Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 metrekareden 10 metrekareye çıkartarak dünya standartlarını yakaladı.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, hayata geçirdikleri yeşil alan ve park çalışmaları ile ilgili verdi. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 metrekareden 10 metrekareye çıkartarak dünya standartlarını yakaladıklarını vurgulayan Başkan Özhaseki, Plant Dergsinin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin park ve yeşil alan yatırımları hakkında bilgi verir misiniz? Kentpark, mahalle parkları, temalı kültür park vb. yatırım faaliyetlerinden ve hedeflerinizden bahseder misiniz?
Bu konuya girmeden önce şehrimizdeki parklarla ilgili genel bilgiler vermek istiyorum. Biz göreve geldiğimizde yani 1994 yılında şehrimizdeki park sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu ve bunlar da işgalliydi, aileler giremezdi. Biz parkları çevreleyen duvarları yıktığımız gibi içine girilmesini engelleyen zincirleri de kırdık. Sonra da şehrin tamamında fonksiyonel park yapımlarına geçtik. Şu anda şehirdeki park sayısı 860 civarında. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 metrekareden 10 metrekareye çıkartarak dünya standartlarını yakaladık. Toplam yeşil alan miktarı 2 milyon metrekareden 12 milyon metrekareye çıkmış durumda. Kazandırılan bu parkların arasında büyük geniş mesire alanları da var, mahalle ve semt parkları da var. Ama her birisi kendi içinde tam donanımlı. Yani oyun alanları, yürüyüş parkurları, spor aletleri, kamelyalar, mini futbol, basketbol sahaları vs. olan parklar bunlar. Gece yarılarına kadar insanlar bu parklarda yürüyüş yapıyor, güven ve huzur içerisinde ailesiyle birlikte oturup dinleniyor.
Çok fonksiyonlu ve kullanışlı Kıranardı Kent Ormanı, Beştepeler Parkı, Gesi Çamlık Parkı, Mimarsinan Parkı, Ali Dağı Mesire Alanı, Fuar Kültür Park gibi çok geniş mesire alanları yaparak Kayseri halkının nefes almasına imkan sağlayacak mekanlar sunduk. Bunların yanı sıra Türkiyenin en büyük temalı parkını yaptık. Anadolu Harikalar Diyarı adını verdiğimiz ve içerisinde Hayvanat Bahçesinden Sukayparka, buz pateni pistinden Disneyland türü eğlence alanına kadar 10 ayrı bölümün yer aldığı bu temalı parkı hafta sonları günlük 50 bin kişi kullanıyor.
‘ÇOK KIYMETLİ ARAZİYİ PARK YAPTIK
Belediyemizin hizmet binasının tam önünde, 1980 Askeri Darbesi tarafından el konulan araziye yaptırılan iki adet paşa konağı ile askeri lojmanlar yer alıyordu. Yıllardır göz tırmalayan bu lojmanların yerine şehrin daha uygun alanlarında yenilerini yaparak bu lojmanları yıktık. Şehrin en kıymetli yerindeki bu araziyi satışa sunsak çok yüksek paralar kazanabilirdik. Ancak burasını yeşil alan olarak düzenledik ve farklı peyzaj uygulamalarıyla Kayseriye mutena bir mekan kazandırdık. Büyükşehir Parkı adını verdiğimiz bu parkta insanlar gece-gündüz dinlenmenin ve hoş vakit çıkarmanın keyfini yaşıyor.
Şu an hangi park projeleriniz mevcut veya yürütülüyor, bu projelerin özellikleri nelerdir?
Önümüzdeki dönem içinde yine çok büyük bir Şehir Parkı için hazırlıklarımız sürüyor. 1920lerden beri askeri bölge olarak kullanılan yaklaşık 3,5 milyon metrekarelik bir alan var. 700 dönümü fabrika alanı, 300-350 dönümünde ise konutlar var. 2 milyon metrekareden büyük bir alan boş duruyor. Kuvvet komutanları ve Savunma Bakanlığı ile prensipte anlaşmaya vardık. Görüşmelerimiz sonunda, en azından 2 milyon metrekareyi tahsis ederiz cevabını aldık. Eğer fabrikayı taşıyabilirsek alanın tamamında değilse de 2 milyon metrekarelik alanda çok büyük bir şehir parkı oluşturacağız. Burada, ‘büyük hangarların olduğu, uçakların içine girebildiği fabrika alanı yapar mısınız dediler, ‘yaparız dedik. O da gerçekleşirse 2 milyon 800 bin metrekare gibi bir alan geçiyor elimize. Şehir Parkı dediğimiz, çok büyük bir park olacak. Burayı su oyunlarının, yürüyüş yollarının, spor tesislerinin, seyir kulesinin, aromatik bahçelerin ve yeme içme mekanlarının olduğu, hayatımıza keyif ve lezzet katan bir merkez yapacağız.
Bunların dışında hem şehir merkezinde hem de yeni bağlanan ilçelerde park yapım çalışmalarımız devam ediyor. Bölgelerin veya mahallelerin ihtiyaçlarına göre yeni parklar ve çevre düzenlemeleri planlıyoruz.
Dünden bugüne belediye parklarındaki değişimleri, rekreasyon tarzına ve temalı park kültürüne yönelimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
1994 yılı ülkemizde yerel yönetimler açısından bir milat olarak kabul edilir. Hizmet belediyeciliğinin ön plana çıktığı ve halkın gerçek anlamda kaliteli belediyecilik hizmetleri ile tanıştığı bu dönemde her alanda olduğu gibi yeşil alan ve park konusunda da çok hızlı değişim ve gelişim yaşandı. Birkaç ağaç, iki üç kamelya ve çimlerden oluşan park anlayışından, içerisinde spor tesisleri, restoran ve kafeler, yürüyüş yolları, sosyal tesisler, modern aydınlatma imkanları, ses, su ve ışık gösterilerinin yapıldığı havuzlar vs. yer alan çok daha fonksiyonel ve kullanışlı parklar yapılmaya başlandı. Çünkü halk bunları istiyordu. Bir nevi arz talep meselesi yani. İnsanlar artık dünyadaki gelişmeleri ve imkanları yakından takip ediyor. Hangi şehirde ne varsa kendi şehrinde veya semtinde de o olsun istiyor. Belediyeler de bu doğrultuda kendilerini yeniliyor ve geliştiriyor. Öyle olunca da ortaya çok güzel, çok kullanışlı, insanların huzur ve keyif bulduğu muhteşem parklar ve yeşil alanlar çıkıyor.
Bu arada son dönemde temalı parklar da ön plana çıkmaya başladı. Bizim Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak şehre kazandırdığımız 750 bin metrekare büyüklüğündeki Anadolu Harikalar Diyarı, yalnızca Kayserililerin değil etraftaki ilçe ve şehirlerden insanların da büyük ilgi gösterdiği bir temalı park oldu. Bu tabi yeni bir trend ve halen ülkemizde çok az sayıda var. Zamanla ülkemizde bunun sayısının artacağını tahmin ediyorum.