ÖDEMİŞTE FİDAN DİKİMİ HIZLANDI

İzmir’in Ödemiş ilçesinde meyve fidanı dikimleri hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle hızlandı.

ÖDEMİŞTE FİDAN DİKİMİ HIZLANDI

 

İzmir’in Ödemiş ilçesinde meyve fidanı dikimleri hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle hızlandı. Tamamına yakını ilçeye bağlı Bademli beldesinde üretilen fidanlar, yeterli soğuklama yaşamaması nedeniyle topraktan su çekmeye başlayarak uyanma olarak adlandırılan devreye geçiyor. Uyanma devresinde fidanların göz olarak tabir edilen yaprak ve dal yatakları kabarıp tomurcuklar oluşuyor. Bu durum fidan dikmek isteyenlerin fidanlarını kurutmadan dikebilmeleri için çok fazla zamanı kalmadığı anlamına geliyor.

Ödemişli fidan satıcılarından Mehmet Kaymakçılı, fidan dikmek isteyenlere şu uyarılarda bulundu: "Topraktan söküldükten sonra fidanın kökü açıkta ve çıplak kalıyorsa dikime kadar uzun süre yaşamıyor ve en geç 1 hafta 10 gün içinde toprakla buluşması gerekiyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte çıplak köklü fidanlar çiçeğe duruyor ve tutmaları zorlaşıyor. Eğer dikeceğiniz fidan poşetli ise yılın bahar ayları tercih edilmekle beraber istenilen zaman dikilebiliyor. Havaların zamansız ısınmasına aldanan bazı erik, kayısı ve badem gibi ağaçlar bile çiçek açtı. Bunun da ileride meydana gelecek geç don olayları nedeniyle verim düşüklüğüne sebep olacağını düşünüyoruz." Fidan fiyatlarının 2-3 yıldır aynı olduğunu söyleyen Kaymakçılı, "İlçemiz ve özellikle Bademli beldesi kooperatifleşme ile birlikte Türkiye’nin fidan ihtiyacının yüzde 60-65 gibi bir bölümünü karşılıyor. Azerbaycan başta olmak üzere Türk cumhuriyetlerine de toplu fidan satışları yapılıyor. Bu da yöredeki yetiştiriciler, üretime dönük sanayi kolları ve sektör çalışanları için ciddi bir kaynak teşkil etmesi anlamına geliyor. Ancak iç piyasada satılmak üzere sökülen fidanlar satılmayıp elde kalınca da kuruyor ve çalı halini alıyor. Yetiştiriciler ise bu çalıları köy fırınlarında yakıp ekmek pişirmeleri için kamyonlarla köylere gönderiyor. Özetle geliri iyi olmasına rağmen riskli de bir sektör." değerlendirmesinde bulundu.

Narenciye fidanlarının 10-15 lira, uzun ömürlü delice üzerine aşılı zeytin fidanlarının yaş ve boyuna göre 15-60 lira arasında satıldığı pazarda erik, elma, armut ve kayısı gibi çıplak köklü fidanlar ise 4 ila 6 lira arasında alıcı buluyor. Ayrıca tüm fidan satıcıları, dikim yapacakları artmaya başlayan hava sıcaklığı nedeniyle en geç 10-15 Mart tarihlerine kadar dikimlerin tamamlanması yönünde uyarıyor.

Kaynak: www.haber3.com


Paylaş: 

Diğer Haberler