FİDE ÜRETİCİLERİNİN A VE B OLARAK TANIMLANMASI YANLIŞTIR

Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK) 12. Olağan Genel Kurulu Antalya’da yapıldı.

FİDE ÜRETİCİLERİNİN A VE B OLARAK  TANIMLANMASI YANLIŞTIR

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Tarım ve Orman Bakanlığının fide üreticisinin sahip olması gereken donanımlar ile ilgili bir yönetmelik taslağını sektörün görüşüne açtığını ve fide üreticilerinin A ve B sınıfı olmak üzere ayrı ayrı tanımlanmak istendiğini hatırlatarak fide sektörünün yakaladığı başarının artması için; üretimin modern seralarda, otomatik sulama, gübreleme ve havalandırma teknikleriyle yapılmasının devam etmesi gerektiğini aksi halde mevcut kazanımların heba olacağını, sektörün uzun süreden beri mücadele ettiği kayıt dışı ve kalitesiz üretimin artacağını söyledi.

Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK) 12. Olağan Genel Kurulu 23 Mart 2019 tarihinde Antalya’da yapıldı.

Genel Kurula Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Hurşit Nallı, TÜRKTOB Hakem Kurulu Başkanı Serdar Mart, FİDEBİRLİK Üyesi firmalar ve diğer davetliler katıldı.  

Mali Genel Kurulun açılışını FİDEBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kandemir gerçekleştirdi. Kandemir 10. yılını dolduran FİDEBİRLİK’in kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği faaliyetlerden söz etti.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan ise yaptığı konuşmada Birlikler arasında daha etkin bir iş birliğinin sağlanması halinde tohumculuk sektörünü ilgilendiren pek çok sorunun daha güçlü bir şekilde dile getirileceğini ve dolayısıyla sorunlara daha hızlı çözüm bulunacağını belirtti. 

Akcan, Tarım ve Orman Bakanlığının fide üreticisinin sahip olması gereken donanımlar ile ilgili bir yönetmelik taslağını sektörün görüşüne açtığını ve fide üreticilerinin A ve B sınıfı olmak üzere ayrı ayrı tanımlanmak istendiğini hatırlatarak fide sektörünün yakaladığı başarının artması için; üretimin modern seralarda, otomatik sulama, gübreleme ve havalandırma teknikleriyle yapılmasının devam etmesi gerektiğini aksi halde mevcut kazanımların heba olacağını, sektörün uzun süreden beri mücadele ettiği kayıt dışı ve kalitesiz üretimin artacağını söyledi.

Akcan ayrıca bu ve benzeri gelişmeleri önlemek için FİDEBİRLİK ile TSE arasında fide üretim standartları konusunda çalışma başlatılması önerisinde bulundu.

TÜRKTOB Hakem Kurulu Başkanı Serdar Mart ise Hakem Kurulunun yapısı, görevleri, işleyişi ve tohumculuk sektörü açısından önemi konularına değindi.

Başkan Mart, 4 milyar dolar büyüklüğündeki bir sektörde yılda tahmini 40 milyon dolar tutarındaki davaların TÜRKTOB Hakem Kurulunda görülmesi halinde Üst Birlik gelirlerinin 1 milyon dolar artacağını, bu gelirinde Birliklerin gelişmesi için önemli kaynak olabileceğini belirterek fide üreticilerinin davalarında TÜRKTOB Hakem Kuruluna başvurmaları gerektiğini belirtti.

***

Toplantıya katılan temsilcilere, 2018 yılı faaliyet raporu, denetim kurulu raporu ve mali raporlar hakkında bilgi verildi. 2018 yılına ait raporlar yapılan oylamada oybirliği ile ibra edildi. Yönetim Kurulu tarafından, 2019 yılı çalışma programı ve 2019 yılı tahmini bütçesi temsilcilerin onayına sunuldu. 2019 yılı tahmini bütçesi de yine oybirliği ile onaylandı.Genel Kurul Toplantısı katılımcıların düşünce ve temenni konuşmalarının ardından, Başkan Rahmi Kandemir’in yaptığı teşekkür konuşması ile son buldu.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler