22 bin mevsimlik çiçeğin, 13 bin saksılı fidenin, 15 bin farklı türde bitkinin yer aldığı sera çöpten elde edilen elektrik enerjisi atık ısısı ile ısıtılan bir altyapıya sahiptir. Serada 45 türde bitki, 9 farklı türde saksılı fide bulunmaktadır. Seranın yıllık saksılama kapasitesi ise 1.5 milyon adet saksılı bitkidir.
Açılış Programına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eyyüp Karahan, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Murat Ermeydan, İstaç Genel Müdürü Osman Akgül, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ ve İstaç çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Başkan Kadir Topbaş açılış konuşmasında ;
"İnsanlık adına övünç kaynağı olan bir işletmeyi hizmete alıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde çalışan tüm mesai arkadaşlarımın gayretleriyle İstanbulda çok şey değişti. Başarıya birlikte imza atmaktayız. Sizin gayretiniz bu sonuçları vermekte. Savaşları askerler kazanır ama kahramanlar komutanlardır. Sizin bu azminiz gayretiniz olmasa bunları başaramazdık.
Bir söz var kem aletle kemalat olmaz. 800 bin aracın emisyonuna değer metan gazından enerji elde ediyoruz. Çöpte üreyen bir metan gazı var. ona dokunmazsanız havaya yayılıyor, çevreyi kirletiyor. Hiç dokunmaz vahşi depolama yaparsanız ümraniyedeki gibi felaketlere yol açarsınız .
Burada çevreyi kirleten metan gazı kontrol altına alınıyor ve enerji üretiliyor. Ekolojik dengenin bozulduğu söyleniyor. Arı nesli tükenirse insanlık aç kalır deniyor. Çevre kirlenirse ekolojik zincir bozulur. Tek başımıza değiliz beraberimizde bir çok canlı hayat kaynağı ve yaşam alanlarımızı oluşturmakta.
Gübre elde ediliyor. Park bahçelerimizin kullanımına sunuyoruz. Biz insanlık için şehrimiz için ne yapmamız gerektiğini düşüyor ve ürettiğimiz projelerle model olmak istiyoruz. Türkiyeyi hak ettiği yerlere taşımak zorundayız. Gelecekte burada yaşayanlar gurur duysunlar başka ülkelere özenmesinler istiyoruz.
Milyonlarca ağaç diktik çevreye yatırımlar yaptık. yapmaya da devam ediyoruz. Büyük düşünmek zorundasınız. Dev eserler ortaya koymak için karıncalar gibi çalışmak lazım. Biz artık inovatif düşünmek zorundayız. Teknolojileri oluşturmak zorundayız. Dünyada etkin olmanın yolu bu. Biz de dünyada hep ileri teknolojileri görmek getirmek zorundayız.
Burada 1.5 milyon çiçek üretiliyor. 1.5 milyon çiçeğin yanı sıra köylere fideler buradan üretiliyor. Alım garantili çiçek ürettiyoruz köylülere. Bu da iş demek, istihdam demek, sektörün gelişmesi demek. Seracılıkta ve çiçekçilikte oldukça iyiyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak daha da iyi hale getirmeye çalışıyoruz.
Milyonlarca lale diktik. Bizi eleştirdiler, anlatamadık. Bunun ekonomik hareket olduğunu söyledik. Konya, Çumrada bulunan yerli üretici üretim alanlarında 10 bin kişi çalıştığını söyledi. Üretim olmadan hiçbir şey olmaz. Yaptığımız işler bunlar. işte ekonomi bu üretimlerle artar. Sektörün gelişmesini canlanmasını sağladık.
Buraya geldiğinizde bir çöp alanı gibi hissetmiyorsunuz. Bir koku yok, yemyeşil, bir park gibi adeta. Bunu başarmışlar istaç çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Bu tesisimiz hayırlı olsun." diye konuştu.
Başkan Kadir Topbaş, açılışın ardından serayı gezerek gazetecilere Mevsimlik Çiçek Serasını tanıttı.