormanlarımızdan toplama yoluyla üretilen bitkisel ürünlerimize dair Türkiye’nin hemen her bölgesinden gelen satın alma talebini karşılamak ve buna ek olarak,

•       Tamamen doğal bitkisel ürünlerimizin satışını Türkiye çapına yayabilmek,

•       Sayıca daha çok yurttaşımıza doğal ürünlerimizi ulaştırabilmek,

•       Kurumsal tanınırlığımızı arttırmak,

•       Merkezimizde işlenen doğal kaynaklarımızı daha hızlı ekonomimize kazandırmak amacıyla online satış planlaması yapılmıştır.

Araştırma projeleri yürütülüyor

Ormanlarımızdaki doğal bitki potansiyelinin değerlendirildiği doğal toplamanın yanında, merkezimizin yaklaşık 5000 m2’lik üretim sahasında tıbbi ve aromatik bitkilerin deneme üretimleri, araştırma projeleri ve üretim amaçlı yetiştiricilik gibi faaliyetler de sürdürülmektedir. Burada ilimizde ve bölgemizde daha önce yetiştiriciliği yapılmamış bitki türlerinin deneme üretimleri yapılarak adaptasyon süreçleri gözlenmektedir.

İlimizde bulunan Üniversitelerden Afyon Kocatepe Üniversitesi ile 2016 yılında imzalanan iş birliği protokolü temelinde merkezimizde yürütülen araştırma projelerine destek verilmiştir. 2020 yılı itibariyle Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğümüz, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile işbirliği protokolleri imzalamıştır.Bu protokoller kapsamında Eskişehir’de ESOGÜ arazisinde tıbbi ve aromatik bitki üretim sahası tesis edilmiştir. Ayrıca ortak yürütülecek bilimsel çalışmalara da destek olmak üzere hazırız.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler