KÜTAHYAYI ARTIK SEL BASMAYACAK

​Kütahya’yı tehdit eden 13 yan dere ıslah ediliyor. Bu derelerde yapılan toprak muhafaza ve ağaçlandırma çalışmaları ile Kütahya artık rahat nefes alacak

KÜTAHYAYI ARTIK SEL BASMAYACAK

 

 

Dereler bu haliyle bırakılsaydı bu sene yahut önümüzdeki sene Kütahya hiç de istenmeyen sel felaketine maruz kalacaktı.

 

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ ile ortaklaşa yapılan projelendirme çalışmaları neticesinde; muhtemel sel felaketlerinin önüne geçmek için Kütahya ilini tehdit eden derelerin ıslah çalışmaları kapsamında fidan dikimi gerçekleştirdi.

 

Şehir merkezleri veya kırsal alanlardaki derelerin, havzaları üzerine düşen yağışları çevrelerinde bulunan konut ve sanayi yerleşimlerine veya tarımsal tesislere zarar vermemesi için düzenlenmeleri gerekiyor.

 

Dereler de aynen yollar ve binalar gibi fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için yeterli genişlik ve alanlara ihtiyaç duyar. Bu genişliklerin derelere bırakılmadığı kesimlerde dereler yağışlara bağlı olarak sellere neden olurlar.

 

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü kendi görev alanı içindeki yan dereleri ağaçlandırarak, problemli olanları ıslah etmeyi, derelere yeterli alan ve genişliği sağlamayı hedefliyor. Yapılan bu ıslah çalışmaları çerçevesinde önceki yıllarda 6 derede yapılan çalışmalara ek olarak 7 dere daha proje kapsamına alındı. Bu haliyle kalırsa bu sene veya önümüzdeki sene Kütahyaya mutlaka sel basacak, bir felaket yaşanacaktı.

 

Yapılan çalışma ile 7 dere havzasına yağan yağışı mümkün olduğunca havzada tutabilmek için teraslama ve fidan dikim işlemi gerçekleştirildi. Arazi hazırlığı yapılan toplam 3000 dönüm alana karaçam, sedir ve badem fidanı olmak üzere 300.000 adet fidan dikildi.

 

Kestane Ormanı Kuruluyor

 

 Havzada Keçeeğreği deresinde bulunan 1000 yıllık kestane ağaçlarından alınan tohumlar 50 dönüm alana ekilerek kestane ormanı kuruldu. Kurulan kestane ormanı civarında yaşayan vatandaşlara yeni bir gelir kaynağı olurken, çorak olan bu alan yeşil yapısıyla Kütahyaya ayrı bir güzellik katacak.

 

7 Derede 3000 Dönüm Alana 300.000 Fidan

 

 Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü ve DSİ ile ortak yürütülen yan dereleri yukarı havza çalışmaları konusunda açıklama yapan Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit;  Toplam 7 derede (Kamburun, Böcü, Sarı, Kırklar, Keçeeğreği, ,Kapan ve Şembel Dereleri) proje çalışmalarının tamamlandığını, yapılan çalışma ile erozyon ve ileride doğabilecek sel felaketlerine karşı da tedbir alınmış olacağını söyledi.

 

 Eryiğit; “Hayallerimi süsleyen, gece-gündüz projesini planladığımız bu çalışmanın gerçekleşmesi bir orman mühendisi olarak beni ziyadesiyle sevindirmektedir. Yapılan ıslah çalışması Kütahya’nın geleceğine büyük katkı sağlayacak. İnşallah artık Kütahya’yı sel basmayacak” dedi.

 

Derelerin Islah Edilmesinin Başlıca Nedenleri;

 

  • Yerleşim alanlarını tehdit eden sel ve rusubatı engellemek.
  • Derelerin taşmasına ve sellere engel olmak.
  • Dere yataklarının makine ile temizlenmesini sağlamak için düzgün kesitler oluşturmak.
  • Dere yatağı içinde su akışını engelleyen bitki büyümesini kontrol etmek.
  • Dere havzasından erozyon nedeniyle gelen sürüntü malzemesinin dere yataklarını tıkamasını önlemek.
  • İhtiyaç duyulan yerlerde dere yatağı ve çevresinin rekreasyonel amaçlarla kullanımını sağlamak.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler