‘Harbiye Şelaleleri ve Yakın Çevresinin Turizm Odaklı Peyzaj Planı ve Peyzaj Tasarımı Raporu’ Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in başkanlığında 19 Ocak 2013 Cumartesi günü Valiliğimizde düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İl Özel İdare Genel Sekreteri Muhittin Şahin, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca ile Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Açıkbaş, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcıları Ali Türetken ve Ümmühan Eryurt ile diğer ilgililer katıldı. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atmaca’nın konu ile ilgili sunumunun ardından katılımcılar görüş ve önerilerini sunarak fikir alışverişinde bulundular.
Daha sonra bir değerlendirme yapan Hatay Valisi Lekesiz, Harbiye Şelaleleri’nin özen gösterilmesi gereken önemli değerlerimizden bir tanesi olduğunu söyledi.
Vali Lekesiz; ‘Burası bir doğa cenneti ancak şu anki durumu içler acısı, hiçbir özen gösterilmeksizin, bir kargaşa ortamı içerisinde faaliyetini sürdürüyor. Esaslı bir şekilde ele alındığında, gelecek yüzyıllara sağlıklı olarak intikali güçlenecek olan, diğer taraftan da ilimizin turizm hayatına, sosyal ve ekonomik hayatına ciddi katkılarda bulunacak olan bir alan. Harbiye Şelaleleri'nde zaman zaman incelemelerde bulunduk. Buranın tamamının hem korunmasına hem de bir turizm değeri olarak kullanımına ilişkin projesini yapalım istedik. Üniversitemizle ve konunun diğer uzmanları ile görüşüldü, konuyu iki açıdan ele alalım istedik, biri, bölgenin tüm değerlerini kapsayacak envanterinin çıkarılarak bir rapor hazırlanması, diğeri ise, genişleme alanını da kapsayacak şekilde hem koruma hem de peyzaj anlamı da taşıyan kapsamlı bir proje hazırlanması idi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Yılmaz’ın danışmanlığında Mustafa Kemal Üniversitemiz çalışmalar yaptı. Bugün de toplantımızda söz konusu çalışmalar paylaşılarak görüş alışverişinde bulunuldu, en kısa zamanda son şekli verilerek uygulamaya geçilecek.’dedi.
Harbiye Şelaleleri’nin etrafı ile beraber bir bütün olarak ele alınıp tüm insani ve medeni ihtiyaçlar düşünülerek bir proje hazırlanması gerektiğine değinen Lekesiz, ‘Önemli olan buranın hem doğal dengesini koruyacak, hem bölgeye değer katacak hem de ülkeye zenginlik üretecek şekilde bir projenin hazırlanmasıdır. Projede, engellilerimizin yanı sıra, yaşlı ve hasta vatandaşlarımız da unutulmamalıdır. Doğru proje mutlaka kaynağını bulur. Bunu, el birliğiyle, gönül birliğiyle ve ortak akıl ile yapacağız.’ diye konuştu.