SEKTÖRÜN BULUŞMA NOKTASI; FLOWER SHOW

Peyzaj ve süs bitkiciliği sektörü, bu yıl 5’ncisi düzenlenen ‘Flower Show Türkiye 2013 5’nci Uluslar Arası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı’nda bir araya geldi.

SEKTÖRÜN BULUŞMA NOKTASI; FLOWER SHOW

BULUŞMA FIRSATI

‘Flower Show Türkiye 2013 5nci Uluslar Arası Süs Bitkileri, Peyzaj ve Yan Sanayileri İhtisas Fuarı 28 Kasım-1 Aralık 2013 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. 28 Kasım Perşembe günü saat 10:30da açılışı yapılan fuarda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere çok sayıda davetli, katılımcı ve ziyaretçi yer aldı. Fuarın açılış konuşmasını yapan CYF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yüksel: "Fuarı, özellikle orta doğu, Türki Cumhuriyetler, Rusya, Balkanlar ve Avrupada tanıtmaya gayret gösteriyoruz. Bu anlamda katılımcıların hedef pazarlara ulaşabilmesini sağlamak adına yıl boyunca aralıksız olarak çalışmalarımıza devam ettik. Sene başından beri Almanya, Bahreyn, Kazakistan, Lübnan, Rusya, İtalya, Dubai ve İspanyada düzenlenen sektör fuarlarına katıldık. Uluslar arası tanıtım mecralarını etkin kullanarak dergi ve web sitelerine reklam verdik. Ayrıca Azerbaycan ziyaretimizde oradaki sektör temsilcilerini fuarımıza davet ettik. Şu anki durumda, geçtiğimiz yıllardan daha fazla bir ilgiliyle karşılaştığımızı söyleyebilirim. Bu yıl, her zamankinden daha etkili ve verimli bir fuar geçireceğimizi umuyorum. Fuar içinde katılımcıların her geçen yıl daha profesyonel ve zevkle hazırladıkları stantların, fuarın görselliği ve kalitesini arttırdığını söylemem gerekiyor. Bu yıl katılımcılarımızın aynı zamanda yüzde 20si ilk kez fuara iştirak etmekteler. Ana ürün gurupları olan iç ve dış mekan süs bitkileri, çiçek, peyzaj ve teknikte dengeli bir orantı yakalandı. Ayrıca Flower Show ülkemiz ve sektörün geleceğini oluşturacak olan ilgili akım ve akademik bilim personel ve öğrencilere kapılarını açarak sektör ile üniversitelerin buluşmasına destek oluyor. Bu fuar ticari bir platform olarak düzenleniyor olsa da fuarı, tüm sektörün yılda bir kez bir araya geldiği buluşma ortamı olarak da görmek gerekiyor. Bu buluşma fırsatını değerlendirerek sektör ile ilgili gelişmeleri, sorunları ve planların tartışılabileceği bir ortamı da oluşturuyoruz. Bu kapsamda bizlerden desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyor ve fuarın hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

 

LALE İHRACATI

Yükselden sonra söz alan Süs-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul: "Yurt dışında imrendiğimiz fuarlardan bir tanesini Türkiyede yapmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Flower Show, Avrupaya emsal bir fuar. Sektör olma yolunda hızlı adımlar atıyoruz." dedi. Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ise: "15-20 yıl önce Antalyada başlayan ihracat hikayesi bugün 80 milyon dolarlık bir ihracata ulaştı. Süs bitkiciliği, 25 bin kişinin direkt olarak, 300 bin kişinin de dolaylı olarak çalıştığı bir sektör haline geldi. Bu gerçekten övünç verici bir durum. Şu anda 50 ülkeye ihracat yapıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da her zaman laleyi ön plana çıkartıyor. Biz de laleye çok önem veriyoruz. Lale ihracatına başladık ve Türkiyeden ilk defa, 500 bin dallık lale ihracatı gerçekleştirdik. Artık üretimler başladı. Başta İngiltere olmak üzere Hollanda, Almanya, Türkmenistan ve Iraka lale ihraç ediyoruz. 2023 yılı hedefimiz de 500 milyon dolar. İnanıyorum ki gerekli tüm çalışmalar çok kısa bir zaman içerisinde yapılacak ve sektör gelişecektir. Tabi bunlar yapılırken EXPO 2016yı da unutmamak gerekiyor. Bu konuda özellikle İstanbulun çok büyük bir önemi var. Elimizde, şu anda alınmış ve kazanılmış tek EXPO var; o da botanik EXPO. Bu botanik EXPOyu kullanmalıyız. Sektörümüz adına gerekli reklamları yaparak daha da büyük bir atılım yapmamız gerekiyor. Gerekli çalışmaların yapılmasını diliyorum." şeklinde konuştu. Fuar açılışında konuşan Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Barış Işık: "3-4 yıl önce yurt dışı fuarlarını ziyaret ettiğimizde çok başarılı bulurduk. Şu anda mutlulukla görmekteyim ki, benzer fuarlardan bir tanesi çok başarılı bir şekilde ülkemizde düzenleniyor. Bu demektir ki; organize olduğumuzda, el ele verdiğimizde, kol kola olduğumuzda çok güzel çalışmalar yapabiliriz. Fuarın olmasında katkısı olan tüm kurumlara odam ve meslektaşlarım adına teşekkür ederim." dedi.

