TÜRKİYE ÇİÇEKÇİLİĞİ VE IĞDIR ÖRNEĞİ

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonu’nda “Türkiye Çiçekçiliği ve Iğdır Örneği” konulu konferans düzenlendi.

TÜRKİYE ÇİÇEKÇİLİĞİ VE IĞDIR ÖRNEĞİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktırın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emin Erdem, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Balın yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdiler.

 

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşan Prof. Dr. Baktır, Türkiyede 11 bine yakın süs bitkisi çeşidinin olduğunu söyledi. Süs bitkileri tarihi ile insanlık tarihİnin paralel olduğunu ifade eden Prof. Dr. Baktır, şunları söyledi: "Görsel etkinliğe sahip olan her bitki süs bitkisidir. Ağaç, çalı, yer örtücü, kesme çiçek, kuru çiçek, saksı bitkisi v.s. Gül, karanfil, lale gibi önemli süs bitkilerinin dışında da çok sayıda bitki, birçok ülkede süs bitkileri olarak değerlendirilmektedir. Dünyada ilk sulama sisteminin uygulandığı bahçeler Babilin Asma Bahçeleridir. Islah çalışmaları 1600 ve 1700lü yıllarda Fransada başlamış ve daha sonra diğer Batı Avrupa ülkelerinde ve ABDde devam etmiştir." dedi.

Süs bitkilerinin dini ve ruhani açıdan önemine de değinen Prof. Dr. Baktır: "Yunan Mitolojisine göre ilk zambağın Zeusun eşi Hera Herkülü emzirirken göğsünden yeryüzüne düşen damlalardan yaratıldığına inanılırdı. Hz. Alinin ölmeden önce gül demeti kokladığı rivayet edilmektedir. Birçok İslam ülkesinde gülün Hz. Muhammedin terinden doğduğuna inanılmaktadır. Cami bahçelerinde ve mezarlıklarda mersin, gül, servi ve nergis süs bitkileri kullanılmış ve hala kullanılmaktadır." dedi.

Iğdırdaki süs bitkisi çeşitliliği ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Baktır, burada süs bitkileri yetiştiriciliğinin gelişmesi için şu önerilerde bulundu: "Dünyada ve Türkiyede kültürü yapılan süs bitkilerinin Iğdır koşullarında üretilmesi sağlanmalı. Bu bağlamda: Süs, ağaç ve çalılarının üretiminde Sakarya ve Yalova ilerimizdeki üreticilerle işbirliği yapılmalı. Irak, İran ve Orta Asya pazarları dikkate alınmalı. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde Antalya, İzmir ve Yalovadaki üreticilerle işbirliği yapılmalı. Kesme çiçek yetiştiriciliğinde Rusya pazarı Iğdır için çok önemli bir potansiyeldir. Bölgenin en büyük avantajlarından biri, virüsten arı çiçek soğanı yetiştirilmesine uygun olmasıdır."

Konferansın bitiminde konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Baktıra Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emin Erdem, plaket takdim ederek verdiği önemli bilgilerden dolayı kendisine teşekkür etti.


Paylaş: 

Diğer Haberler