Bahçecilik sektörünün bitki koruma yönünde aldığı önlemleri kanıtlayabilmek amacıyla 30 yıl önce Hollanda'da kurulan MPS, bugün dünya genelinde, Türkiye dahil 50'den fazla ülkede faaliyet göstermekte ve sürdürülebilir üretim sertifikasyonunun öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir.
MPS sertifikasyonları, süs bitkileri sektöründe üretim yapan firmaların küresel standartlara ulaşmasını sağlayan ve maliyetlerini azaltarak verimliliği artıran süreçleri geliştirmektedir.
Bu sertifikasyonlar, firmaların uluslararası pazarlara girişlerini kolaylaştırırken ticaret hacimlerinin artırılması için önemli bir anahtar görevi üstlenmektedir. Süs bitkileri üreticisi olan firmalar, ürünlerinin kalitesini ve sürdürülebilir üretim yaptıklarını MPS sertifikasyonları ile şeffaf, ölçülebilir ve kanıtlanabilir kılmaktadır.
Dünya çapında uluslararası standart olarak kabul edilen MPS-ABC sertifikası, firmaların çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için doğru adımları atmasını sağlayan, dünya genelinde tanınan bir izleme aracıdır. Sertifikasyon programına katılan firmalar, her üç ayda bir bireysel performansları hakkında geri bildirim almaktadır. Bu da sürdürülebilir üretim yolunda ilerlemelerini ve kaynaklarını etkin kullanmalarını sağlamaktadır. MPS-ABC'nin Royal FloraHolland mezatında, MPS ticaret portalında ve sertifika sahiplerinin ürünlerinde görünür olması, MPS-ABC sertifikasını etkin bir pazarlama aracı haline getirmektedir. Dış pazarlara erişimi kolaylaştıran bu sertifika, aynı zamanda üreticilerin prestijinin artmasına da katkıda bulunmaktadır.
MPS-GAP sertifikası, perakendecilere mal tedarik eden firmalar için izlenebilirlik, çevre, güvenlik ve hijyen alanlarındaki belirli gereksinimlere dayanılarak hazırlanmıştır. MPS ve GLOBALG.A.P. arasında yapılan anlaşma kapsamında, her iki sertifika birbirine denk kabul edilmiştir. Bu sayede MPS-GAP sertifikası, GLOBALG.A.P. ile birlikte toptan ve perakende satış yapanlar ile ihracatçılar için görünürlük sağlamaktadır.
MPS-ABC sertifikası, MPS-GAP için bir önkoşul niteliği taşımaktadır. MPS-GAP sertifikasının tercih edilmesinin temel nedenleri risk azaltma ve izlenebilirliktir. Ayrıca MPS-GAP sertifikası sayesinde, süs bitkileri sektöründe üretim yapan firmaların, özellikle Avrupa'da yerleşik süpermarketler ve perakendeciler tarafından mal kabullerinde belirledikleri şartları sağladıkları kanıtlanmaktadır.
MPS-SQ sertifikası, evrensel insan haklarına, yerel kuruluşların davranış kurallarına ve aynı zamanda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan anlaşmalara dayanmaktadır. MPS-SQ sertifikasına sahip olan şirketler, çalışanları ile yapılan sözleşmelerinin varlığını ve içeriğini kabul edilebilir olduğunu, çalışma saatlerinin belirlenen yasalarca uygulandığını, ayrıca bitki koruma ürünlerinin kullanımının izlenebilir olduğunu kanıtlamaktadır. Bu sayede MPS-SQ sertifikası, yurtdışı pazarlarında her geçen gün tüketiciler tarafından talebi artan "sosyal açıdan sorumlu bir şekilde üretilmiş ürün" olarak öne çıkmaktadır.
Süs Bitkileri Sektöründe Sürdürülebilirlik: Güncellenmiş HortiFootprint Hesaplayıcı
Sürdürülebilirlik, süs bitkileri sektöründe giderek daha önemli bir tema haline gelmektedir. Güncellenmiş HortiFootprint Hesaplayıcı sayesinde üreticiler, çevresel etkilerini hesaplayarak daha sürdürülebilir üretim yapabilir ve giderek sıkılaşan çevre düzenlemelerine uyum sağlayabilirler. Kullanım kolaylığı ve detaylı yaşam döngüsü analizlerinin (LCA) yanı sıra, yeni HortiFootprint Hesaplayıcı, önceki sürüme kıyasla birçok iyileştirme sunmaktadır.
HortiFootprint Hesaplayıcı Nedir?
HortiFootprint Hesaplayıcı, saksı bitkileri ve kesme çiçeklerin tüm yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini ölçmektedir. Analizler, FloriPEFCR standartlarına göre 16 etki kategorisini ve süs bitkisi ürünlerinin sekiz yaşam döngüsü aşamasını içermektedir. Önceki sürüm daha çok karbon salınımı ve bazı temel çevresel etkiler üzerinde yoğunlaşırken, yeni hesaplayıcı; iklim değişikliği, arazi kullanımı ve su tüketimi gibi geniş bir yelpazedeki çevresel konuları ele almaktadır. Ayrıca, çevresel etki artık bir işletmenin genel üretimi üzerinden değil, her bir ürün bazında hesaplanmaktadır.
Kullanıcı Dostu ve Gelişmiş Arayüz
Yeni HortiFootprint Hesaplayıcı, kullanıcı arayüzünde büyük bir güncelleme ve basitleştirme içermektedir. Veriler, kolay bir araç aracılığıyla sağlanmakta ve bir gösterge paneli; enerji kaynakları, ambalaj malzemeleri, taşıma seçenekleri ve hammaddeler dahil olmak üzere farklı üretim zincirlerini net bir şekilde gözler önüne sermektedir. Bu panel, verileri farklı açılardan görmeyi mümkün kılan kapsamlı ve görsel olarak çekici bir formatta sunmaktadır. Ayrıca tüm etki kategorileri ve yaşam döngüsü aşamalarını bir arada gösteren bir tablo görünümü de mevcuttur.
Mevcut Kullanıcılar için Kolaylık
Mevcut LetsGrow.com müşterileri ve MPS-ABC sertifikasına sahip üreticiler, altı temel göstergeye ait veriler zaten bilindiği için ayak izlerini hesaplamada daha da kolaylık yaşayacaklardır. HortiFootprint Hesaplayıcı, süs bitkileri sektörüne yönelik dünya çapındaki sürdürülebilirlik uzmanlığı ve verileri bir araya getiren MPS ve LetsGrow.com iş birliğiyle geliştirilmiştir.
MPS Türkiye Koordinatörlüğü
Avrupa'nın sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilmiş süs bitkilerine olan talebi, Türkiye'nin kanıtlanmış sürdürülebilir üretime olan ilgisinde artışa sebep olmuştur. Sürdürülebilir ürünlere olan talep, Doğu Avrupa ve Rusya'da da artmaktadır.
Bahçecilik sektöründeki sürdürülebilir uygulamalar, aynı zamanda Türk hükümeti için de önem taşıdığından, firmaların MPS sertifika programlarına katılımı T.C. Ticaret Bakanlığı destek programına alınmıştır. MPS, Türkiye Koordinatörlüğü aracılığıyla süs bitkileri üretimi yapan firmalara hizmet sunmaktadır.
MPS Türkiye Koordinatörlüğü, ülkemizde bulunan süs bitkileri üretimi yapan firmalara sertifika programları hakkında bilgi sağlama ve sertifikasyon alım süreçlerinin her adımında danışmanlık, rehberlik ve koordinasyon hizmetleri sunmaktadır. Türkiye Koordinatörlüğü ile gerçekleştirilen bu iş birliği sayesinde MPS, Türkiye'deki bahçecilik sektöründe faal üreticilerle bireysel olarak daha yakın çalışabilmektedir.
2021 yılı Haziran ayı itibarıyla Türkiye'de faaliyet gösteren toplam 30 firma, MPS sertifikaları ile sürdürülebilir üretim yaptıklarını kanıtlamış ve dış pazarlardaki rekabet güçlerini artırmıştır. MPS, Türkiye'de yalnızca MPS-ABC değil, MPS-GAP ve MPS-SQ sertifikalarında da talebin hızla arttığını gözlemlemektedir. Türkiye'deki MPS müşterileri, ağırlıklı olarak Batı Avrupa'ya ihracat yapan üreticilerden oluşmaktadır. Üretimleri çoğunlukla kesme çiçek olmakla birlikte, aynı zamanda saksılı bitkiler, fidan ve anaçlık stoklarını da kapsamaktadır.
Sürdürülebilir üretim, çoğu zaman yurtdışındaki müşteriler için bir önkoşul niteliği taşımanın yanı sıra, MPS-ABC sertifikasyon programı ile firmalarda yürütülen süreçlerin maliyet kontrolünden üretim çıktılarına kadar daha verimli hale gelmesinde büyük katkı sağlamaktadır.