Peyzaj ve süs bikiciliği sektörü Tarım Bakanlığına bağlı. Yani biz tarımın alt sektörüyüz. Dolayısıyla sektörün Orman Bakanlığına bağlı olması söz konusu olamaz. Fakat şu anda olduğu gibi Tohumcular Birliğine değil, bakanlık bünyesinde kurulacak olan bir ‘Süs Bitkileri Daire Başkanlığına bağlı olmalıyız. Bizim tohumculukla alakamız yok. Asıl hedefimizin daire başkanlığı kurulması olmalı. Çünkü sorunlarımızın çözümü ve sektörde sağlıklı iletişim ancak daire başkanlığının kurulmasıyla olacaktır. Daire başkanlığı kurulursa; bizlere destek olur, yaptırım gücü olur ve karşımızda bir muhatap bulabiliriz. Sektöre bir çeki düzen vermemiz lazım. İTO Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi olarak bu konuda daha önce olduğu gibi, hükümetin iş programına dahil edilmesi için bakanlık nezdinde çalışmalar yaptık. Sektörün Orman Bakanlığına devredilmesini bırakın, serbest piyasaya ve özel sektörün satışına müdahil bile olmamalı. Bu fidanlıkların bir kısmının süs bitkileri özel sektörüne devredilmesi gerekiyor. Orman fidanlıkları sadece kendi ağaçlandırma sahaları için üretim yapmalılar. Ticari amaçlı satışlar sadece özel sektör tarafından yapılmalıdır.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) 11inci Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kadir Gümüş
While Chairman of Ornamental Plants and Products Exporters Union Mr. Osman Bağdatlıoğlu told that sector must be related in terms of the sectors exports in Ministry of Economy, in terms of production Ministry of Food, Agriculture and Livestock, for sapling, seedling and landscape matters Ministry of Environment, Forests and Urban Development, and for direction of trade Ministry of Commerce at the same time member of 11th Landscape and Horticulture Professional Committee of Chamber of Commerce (ITO
) Mr. Kadir GÜMÜŞ stressed the need to be established a department under the structure of Ministry of Food, Agriculture and Livestock.