SÜSBİR İstişare Toplantısı Yalova’da Yapıldı

Pandemi sonrası başlatılan SÜSBİR istişare toplantıları Yalova ile devam etti. Yapılan toplantıya Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü, Atatürk Araştırma Enstitüsü Müdürü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, SÜSBİR Yönetim kurulu üyeleri ve SÜSBİR üyeleri ka

Sektörün Sorunları Masaya Yatırıldı

Pandemi sonrası başlatılan SÜSBİR istişare toplantıları Yalova ile devam etti. Yapılan toplantıya Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü, Atatürk Araştırma Enstitüsü Müdürü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, SÜSBİR Yönetim kurulu üyeleri ve SÜSBİR üyeleri katıldı.

-Toplantıda 2020 yılı itibariyle sektörün ihracatı ithalatından büyük bir sektör haline geldiği, üretimlerin her ne kadar dövize dayalı da olsa kullandığımız arazilerimiz, işçilik ve üzerine koyduğumuz maliyetler Türk Lirası bazlı olması sebebiyle ihracat pazarında oldukça avantajlı bir ülke haline gelindiği ifade edildi. Son 10 yılda üretim kalitesindeki artış ile Avrupa standartlarında üretimler yapabilir hale geldik.

-Süs bitkileri KDV oranı yüzde 18 olarak devam ediyor. Bununla ilgili SÜSBİR tarafından yapılan görüşmeler ile KDV oranının yüzde 8’ e düşürülmesi yönünde devam ettiği belirtildi. Önceki yıllarda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde engel teşkil eden konu ithalatın ihracattan fazla olmasıydı. Artık süs bitkileri ihracatı ithalatın 2.5 katı ve bu sebeple de KDV oranının da yüzde 8’ e indirilmesi sektörün en büyük hakkıdır. Bakanlıklar tarafında görüşmelerin devam ettiği konu ile ilgili önümüzde ki günlerde bir açıklama yapılması da beklenilmektedir.

-Sektörün finansa ulaşımı da diğer sektörlere göre oldukça zor ve daha pahalı. Sektör olarak kısa vadeli (1 Yıllık) krediler üretim için yetersiz kalıyor. Üretim döngüsü 2-3 yıl olan bitkiler hatta ağaç üretiminde 7-8 yıl döngüler göz önüne alındığında sektörün 10 yıllık dönemde verilen kredilere ihtiyacı olduğu ifade edildi. Fakat Ziraat Bankası ile yapılan görüşmelerde banka tarafında bankanın durumu bu kadar uzun krediler vermeye müsait olmadığı yönünde cevap alındığı gündeme geldi.

-Kamunun kullanmadığı Orman Dışı Arazilerin süs bitkileri sektörüne kazandırılması konusunda da SÜSBİR’in görüşmeleri devam ediyor. Mevcut üretim yapılan alanlarda uzun vadeli kiralamalar yapamadığı için Yalova Garden, Bitkisel OSB’ler gibi alanlara ihtiyaç olduğu Türkiye genelinde bu gibi arazilerin mutlaka sektöre kazandırılması gerektiği ve bu alanların sektöre tahsisinin yapılması için çalışmalar yapıldığı belirtildi.

-Sektör içerisinde işçi sorunun devam ettiği, özellikle vasıfsız iş yükünü yabancı işçilerle çözülebileceği, Avrupa’da sektöre ilgili bakıldığında Hollanda örneğinde ağırlıklı Faslılar, Amerika örneğinde de Meksikalıların çalıştığını belirtilirken ülkemizde de mevzuata bağlanarak yabancıları işletmelerde kolaylıkla çalıştırabilmenin mümkün olması gerektiği söylendi.

-Yaşlı Narenciye ve Zeytin Ağaçlarının ihracatının yapılamaması konusunda da özellikle Tohumculuk Daire Başkanıyla görüşmelerin devam ettiği, yapılan görüşmelerde SÜSBİR’in getirdiği öneri; “Sökülmesi zaruri alanlarda ki yaşlı Narenciye ve Zeytin Ağaçları Tarım İl Müdürlükleri tarafından tespit edilerek işaretlensin ve bu ağaçlar peyzaj amaçlı kullanım için sökülebilsin ve sektöre kazandırılsın oldu. Ve ihracatı da bu yönde gerçekleştirilsin önerimiz kabul görmüştür. Daire Başkanı Sezgin Karadeniz bu yönde çalışacaklarını da belirtmiştir” denildi.

Yalova Altınova İlçesinde kurulacak OSB hakkında da çalışmaların nasıl ilerlediği, ne aşamada olunduğu, neler yapılması gerekliliği ile ilgili karşılık görüş alışverişin de bulunuldu.


Paylaş: 

Diğer Haberler