21 Aralık ‘Dünya Kooperatifçiler Günü’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirak şirketi İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ, Süs Bitkileri Üretim Kooperatifleri ile İBB Çırpıcı Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltıda bir araya geldi.
İstanbul Şile, Beykoz, Çatalca, Silivri İlçelerindeki köylerden, İzmir Bayındır’dan, Urla’dan, Adapazarı Sapanca’dan pek çok süs bitkileri üreticilerinin ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği / Süsbir Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar’ın katıldığı programda,
İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Ali SUKAS;
21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü münasebetiyle bir ardayız. Burada olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.
Yerli Üretimin Arttırılmasını Destekliyoruz
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi; “Köylü milletin efendisidir.” Bu ülke için bu topraklar için gerçekten çok önemlisiniz. Türk milleti için çok kıymetlisiniz. Türk milletinin bağımsızlığında yürüdüğümüz yolda üretim çok önemli. Üretmeyen toplumların sömürülmekten başka bir sonu yoktur.
Bunun için biz yerli üretim ve kooperatifçiliği destekliyoruz.
Bu ülkenin bağımsızlık sürecinde iktisadi organizasyonlar da ve sosyal organizasyonlar da çok güçlü olmak zorunda.
Kooperatiflerle Alım Garantili Üretim
İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ olarak İstanbul peyzajında kullanılmak üzere Kooperatiflerle Alım Garantili sözleşmeler kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışma 2005 yılında Silivri Seymen’de bir kişi, Şile’de de on kişiyle başladı. Bugün geldiğimiz noktada kocaman bir aileye sahibiz. Ve bu ailemizi inşallah büyüteceğiz. Biz sadece İstanbul özelinde Ağaç ve Peyzaj AŞ’nin ihtiyacı olarak meseleye bakmıyoruz. Sizlere daha geniş pazarlar açmak için elimizden geleni yapacağız.
Alım Garantili Üretim Modelimiz Birleşmiş Milletler Programı’nda
Bir Sosyal sorumluluk projesi olarak “Süs Bitkileri Üretici Kooperatiflerle, Alım Garantili Üretim Sözleşmeleri” gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz çalışma “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı” UNDP tarafından kalkınmakta olan üye ülkelere örnek olarak “Kapsayıcı İş Modeli” olarak tanıtıldı.
Kooperatifçilik yaklaşımda ülkemizde yapılması gereken çok şey var.
Süs Bitkileri Kooperatiflerinin Gelişmesini İstiyoruz
Ülkemizde kooperatifçiliğin geliştirilmesi konusunda önerilerimiz var. Bana göre her idari mahalde yani il bazında bu çerçevede bir tane yetkili müessesenin olması gerekiyor. Birden fazla olmaması gerekiyor.
Kooperatifçilik Denetlenebilir ve Şeffaf Olmalı
Hangi sektörle ilgili olursa olsun o sektörde üretim yapmak isteyen herkes o birliğe üye olmak zorunda olmalı ve bu denetlenebilir ve şeffaf olmalı. Birlik yönetimlerinde için de yasal alt yapının hazırlanmış olması gerekiyor. Bunu başarırsak o zaman sektörümüzün ve bütün sektörlerin daha organize daha güçlü hale gelmesini sağlamış oluruz. İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ olarak, kurulduğundan itibaren süs bitkileri alanında gerçekten ülkemizin ufkunu açma noktasında, bir süreç yaşadık. Sürece gerçekten bir katma değer sağlamış, ülkemizin bu anlamda, binlerce insana istihdam alanı oluşturmuş ve binlerce dekar alanda üretim yapılmasına katkı sağlanmış olduk. Fakat bu yeterli değil.
Üretimde Planlamanın Önemi
Bu süreçte kaçırılan fırsatlar var. Geriye doğru baktığımızda, özellikle son 25 yıllık süreçte, peyzaj ve yeşil alan oluşumunda ve bu uygulamalarda kullanılan materyallerde ciddi bir finans sağlanmıştır. Böyle bir hacmin uygulandığı süreçte keşke daha doğru kararlar alınabilseydi. Doğru planlamalar yapılabilseydi, süs bitkileri alanında İtalya ile Hollanda ile Almanya ile rekabet edebilir seviyede olurduk. Bizim toprağımız gerçekten verimli, iklimimiz, her türlü bitkiyi üretmeye uygun, bizim insanımız çalışkan, zeki, pratik, yenilikçidir. Böyle bir potansiyelin kullanılıp değerlendirilmemesinin üzüntüsünü yaşıyorum.
İşte buradan çıkışla önümüzdeki dönemde de gerek mevsimlik çiçekte, gerek peyzaj gülünde, gerek çalıda, gerek boylu fidan üretiminde biz Ağaç ve Peyzaj AŞ olarak, doğruları söyleyip doğrular üzerinde ısrarla durma kararlılığındayız. Bu kapsamda daha önceki toplantılarda ifade ettiğim gibi, ülkemizdeki temel eksikliklerden bir tanesi, bölgesel planlamanın yapılmamasıdır. Aynı zamanda bölge içi planlamanın yapılmamış olması yani ürün desen haritalarının oluşturulmaması. Her yerde her türlü bitkinin üretildiği, dikildiği, yaşatılmaya çalışıldığı üretim alanları ile karşı karşıyayız. Yani, herkes, her yerde her şeyi üretmemeli. Üretimi belirleyen temel parametreler bellidir. Planlamanın bu doğrultuda olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.