Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğince yürütülen, ayrıca BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) sekretaryası tarafından desteklenen "Arazi Rehabilitasyonu/Çölleşmeyle Mücadele ve Ormancılık Bölgesel İşbirliği Projesi" çalışmaları sürüyor.
Bu kapsamda "2. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu" ile ilki 2009 yılında yapılan "Çölleşmeyle Mücadele" konulu eğitimlerin altıncısı Konya ve Mersinde gerçekleştirildi. 17 Ortadoğu ve Afrika ülkesinden 35 katılımcının yer aldığı eğitimin son durağı Mersinin Erdemli ilçesi oldu.
Katılımcılar ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonunda geçtiğimiz aylarda Bakan Mehdi Eker tarafından açılışı yapılan üst düzey teknolojik laboratuvarlarda ve bilimsel testlerin yapıldığı seralarda incelemelerde bulundu.
Burada yabancı katılımcılara bilgi veren Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, "Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, TİKA işbirliği ile bir eğitim yürütüyor. Bu eğitimde biz de ev sahipliği yapıyoruz. Çalışmalarımız meyvecilik, sebzecilik, süs bitkileri üzerine yoğunlaşmakta. Bunun yanında su, su yönetimi, toprak, iklim değişikliği konuları üzerinde de çalıştığımız için de Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile işbirliğine giderek hem ortak proje ürettik, hem de onların vermiş olduğu eğitimde ev sahibi olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.
Kurumlarının ıslah ve genetik üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Keleş, "Gezdiğimiz seralarda değişik sebze ve meyve türleri yetiştiriliyor. Yetiştirilen bu türlerin biyotik ve abiyotik stres koşullarına karşı dayanılırlığını belirlemek için testlemeler yapıyoruz. Laboratuvarlarımız ıslah ve genetikten yani bio teknolojiden, doku kültüründen, yaprak, toprak, su, sulama suyu, gübre, hasat sonrası fizyolojisine kadar bir çok laboratuvarları içermekte. Laboratuvarlarımız bizlerin etkili bir şekilde araştırma yapmasına imkan vermektedir. Bu kapsamda da Sayın Bakanımız Mehdi Eker Bey bu laboratuvarlarımızın açılışını yapmıştı. Teknolojik olarak üst düzey laboratuvarlar" diye konuştu.
TÜRK ÇİFTÇİSİNİN BOZUK İKEN VERİMLİ HALE GETİRDİĞİ ARAZİLERİ İNCELEDİLER
Ortadoğulu ve Afrikalı katılımcılar Erdemli Üçtepe bölgesinde vatandaşlar tarafından bozuk arazilerin işlenerek verimli hale getirilmesiyle oluşturulan sebze seralarında da inceleme yaptı. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ve Mahalle Muhtarı Ahmet Koçtan bilgiler aldılar.
Burada bir açıklama yapan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, "Afrika ve Ortdoğudan 17 ülkeden 35 misafirimiz var. Bunların çoğu genel müdür, daire başkanı ve yönetici konumunda olan misafirlerimiz. Özellikle çölleşme konusunda eğitim ve iş birliği anlamında Türkiyeye getirdik. Bakanlık olarak her yıl Afrika ülkelerine yönelik böyle bir program tertip ediyoruz. Afrikalılar Türkiyeden özellikle gıda olsun, sağlık olsun destek bekliyorlar Biz de maddi destek yerine yapılan çalışmaları yerinde gösterip, teknik elemanlar bunları görsünler onlar da bu işleri yapabilsinler diye buraya getirdik" dedi.
Eğimin 4 gününün Konyada 2 günün de Mersinde gerçekleştirildiğini ifade eden Avcı, "Çölleşmeyle mücadele konusunda özellikle arazi verimliliğinin arttırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, gıda ihtiyacının karşılanması amacıyla arkadaşlara yapılan çalışmaları gösteriyoruz. Bunlarla ilgili tartışıyoruz. Bu konuda aslında dünya üzerindeki bütün ülkelerin birlikte çalışması gerekiyor" diye konuştu.
Sempozyuma Cibutiden katılan Su İşleri Genel Müdürü Djama Ahmed Aouled, Türkiyeye davet dolayısıyla teşekkür ederek, "Biz buraya sempozyum dahilinde geldik. Konya ve Mersinde neler yapılıyor, bunları görmeye geldik. Buralardan çok şeyler öğreneceğimizi görmüş bulunuyoruz. Biz buraya aynı zamanda işbirliği yapmak içinde geldik. Türkiye bizim için çok büyük bir ülke, işbirliği yapabileceğimiz bir ülke. Dolayısıyla burada kaybeden olmayacak, iki tarafta kazanan olacaktır. Afrika ülkeleriyle yapılacak işbirliğinin daha da gelişmesini ümit ediyorum" şeklinde konuştu.
Bu yılki eğitime Suudi Arabistan, İran, Lübnan, Nijer, Senegal, Cibuti başta olmak üzere 17 Ortadoğu ve Afrika ülkesinden 35 uzman katıldı.
ÇÖLLEŞMEYİ ÖNLEMEK İÇİN TÜRKİYEYİ İZLİYORLAR
ormanbölgemüdürlükleri
üniversiteler
expo2016
ağaçaş
konyaağaçaş
belediyeler
parkvebahçler
radikal
hürriyetimilliyet
haberler.com
yeşilgazete
plantmedia
yalovagarden
tmoob
temavakfı
süsbir
gıdatarım
bahçesel
twitter
facebook
plantdergisi
plant
flowershow
Paylaş:
-
Önceki Haber
HAYATLA BERABER YALOVA GARDEN
-
Sonraki Haber
ÇORUM BELEDİYESİ SONBAHARA HAZIR