Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin geleceği için büyük önem taşıyan, Türk gençlerine, Japon Bahçesi´nin güzelliklerini ve Japonya Çocuk Bayramı geleneği olan Koinobori uçurtmasını asarak çeşitli Japon kültür öğelerini (Japon davulu, Origami, Japon yemeği v.b.)tanıtmak amacıyla yapılan festival, koinobori uçurtmasının mavi gökyüzüyle buluşmasıyla başladı.
Japonya İstanbul Başkonsolosu Sayın Keiji Fukudanın açılış konuşmasının ardından Japonya Başbakanı Danışmanı Sayın Eiichi Hasegawa ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Nihat Macit konuşmalarını yaptılar.
Japon davulu konseri katılımcıların beğenisini ve ilgisiyle dinlendi. Japonlar geçmişten beri davul çalarak doğal felaketlerden korunmak ve bereketi dilemişlerdir. Bu nedenle Japon festivallerinin olmazsa olmazı Japon davullarıdır. Japon bahçesi Bahar Festivali katılımcıları Japon davulu denemeleri, Kabuto yapımı ("Japonya Çocuk Bayramı"nı kutlamak için Japon gazete kağıdı ile samurai miğferi yapılması) ve Suşi Workshop etkinliklerinde güzel ve eğlenceli anlar yaşadı.
Japonya Bahar Çocuk Festivalinde yer alan Koinobori uçurtmasının önemi ve özelliği ise koinobori sazan balığıdır. Sazan balığı akıntıya karşı yüzerek her türlü zorluğu aşan bir balıktır. Bu balık gibi çocuklarında güçlü yaşamasını dilediklerinden, bu uçurtmaların süslenmesi bir gelenek haline gelmiştir. Birçok evde, sazan balığı şeklindeki kumaştan yapılan uçurtmalar, evlerin bahçesinde sergilenerek çocukların sağlıklı ve güçlü bir şekilde büyümesini dilerler. En üstte yer alan beş renkten oluşan süs, küçük çocukların sıkıntısız büyümesini ve nazardan korunmasını dileyerek süslenmektedir. Siyah olan sazan balığı babayı, kırmızı olan anneyi, küçük ebatlı mavi veya turuncu olanlar çocukları simgelemektedir.
Bu güzel bahar gününde mavi gökyüzünde yüzen güzel koinoborileri Baltalimanı Japon Bahçesinde görebilirsiniz.