LAVANTA DERESİ PROJESİ

Burdur Gölünün kurtarılmasına destek vermek için "Lavanta Deresi" projesi kapsamında Yeşilova İlçesine bağlı Akçaköy arazisi içerisinde bulunan 670 dekarlık alana lavanta, ada çayı ve kekik dikildi.

LAVANTA DERESİ PROJESİ

Projeye destek veren Vali Hasan Kürklü, eşi Nesibe Kürklü Hanımefendi ve protokol heyeti lavanta dikilen alanda incelemelerde bulundu. "Lavanta Deresi Projesi Koordinatörü Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, Vali Hasan Kürklüye proje hakkında ve amacı hakkında bilgi verdi. İncelemelerde bulunan Vali Hasan Kürklü, eşi Nesibe Kürklü Hanımefendi ile beraber Lavanta, ada çayı ve Kekik diktiler.
      Lavanta ve benzeri bitkilerin su istemediğini ve kıraç topraklarda dahi yetişebilen bitkiler olduğunun altını çizen Vali Kürklü, "Burdur Gölünün kurtarılmasına yönelik, dikkat çekmek manasında algı oluşturulmaya çalışıyor. Havzalara su istemeyen ürünlerin ekilmesi durumunda Burdur Gölünü kendiliğinden kurtarmış olacağız. Lavantadan, buğdaya göre 4 kat daha fazla gelir elde ediyorsunuz. Suyu da az kullanarak doğaya katkı sağlıyorsunuz. Lavanta çiçekleri açtığı zaman mükemmel bir görsellik oluşuyor. Proje ayrıca köylerdeki gençlere iş imkanı sağlayacak" dedi. 
     Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir, "İlçede sulanabilir 7 bin, sulanamayan 23 bin hektar arazi bulunuyor. İlçe genelinde vatandaşları susuz tarıma yönlendirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlar geçmişten gelen alışkanlıklarla buğday ve arpa gibi bitkilerin üretimine yönelmişler. Fazla para kazanamıyorlar. Onları para kazanabilecekleri bu projeye yönlendiriyoruz. Kaymakamlık olarak da projeyi destekliyoruz" dedi.
         Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, "Projeye geçen yılın kasım ayında, Burdur Gölünü kurtarmak ve köylülere susuz tarım yaparak da para kazanılabileceğini göstermek amacıyla başladık.
       Lavanta, kekik ve ada çayı susuz yetişebilen ve pazar değerinin yüksek olduğu bitkiler. Susuz tarımın yapılması Burdur Gölü için çok önemli. Projenin ismini Lavanta Deresi koyduk. Az su tüketilince dereler özgürce akacak ve göllerimizi dolduracak. Susuz tarım Burdur Gölünden Salda Gölüne kadarki bölgede ilaç kullanmadan tarım yapılabilir ve para kazanılabilir. Benim bundan hiç kaygım yok. Ayrıca lavanta, kekik ve ada çayının pazar sorunu da yok. Bu bitkileri ilk etapta kuru olarak satmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
     Vali Hasan Kürklü, beraberindeki heyet ve Öztürk Sarıca, Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavileri yapılan 4 leylek doğaya saldılar.


Paylaş: 

Diğer Haberler