Her yıl ilk kar örtüsünün ardından Ömerli Barajı Havzası ve Aydos Ormanlarında görülen İstanbulensis, hiç kar yağmadığı için vaktinden 15-20 gün önce çiçek verdi.
‘Korunması gerekiyor
İngiliz botanik bilimci Brian Mathew tarafından 1982de yeni bir çiğdem çeşidi olarak dünyaya tanıtılan ve adını yetiştiği şehir olan İstanbuldan alan İstanbulensisi korumak için çalışmalar yürüten İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neriman Özhatay, "İstanbulensisten sadece 3 bölgede az sayıda var. Nadir ve korunması gereken bir tür. Botanik anlamda dar yayılışlı ve endemik bir bitki olmasıyla büyük öneme sahip. Mutlaka korunması gerekiyor, bunun için de önce yaşam alanının korunması gerekli. Sadece çiçeği değil yaşam alanını korumalıyız.
Saksılarda açmaması doğal bitki örtüsünde, çimenlerle ve ormandaki diğer bitki türleriyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Aynı habitat içerisinde birlikte yaşayan türler devamlılıklarını sağlayabilir. Meraklıları tarafından saksıları hapsetmek yerine yaşam alanına sahip çıkılmalı" dedi. Çiçeği 2008den beri logo olarak kullanan SultanbeyliBelediye Başkanı Hüseyin Keskin ise, "İlkbaharın habercilerinden olan narin çiçeği bölge halkına tanıtarak korumayı amaçlıyoruz" dedi.