Yabani türler
Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Demirköy-İğneada Fidanlığını gezdi ve üretim durumu hakkında fidanlık Müdürü Hikmet İhtiyar’dan bilgi aldı. Fidanlık Müdürü Hikmet İhtiyar Demirköy İğneada – Longoz Fidanlığı’ndaki yeni üretilen ıhlamur fidanlarının görülmeye değer olduğunu, 2012 yılı sonbaharında 720 kg ıhlamur tohumunu toprakla buluşturduklarını söyledi. İhtiyar bu tohumlardan yaklaşık 350 – 400 bin arasında 1+0 yaşında ıhlamur fidanı çimlendirildiğini belirtti. İhtiyar ayrıca longoz fidanlığında Ihlamur dışında meşe, kayın, kavak, akasya, dişbudak, çınar, ceviz, dut, badem, akçaağaç, iğde gibi yapraklı türler ile doğada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış ve biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem arz eden alıç, kuşburnu, ahlat, gövem, yabani erik, yabani kiraz, üvez gibi yabani türlerin de üretildiğini belirti.
100 bin ıhlamur
Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere ise yaptığı inceleme sonunda bir değerlendirmede bulunarak, bölge müdürlüğü sınırları içindeki her bir fidanlığın kendine özgü yetiştirme şartlarından ve diğer etkenlerden dolayı farklı fidan üretimlerine sahip olduğunu söyledi.
Mere Demirköy Longoz fidanlığının yapraklı fidan üretiminde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek burada kaliteli ıhlamur fidanı yetiştirildiğini ve İstanbul’da dikilen 100 bin ıhlamur fidanının büyük çoğunluğunun burada üretildiğini söyledi.
Teşekkür etti
Yeni üretilen yaklaşık 400 bin adet ıhlamur fidanının da hem ağaçlandırma sahalarında hem de İstanbul ve diğer illerimizin park, bahçe ile caddelerinde yerlerini alacağını kaydetti.
Orman Bölge Müdürü Mere ayrıca 2013 yılında endüstriyel plantasyon çalışmalarının büyük önem arz ettiğini, Longoz, Lüleburgaz ve Edirne fidanlıklarında üretilen ve Meriç havzasında dikilecek yaklaşık 90 bin adet kavak fidanının da dikim sezonunda istenilen kalitede olmasını söyleyerek tüm çalışanlara başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.