Karaca Arboretum Eski Günlerini Arıyor
40 yıldır ülkeye hizmet eden, ilk özel Arboretum kapanmanın eşiğinde. İlerleyen yaşı ile birlikte sağlık sorunu yaşayan Türkiye'nin Toprak Dedesinin "göz bebeğim" dediği Karaca Arboretum’u birkaç sene öncesine kadar hemen karşısında bulunan ve 35 kişinin çalıştığı Karaca Fidanlığı'ndan elde edilen gelirle, giderleri karşılanmış fakat daha sonra bu fidanlık diğer üreticiler karşısında yenik düşmesinden sonra ekonomik sıkıntılarla boğuşmaya başladı.
Senede 15 bin civarında ziyaretçi ağırlayan, ziyaretçilerin ödediği giriş ücreti de müzenin 5 kişi kalan personelin aylıkları, elektrik, su, motorların akaryakıt ihtiyacını karşılamayınca kapılarına kilit vurulmasına karar verildi. 13.5 dönümlük milyonlarca lira değerindeki arazisini bir vakıf kurarak yeni nesillere bağışlayan Hayrettin Karaca'nın ülkemize armağanına sahip çıkılmaması şaşkınlıkla karşılandı.
1980 yılında Hayrettin Karaca tarafından kuruldu. Türkiye'nin ilk özel Arboretum'u olma özelliği taşıyan Karaca Arboretum'a 2004 yılında kurucusu Hayrettin Karaca tarafından vakıf statüsü kazandırılmış ve kendisi tarafından en biricik eseri olarak addedilen bu hizmet ülkeye armağan edilmiştir. Günümüzde 135 dönüm üzerine kurulu bu özel alan içerisinde barındırdığı 7.000 civarında ki değişil bitki tür, alt tür, varyete ve kültür formu ile ülkemizde önemli bir gen merkezi konumuna ulaşmıştır.
Karaca Arboretum Vakfı'nın yaşatılması ve geliştirilmesi ziyaretçi bağışları ile devam edebilmektedir.
Hayrettin Karaca 4 Nisan 1922 yılında Balıkesir, Bandırma doğdu. Hayrettin Karaca, Anadolu'yu karış karış gezerken, ağaçları ve bitki örtüsünü inceleyen Karaca, bunlardan örnekler toplayıp Yalova'daki bahçelerinde yetiştirdi.
1972 yılında Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA(Türkiye Erozyonla Mücadele ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)’nı kurmakta öncülük etti.