ÜRETİCİLERE KARAR VERDİLER

Süs bitkileri ve fidan üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olan Ödemiş’te üreticiler sorun ve taleplerini Orman ve Su İşleri Bakanlığı müşavirleriyle paylaştı.

ÜRETİCİLERE KARAR VERDİLER

Süs bitkileri ve fidan üretiminde Türkiyenin önemli merkezlerinden biri olan Ödemişte üreticiler sorun ve taleplerini Orman ve Su İşleri Bakanlığı müşavirleriyle paylaştı.

Orman Genel Müdürlüğü öncülüğünde organize edilen toplantıda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşavirleri Mehmet Nakkaş ve Necdet Demir ile İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, süs bitkisi ve fidan üreticilerinin sorunlarını dinledi. Ödemiş Belediyesi Nikah Sarayında özel fidancılığın geliştirilmesi ve ithalatın azaltılarak, ihracatın artırılması için yapılabileceklerin ele alındığı toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Hüseyin Cabbar, Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kooperatiflerin başkan ve temsilcileri ile üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ödemiş Süs-Bir Başkanı Hüseyin Cabbar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı müşavirlerine sektöre kulak verdikleri için teşekkür ederek, toplantıda iletilecek sorunlara çözüm getirilmesini diledi. Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşavirleri Mehmet Nakkaş ve Necdet Demir ile İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın üreticileri dinledi.

"ÖDEMİŞ 10 YILDA OLDUKÇA HIZLI İLERLEDİ"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müşaviri Mehmet Nakkaş, toplantıda dile getirilen tüm konuların Bakan Veysel Eroğluna sunulacağını ifade ederek, "Sıkıntıların paylaşılması, taleplerin Ankaraya iletilmesi için buradayız. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğünde görev aldığım dönemde Ödemiş süs bitkilerinde yolun başında idi. Ödemişe o dönem 4-5 kez gelme fırsatım olmuştu. Bugün gördüğüm Ödemiş, Avrupada Hollandanın İtalyanın 100 yılda sağladığı ilerlemeyi, 10 yılda sağlamış durumda. Süs bitkileri ve fidancılık sektörünün merkezi olan Ödemişte bu toplantı ile üreticilerimizin bizden istediklerini ve bizim çözebileceğimiz sorunlarını dinleyeceğiz" dedi.

Türkiyede turizm merkezleri gibi fidan üretim merkezleri de belirleyerek, sektöre destek sunma fikirlerinin olduğunu kaydeden Nakkaş, Ödemişli üreticilerin bu konudaki görüş ve önerilerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

ALTINTAŞTAN "ARBORETUM" ÖNERİSİ

Söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemişte süt ürünleri ve süs bitkileri sektörünün lokomotif hale geldiğini ve sürekli ilerlediğini ifade ederek, süs bitkileri üreticilerinin sorun ve taleplerini dile getirdiği çalıştay düzenlediklerini, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerine de bu çalıştayın sonuç metnini sunacaklarını kaydetti.

Ödemişte tıpkı Batumda olduğu gibi canlı ağaç müzesi "Arboretum" kurularak, fidancılık ve süs bitkileri sektörünün turizme de katkı sunabileceğini ifade eden Altıntaş bu konudaki önerilerini paylaştı. "Arboretum" kurulması konusunda sıkıntı olmadığını ifade eden Bakanlık Müşaviri Mehmet Nakkaş, "Arboretum ya da materyal bahçesini bize ait bir arazide kolaylıkla kurabiliriz" dedi.

"KALİTELİ FİDE ÜRETİMİ ŞART"

Toplantıda söz alan üretici firma sahiplerinden Mustafa Çoban, kaliteli fide üretimine önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Çoban, "Sektörün geleceğinin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı, standarda uygun fide üretimi şart. Ya özel sektörde kaliteli fide üretecek tesisler desteklenmeli, ya da Orman ve Su İşleri Bakanlığımız öncü olarak fidanlıklarında anacı belli fide üretmeli ve yol göstermelidir. İsimler konusunda büyük karmaşa yaşanıyor. Doğru isimlerle ve doğru üretimle üreticimizin Avrupa ile rekabeti mümkün olabilir" dedi. Çoban, Orman Fidanlıklarının bedava fidan dağıtmasının da sektörü zor durumda bıraktığını sözlerine eklerken, süs bitkileri sektöründeki %18lik KDVnin özel sektörü oldukça zorladığını ifade etti.

"ORMAN FİDANLIKLARI BULUNDUKLARI BÖLGENİN BİTKİLERİNİ YETİŞTİRSİN"

Üretici firma sahibi Aydın Dinçaslan da Orman Fidanlıklarının bulundukları yöreye özgü bitkiler yetiştirmesi gerektiğini belirterek, "Eskiden söylenirdi; bir sincap Acem elinden Rumeline ağaçtan inmeden giderdi diye. Bugün baktığımızda orman denilen yerlerin çoğu tabela ormanı. Tabela var bakıyoruz orman yok. Bu nedenle Orman ve Su İşleri Bakanlığına ait fidanlıklar daha ziyade bunlarla ilgilenmeli. Bulundukları bölgenin orman yapısına göre bitki üretmeli. Limon servi üreteceklerine yöredeki bitki türlerine göre hareket etmeli. Bugün anavatanı Türkiye olan birçok bitkiyi ithal ediyoruz. Register konusunda sıkıntı var. Aslında bizim olan pek çok bitkiyi Avrupalılar kendilerininmiş gibi kayıt ettiler" dedi.

Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Tanyeri ise alım garantili fidan üretimindeki düşüşe dikkat çekti. Tanyeri, "Alım garantili fidan üretimi artık yapılmıyor. Birçok türün üretiminde bölgemizde %60a yakın düşüş var. Bu konuda bakanlığımızdan destek bekliyoruz" dedi.

Fide üretimi tesisi konusunda talep olursa öncü olabileceklerini kaydeden Bakanlık Müşaviri Mehmet Nakkaş, fidanlıkların bulundukları yöreye özgü bitki üretmeleri konusunda kesin talimatın olduğunu ve geçiş sürecinin yaşandığını belirtti. Mahalli türlerin peyzaja kazandırılması konusunda çalışmaların olduğunu da kaydeden Nakkaş, alım garantili üretim konusunda yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle alımların oldukça azaldığını söyledi.

TOPLANTI RAPORU EROĞLUNA SUNULACAK

Nakkaş, toplantının raporlaştırılarak Bakan Veysel Eroğluna iletileceğini ifade ederek, sektörün gelişimi için işbirliği içinde çalışma hedefinde olduklarını anlattı. Nakkaş, "Bu toplantıda dile getirilen ne varsa Sayın Bakanımıza iletilecek. Sayın Bakanımız gece saat 2 olsun, 3 olsun demeyip böyle konular kendisine aktarıldığında geri dönüş yapıp gereğinin yapılması ile ilgili talimat veriyor"

 


Paylaş: 

Diğer Haberler