LALE ÇİÇEKLERİ ŞÖLEN HAVASINDA KIRILDI

Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde İstanbul köylerinde yetiştirilen lalelerin çiçekleri festival havasında kırıldı.

LALE ÇİÇEKLERİ ŞÖLEN HAVASINDA KIRILDI

 

Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde İstanbul köylerinde yetiştirilen lalelerin çiçekleri festival havasında kırıldı. Silivri Seymen köyünde gerçekleşen baş kırma çalışması ile elde edilen taç yapraklar, Lale Çiçeklerinden Gıda Boyası ve Biyoaktif Madde Üretimi Projesi kapsamında ekonomiye kazandırılıyor.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı uhdesinde; İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.´nin stratejik ve planlı çalışmaları neticesinde tekrar anayurduna dönen lale eski ihtişamına kavuştu. Basın mensuplarının yoğun ilgisi ile gerçekleştirilen lale çiçeği baş koparma törenine İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı M. İhsan Şimşek, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdürü Eyyüp Karahan, Şirket yetkilileri ve lale üreticisi Silivri Seymen köylüleri katıldı.

Haberciler Lale Tarlasından Çıkamadılar

Lale soğanlarının güçlenmesi ve büyümesi için Nisan ayında yapılan lale çiçeklerinin baş koparılması işlemi, Silivri Seymen köyünde festival havasında gerçekleştirildi. Basın mensuplarının programın yapılacağı alana gelmesi ile birlikte lale soğanı üreticisi Seymen köylüleri hep birlikte lale tarlasına girerek lale çiçeklerinin başlarını birlikte kırdılar.

Artık geleneksel olarak Yapılan lale çiçeği baş kırma programına ilk defa katılan medya mensupları, lale tarlalarının renk cümbüşü ve güzelliği karşısında ´hayatımda ilk defa böyle zevkli bir haber yapıyorum´ diyerek, memnuniyetlerini Genel Müdür Eyyüp Karahan´a ifade ettiler.

Lalenin Her Şeyi Ayrı Bir Değer

Alım Garantili Lale Soğanı Yetiştiriciliği Sosyal Sorumluluk Projesi her geçen gün yeni boyut kazanıyor. Yeni lale türleri geliştirmek ve lalenin her bir hücresinden maksimum faydayı elde etmek için endüstriyel amaçlı ar-ge çalışmalarına hız veren İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş., bu amaç doğrultusunda sivil toplum kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile ortak projeler yürütüyor.

Artık, Başı koparılan lalenin yaprakları ekonomiye katkı olarak dönüyor. Köylülerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz baş koparması sonucu elde edilen taç yapraklar, Tarım Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz; Lale Çiçeklerinden Gıda Boyası ve Biyoaktif Madde Üretimi Projesiyle sağlıklı ve doğal besin olarak insanlığın faydasına kullanılıyor. Son olarak, 6 Nisan´da Emirgan Korusu´nda gerçekleştirilen 8. İstanbul Lale Festivali açılış töreninde lale çiçeğinden üretilen organik gıda boyasıyla yapılmış pasta kesildi ve davetlilere ikram edilmişti.

Organik Önlük Büyük İlgi Gördü

Lale taç yapraklarından elde edilen organik tekstil boyasıyla üretilmiş özel önlükler, bugünkü programın özel ilgi odağı oldu. Ürünün geçtiği süreçlerle ilgili basın mensuplarını bilgilendiren Daire Başkanı İhsan Şimşek ve Genel Müdür Eyyüp Karahan, gelecek zaman dilimi içinde birçok projeyle karşılarına çıkacaklarını söyleyerek, gelecek vizyonu çizdiler.

Başlangıçta 9 köylü ile başlayan projede 2007-2012 yılları arasında 142 köylü ile birlikte 15 milyon 677 bin 156 adet Lale Soğanı üretimi gerçekleşti. Bu üretim karşılığında köylümüz toplam 917 bin 765 TL gelir elde etti.

Soğanın güçlenip büyümesini sağlamak için lale çiçeklerinin açtığı Nisan ayında başları kırılıyor. Kasım´da başlayan lale soğanının büyüme yolculuğu Temmuz´da hasat ile bitecek ve ertesi sene baharda toprakla buluşacakları zamanı bekleyecekler Bu yıl 26 köylü üretici tarafından ekilen 3 milyon lale soğanı 8 ay sonunda hasat edilerek, İstanbul Ağaç ve Peyzaj´ a teslim edilecek.

Kaynak: www.istanbulagac.com.tr


Paylaş: 

Diğer Haberler