 

‘KALİTE VE ÇEŞİTLİLİK ARTIYOR

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Yıldıray Gençer: "Ülkemiz, süs bitkileri sektörü ve uygun iklim koşulları, bitki zenginliği, pazar ülkelere yakınlığı ve rakiplerine oranla ucuz işgücü nedenlerle çok önemli avantajlara ve büyük bir potansiyele sahiptir. Sürekli emek ve yatırım gerektiren süs bitkileri sektöründe bu avantajları değerlendirerek son dönemde çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Sektör, çok kısa bir sürede öz sermayesini kullanarak hem iç hem de dış mekan süs bitkileri üretim ve pazarlamasında büyük aşamalar kaydetmiştir. Ülkemizde süs bitkileri üretim ve pazarlamasının geçmişine baktığınız zaman 20 yıl öncesine çok fazla gidemiyoruz. 1940larda küçük aile işletmeleri şeklinde başlayan üretim ancak 1990lı yılların sonunda sektör olmaya başlamıştır. Oysa ki İtalya, Hollanda ve Almanya gibi sektörde söz sahibi olan ülkelerin 150-200 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını bilmekteyiz. Ancak 5ncisi düzenlenen bu fuardan gördüğümüz şudur ki aralarında çok fazla bir fark kalmamış artık ileri ülkelerle rekabet edecek noktaya gelmeye yavaş yavaş başlamış durumdayız. Her geçen ürün kalitesi ve çeşitliliği artan ve uluslar arası alanda üretim yapmaya başlamış durumdayız. Ülkemizde süs bitkileri üretimi yüzde 95 katma değer sağlayan çok önemli bir iş alanıdır. 2000 yılına oranla baktığımızda ihracat 5.6 kat artarak 2012 yılı verilerine göre 75 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Başkanımın söylediği gibi hedef 2023 yılında 500 milyon dolar seviyesine ulaşmaktır. Bir yandan talep arttırıcı çalışmalarla yoğunlaşırken diğer yandan doğru çeşitlerin üretilmesi, haksız rekabet koşullarının ortadan kaldırılması, üreticimizin hak ettiği kazancı elde etmesinin sağlanması, sektörün sorunlarının her türlü platformda dile getirilmesi ve bu sorunlara çözüm bulanması için çalışıyoruz. İnanıyorum ki her geçen gün büyümekte olan sektörümüzün süs bitkileri çatısı altında toplanması mesleki dayanışmayı daha çok pekiştirecek, üyelerini sosyal ve ekonomik haklarının korunmasını sağlayacak, sektörün gelişmesi için inceleme, araştırma ve yatırım yapma imkanlarına da sahip olunacaktır." dedi.

 

‘HERKES MEMNUN

Açılışta son olarak söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, şunları kaydetti: "Hepimizin bildiği gibi çevrenin kişiler üzerinde çok önemli etkileri vardır. Bilim adamları şunu söyler; insanlar doğuştan yüzde 20 faktör karakter soydan alır. Yüzde 80 çevrenin verdiği etki ile şekillenir. Çevre ne kadar düzgün ne kadar güzel ne kadar estetikse insanın davranış biçimi de o denli değişir ve güzel olur. Şehirlerin hızla yoğunlaştığı nüfusun hızla arttığı günümüz dünyamızda kent estetiği çok önemli. Bu bakımdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, göreve geldiğimizden 1 yıl sonra yoğun bir kampanya ile İstanbulun çevresini düzenleyerek park bahçelerde etkin bir çalışmaya başladık. Şuna inanıyorum ki; Türkiyede bunun öncülüğünü yaptık. İlk devreye girdiğimiz zaman belki tenkitler aldık. Basında farklı yorumlar çıktı ama biz haklıydık ve ‘sektöre çok önemli destek vereceğiz, ciddi anlamda istihdam oluşacak ve bir noktada da kent ekolojisine katkı sunmuş olacağız dedik. Bunların her biri gerçekleşti ve bugün burada gerçekten gurur duyacağımız bir tablo ile karşı karşıyayız. Artık üreticiler memnun. Bu konuda çalışan bütün sektör memnun. Peyzaj mimarları başta olmak üzere bu konuda teknik uygulamaları ortaya koyanlar ve halk memnun. Bu memnuniyetler bizim ne kadar doğru bir adım attığımızı, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı ortaya koymaktadır.

 

KENT ESTETİĞİ

"Osmanlı döneminde, Osmanlı topraklarına gelen seyyahlar hatıratlarında şunu söyler; ‘Osmanlı çok güzel çiçek açan bitkiler yetiştiriyor; ama bu çiçekler yenmiyor. Niye yetiştiriyor ki? Duygulardan ve estetikten uzak olan o dönemdeki seyyahlar ve ülkeler, Osmanlının estetiğe verdiği değerin farkında değiller ve bizim tarihten aldığımız, medeniyetimizden getirdiğimiz bu güzelliklerin her daim dünyaya örnek olduğunu bilmekteyiz. Laleyi biz sadece süs bitkisi olarak kullanmıyoruz. Seramikte, tekstilde, tezhipte, sanatta hatta edebiyatta yer tutacak hale getirmişiz. Bütün bitkilerde bütün çiçeklerde duygularla insanlar ve toplumlar buluşmuş. İşte bu güzelliği bu değeri kent estetiğinin yaygınlaşması konusuna katkı sağlayan tüm firmalara teşekkür ediyorum ve önemli bir gelişim içinde olduğumuzu gururla takip ettiğimi ifade etmek istiyorum. Yabancı firmaların burada olması bu işin ne kadar doğru olduğunu ve geçmişte hayranlıkla izlediğimiz bu fuarlara benzer fuarlarla yarışır hale geldiğini görmekten de gurur duyuyorum. Emeği geçen katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. İstanbulda milyonlarla ifade edebileceğimiz süs bitkilerini şehrin estetiğine katkı sunması açısından her bölgede İstanbullularla buluştuk."

 

‘KITA ÖZELLİĞİ VAR

"2011 yılında Bayındır ilçemizi ziyaretimiz sırada oradaki bir üretici, ‘sayın başkanım 2005 yılında açtığınız 1 milyon çiçek ihalesini birlik olarak biz kazandık. 300 civarında birlik mensubu olarak 1 milyon çiçeği tedarikte zorlandık ama şimdi her birimiz 30-40 milyon çiçek üretir duruma geldik. Üretim teknolojilerimiz gelişti. Ar-Gemizi oluşturduk. Üniversitelerle, Ağaç A.Ş. ve park bahçelerinizle yaptığımız işbirliği bizi buraya taşıdı. Artık rekabet ediyoruz, ihraç eder duruma geldik dedi. Bütün belediyeler İstanbulu örnek almakta. İstanbul, bu estetiği bu duyguları Türkiyeye, yakın coğrafyaya ve dünyaya yaymakta. Türkiye esasında bir kıta özelliği gösteriyor. Coğrafyası o kadar farklı ki... Her tür bitkiyi yetiştirme imkanı var. Bu kadar güzel bir coğrafyaya sahip olan bir ülke her ürünü her bitkiyi yetiştirebilecek güce sahip olmalı. Bunu da bütün bölgelerle paylaşmalı ve bölgelere etkili olarak yaymalı. İklim olarak da yine Avrupadan ve diğer ülkelerden çok daha farklı bir noktada bulunması sebebiyle ayrıcalıklı bir ülke olarak üretim için önemli bir coğrafyada bulunduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bunlar bizim avantajlarımız ve yine geçmişte Osmanlı bahçeleri dediğimiz estetik duyguların doruğa çıktığı o dönemlerden ilham alarak belki bugün çok daha ileriye geçebilecek genetik hafızamız var.  Bunları tekrar canlandırır, bunlarla ilgili ilişkilerimizi kurarsak inanıyorum ki çok daha farklı noktaya gelecektir."

 

‘LALE ARTIK EVİNDE

"Biliyorsunuz lalenin menşei İstanbul. 150 yıl önce bizden Hollandaya geçmiş. 2005 yılında Amsterdamdaki üretici firmalarla görüşmelerim sırasında en büyük firmalardan bir tanesinin sahibiyle bir araya geldik. Konuşmalarımız sırasında ‘laleyi İstanbula götüreceğim, lale evine dönecek dediğimde bana, ‘hep düşündüm, bu lale İstanbuldan geldi. Bir gün bir adam çıkacak bunu geri götürecek, herhalde o adam sizsiniz dedi. Bende, ‘evet o adam benim. Laleyi evine götürüyorum dedim. Artık park ve bahçelerde değil duvarlarda çiçek açtırıyoruz. Peyzaj mimarimiz gelişiyor ve dünyayla rekabet edebilecek duruma geliyor. Bahçıvancılık okulu açmak suretiyle de ara elaman yetiştirilmeye başlandı. Aziz Atatürkün döneminde kurmuş olduğu Büyükderedeki bahçıvancılık okulunu açmak üzere çalışmalarımızı başlattık. Böylece daha nitelikli daha bilgili daha doğru hizmet veren elemanlar yetişecek. Sektörün istihdama ve ülke ekonomisine önemli bir katkısı var ama özellikle insanların duygularına hitap ettiği için bu sektörün ne kadar güzel ve estetik olduğunu biliyorum. Düşününüz dünya yaradılışında iki renk olsaydı; siyah ve beyaz... En fazla grinin tonları olurdu; ama her rengi, bu kadar estetiği, bu kadar güzelliği bize bahşedilmiş olan doğanın güzelliği ile insanları buluşturmak ayrı bir duygu. Bu fuarın verimli olmasını, herkesin buraya koşarak gelmesini diliyorum." Başkan Kadir Topbaş ve protokol üyeleri açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından stantları gezdi. Başkan Topbaş, stant ziyaretlerinde lale dağıttı.

 

BÜYÜK KATILIM

Kıtaların buluşma noktası İstanbulda 21 farklı ülkeden gelen 286 katılımcı firma, Avrasyanın en büyük bitki ve peyzaj fuarında sektörün profesyonellerini ağırladı. Avrupa ve Asyanın buluştuğu bu ticari platformda, her iklim koşulu ve toprak yapısına uygun yüzlerce çeşit bitki ve bitki üretiminde kullanılan ürünlerin yanı sıra, peyzaj uygulamaları, uygulama esnasında ve sonrasında kullanılan tüm materyaller, 42 farklı ülkeden gelen toplam 9.581 ziyaretçinin beğenisine sunuldu. Fuar, ulusal ve uluslar arası inşaat ve peyzaj proje firmaları, oteller, mezatlar, toptancılar, yapı marketleri (bahçe merkezleri) ve site yönetimleri gibi potansiyel alıcılar ile Türkiyedeki 68 ayrı belediye tarafından da ziyaret edildi. Uluslar arası çözüm ortakları bulunabilen, ihracata ve ithalata dönük stratejilerin belirlenmesinde rol alan sektörün dev fuarı, Orta Doğu, Avrupa ve Türki Cumhuriyetler ağırlıkta olmak üzere 1.144 küresel profesyonel ziyaretçiyi ağırladı.

 

 

Flower Show Turkey 2013 5th International Ornamental Plants, Landscape and Sub Industry Trade Fair November 28-December 1, 2013 was held at Istanbul Expo Center.  Istanbul, the meeting point of the continents hosted Eurasias largest plant and landscape industry professionals as 286 exhibitors from 21 different countries.

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler