Manisa sınırları içerisinde yer alan Spil Dağında yabani olarak yetişen ve koruma altında bulunan Manisa Lalesini (Tulipa Orphanidea) koparanlar 34 bin lira ceza ödeyecek.
Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Spil Dağında yer alan, 6 bin 694 hektarlık alana kurulu Milli Parkta 78 endemik bitki türünün yetiştiğini hatırlattı.
Bunlar arasında beyaz, pembe, sarı ve kırmızı renkli, kokusuz, kadeh biçiminde çiçekleri bulunan Manisa lalelerinin de olduğunu anlatan Bayrak, her yıl ilkbahar döneminde çiçek açan bitkinin 15 gün boyunca güzel bir görüntü oluşturduğunu ifade etti.
Şu anda koruma altında bulunan ve ekonomik öneme sahip lalelerin gelecek nesillere aktarılması için bazı tedbirler alındığını dile getiren Bayrak, şu bilgileri verdi:
"Lalelere yönelik denetimleri çok sıkı biçimde uyguluyoruz. Bölgeyi ziyarete gelenlere laleleri koparmamaları, bitkilere zarar vermemeleri konusunda uyarıyoruz. Lalelerin çiçek açtığı dönemde parka giriş ve çıkış noktalarında özellikle biyokaçakçılığın önlenmesi için gayret ediyoruz. Geçen yıl laleyi koparmanın cezası 33 bin liraydı. İdari paracezasının miktarı bu yıl 34 bin 290 liraya çıkarıldı. Dolayısıyla cezanın miktarından çok vatandaşımızın lalelere sahip çıkması önemli. Çünkü bu bizim ortak değerimiz ve kültürümüzdür."
Rahmi Bayrak, şu ana kadar hiç kimseye idari para cezası uygulanmadığını sözlerine ekledi.
MANİSA LALESİ
Osmanlı İmparatorluğunun bir devrine adını veren ve Avrupa ülkelerine de götürülen Manisa laleleri, Spil Dağında doğal olarak yetişiyor.
Osmanlının Lale Devrinde Spil Dağında yetişen laleler toplanarak İstanbul a gönderiliyordu. Spil Dağının 1968 yılında "Milli Park" olarak ilan edilmesinden sonra doğal yetişme alanları koruma altına alınan ve sayıları her geçen gün artan laleler, özellikle mart ve nisan aylarında yoğun olarak çiçek açıyor ve duruma göre eksi 15 derece soğuğa bile dayanabiliyor.
LALE KOPARANA PARA CEZASI
Spil Dağında koruma altında bulunan Manisa Lalesini koparanlara 34 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Paylaş:
-
Önceki Haber
ÇİÇEKÇİLİĞE HOLLANDALI ÖVGÜSÜ
-
Sonraki Haber
EXPO ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR