Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Dekanlığı 56 hektar alanda gül üretimi gerçekleştirilen Güneykent Beldesinde anket yaptı. Ankete katılan 80 üreticinin yüzde 53 ü tarımsal desteklerden yararlanamadıkları gerekçesiyle gülcülüğü bırakacağını açıkladı. Bilim adamları bu tehlikeye karşı özel projeler geliştirip gülle ilgili destek arayışına girdi.
SDÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Handan Giray, Güneykent Beldesinde uygulanacak Yörenin doğal yapısına ve yerel kaynaklara dayalı bir tarım politikası konulu proje geliştirdi. Proje kapsamında yağ gülü tarımının sürdürülebilir olması için önce güle verilebilecek destekler tespit edilecek ardından alternatif üretim modelleri ortaya çıkarılacak.
DESTEK VERİLMEZSE YÜZDE 85İ GÜL ÜRETİMİ YAPMAYACAKLAR
Güneykentte 56 hektar alanda gül üretimi yapıldığını kaydeden Giray, hektar başına 5.8 ton gül üretildiğini kaydetti. Giray, güle yönelik sürdürülebilir tarım politikasını geliştirmek için 80 üreticiye yönelik anket çalışması yaptıklarını anlattı. Yapılan anket sonucunda 80 üreticiden yüzde 53ünün tarımsal desteklemelerden yararlanamadıkları için gül üretimine devam etmeyeceklerini bildirdiklerini söyledi.
Giray, "Güneykentte üreticinin yüzde 51i gül üretimiyle ilgileniyor. Diğer ilgi alanları ise tarla bitkileri yüzde 37, meyve yüzde 11 ve sebze yüzde 1. Gelirlerin yine yaklaşık yüzde 49 u gülcülükten elde etmekte. Tarımsal faaliyetler yüzde 14, tarım dışı kaynaklardan ise yüzde 37 gelir elde ediliyor" diye konuştu.
GÜL ÜRETİCİSİ DESTEK BEKLİYOR
Üreticilere aynı zamanda pirim/teşvik desteği verilmesi halinde gül üretimine devam edip etmeyeceklerini de araştırdıklarına dikkat çeken Giray, dekar başına 84 TL destek verilmesi durumunda üreticinin yüzde 80inin gül üretimine devam edeceklerini öğrendiklerini söyledi. Gül üreticisinin teşvik beklediğini belirten Giray, "Desteklemeye ilişkin bu beklentiler gülcülüğün hem mevcut şekliyle devamı hem sürdürülebilirlik dediğimiz iyileşerek sürmesi için ipuçları vermesi açısından önem taşıyor" dedi.
GÜLÜN GELECEĞİ TEHDİT EDİLMEMELİ
Gül üreticisinin güle destek beklentisinin yüksek olduğunu söyleyen Giray, gül gibi özel bir ürünün geleceğinin tehdit edilmesine müsaade edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Projenin 1 Ocak 2012de başladığını ve 3 yıl daha devam edeceğini belirten Giray, Avrupa Birliğinin projeye 1 milyon 863 bin 560 euro destek verdiğini sözlerine ekledi.