UYGULAMALI FİDANLIK FAALİYETLERİ EĞİTİMİ BURSADA BAŞLADI

UYGULAMALI FİDANLIK FAALİYETLERİ EĞİTİMİ BURSADA BAŞLADI

Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığınca düzenlenen Uygulamalı Fidanlık Faaliyetleri Eğitimi 10 Mart 2014 Pazartesi günü Bursada başladı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Kayın Toplantı Salonunda yapılan eğitim açılışına; Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Fahrettin Ay, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Bölge Müdür Yardımcıları, Orman İdaresi ve Planlama, Ağaçlandırma, Silvikültür Şube Müdür ve mühendisleri ile Bölge Müdürlüklerinden gelen Fidanlık Şefleri katıldı.

Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun açılış konuşmasında; Bursayı kendisinin formüle ettiği şekil ile 4T; yani tarih, tarım, termal ve turizm şehri, 2S yani sanayi ve su şehri ve 1O yani orman şehri olduğunu örnekler ile anlattı. Fidan yetiştirmenin orman mühendisliğinde apayrı bir branş, ayrı bir meslek olduğunu, yetiştirilen fidanlar ne kadar iyi ve sağlıklı olur ise ormancılık faaliyetlerinin başarılı olacağını vurguladı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün, yaşanan üç iklim, bu iklimlerde yetişen; karaçamdan kızılçama sahil çamına, kayından kestaneye ıhlamura kadar orman ağaçları ile Türkiyenin küçük bir örneği olduğunun altını çizen Bölge Müdürü Coşkun yakın zamanda bölgesinde yapılan algı araştırmasından örnekler vererek yaptıkları işi kamuoyuna çok iyi anlatılması gerektiğini ifade etti. Eğitimin Bursada düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Fidanlık Dairesi Başkanı Fahrettin Ay; konuşmasında Bursa ve Yalovanın özel sektör fidanlıklarının başladığı ilk yerlerden birisi olması nedeniyle önemli olduğunu ifade etti. Daire Başkanı Ay Türkiyenin fidan ihraç eden bir ülke olması için yaptıkları çalışmaları Sakaryada ‘Fidanlık Borsası diye adlandırılabilecek bir oluşuma gittiklerini, özel sektör fidancılarla irtibat halinde olarak onlara da öncülük etmek istediklerini söyledi.

Daire Başkanı Ay bu öncü çalışmalarında yapacaklarını; "fidanlıkların alet edevatı tamamlayacak, modernleştireceğiz. Sulama tekniklerine ve fidanlık toprağının takviyesine önem vereceğiz. Bilgiye ulaşmaya çalışacak, iyi takip edecek ve sorgulayacağız, bilimi, iletişimi iyi kullanacağız" diyerek anlattı. Fidanlık şeflerine takıldıkları noktalarda Müdürleri, Bölge Müdürleri ve Daire Başkanlığı ile irtibata geçerek paylaşmaları konusunu hatırlattı.

Bundan önce yapılan eğitimlerin değerlendirilmesi ve fidanlık borsası konusunda yapılan değerlendirmeler sonrasında eğitim Bursa Orman Fidanlığında ve Kestelde özel sektör fidanlıklarında incelemeler ile devam ediyor.


Paylaş: 

Diğer Haberler