Tasarım Enstitüsünün öne çıktığı projede park kurgusu içinde ticaret birimleri ve otel yapıları gibi kente hizmet edecek fonksiyonlar da yer alıyor. Bandırmayı Dünya arenasında tanıtmak ve "Marka Kent Bandırma" vizyonunda tasarlanan park için dünyanın dört bir yanından tam 124 tasarımcı yarıştı. Kent vizyonuna katkı koyacak, uluslararası arenada Bandırmayı, marka kentlerle yarışmasını sağlayacak proje birinci seçildi. Birinciliği, İspanyol ve Türk mimarların kurduğu ekip kazandı. Şartnamede yer alan tasarım enstitüsüne getirdiği yenilikçi yorum, alandaki tarihi miras öğelerine ve mevcut ağaç topluluklarına saygılı yaklaşımı jüri tarafından takdir edildi. Alanın merkezle bağlantısını azami bir düzeyde sağlayan proje, merkezin gelişimine ayak uydurabilecek nitelikte bir çekim noktası olmasını öngören bir kent planı sunması sebebiyle seçildi.
Jüri değerlendirmesi 4 Mart 2017 tarihinde Balıkesir’de tamamlandı. Jüri heyeti başkanının Odile Decq (Studio Odile Decq) olduğu yarışmada asli jüride; Louis Becker (Henning Larsen Architects), Prof. Martin Rein-Cano (Topotek 1), Prof. Dr. Celal Abdi Güzer (ODTÜ) ve Prof. Günther Vogt (Vogt Landschaftsarchitekten) yer aldı. Yarışmanın ödül töreni 15 Mart 2017 tarihinde Avrupa’nın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM’ de (Cannes) düzenlenecek olup dereceye girenlere ödülleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından verilecek. Ayrıca asli jüri üyeleri ile birlikte MIPIM fuarında yarışma süreciyle ilgili bir de konferans düzenlenecek. Yarışmanın kolokyum tarihi ise henüz netleşmedi.
Bandırmanın gelişim strateji hakkında açıklamalarda bulunan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Sadece Marmara bölgesinde değil, Tüm Türkiyedeki; belki de çevre ülkelerdeki mimarlık, şehir planlama, harita, inşaat mühendisliği gibi meslek gruplarının saha çalışmaları, atölye çalışmaları yapmak için ziyaret edecekleri uluslararası bir temapark inşa edeceğiz. Parklarda tema, illa eğlence olmaz. Biz, kültürümüze, şehirciliğimize katkı sunacak, yapı ve malzeme sektörüne yeni bir araştırma mecrası açacak, ilgili meslek gruplarının ve hatta bu meslek gruplarını tercih edecek öğrencilerin ziyaret edeceği bir temapark inşaa edeceğiz. Projemiz, Bandırmanın gelecek vizyonunda önemli yer tutuyor. Balıkesirin her ilçesi için bir gelecek hayalimiz var. Adım adım hepsini gerçekleştiriyoruz. Bandırma ‘Tasarım Park’ projemizle entellektüel dünyanın uğrak yeri olacak" diye konuştu.
3 adet derecenin belirlendiği yarışmada 7 adet de mansiyon bulunuyor. Yarışmada 1. Olan ekibe 360 bin TL, 2. Olan ekibe 250 bin TL, 3. Olan ekibe ise 145 bin TL ödül verilecek. Yarışmada mansiyon kazanan 7 eser sahipleri ise 70’er bin lira ile ödüllendirilecek.
YARIŞMADA DEREYE GİREN EKİPLER ŞÖYLE:
1. Ödül: Zuhal Kol (Mimar-Türkiye), Carlos Zarco Sanz (Miamr-İspanya), Jose Luis Hidalgo (Mimar-İspanya)
2. Ödül: Nilüfer Kozikoğlu (Mimar-Türkiye), Azime Tezer (Şehir Plancısı-Türkiye), Ebru Erbaş Gürler (Peyzaj Mimarı-Türkiye), Nazife Tuğçe Onuk (Peyzaj Mimarı-Türkiye)
3. Ödül: : Claudia Ricciardi (Mimar-İtaly), Marco Tanzilli (Mimar-İtalya), Jedd W. Heap (Mimar-Amerika), Derek Mark Pirozzi (Mimar-Amerika)
1. Mansiyon: Can Kubin (Şehir Plancısı-Türkiye), Zeynep Eraydın (Şehir Plancısı-Türkiye), Onur Yuncu (Mimar-Türkiye), Mehmet A. Özmen (Şehir Plancısı-Türkiye), Yüksel Çetinkaya (Peyzaj Mimarı-Türkiye), R. Aytul Baran Özkan (Mimar-Türkiye)
2. Mansiyon: Aybars Asci (Mimar-Amerika)
3. Mansiyon: Julian Andres Restrepo Molina (Mimar-Kolombiya), Merve Bedir (Mimar-Hollanda/Türkiye), Peter Veenstra (Mimar-Hollanda)
4. Mansiyon: Ümit Tarik Yaşar (Peyzaj Mimarı-Türkiye), Nurhak Inan Karaçay (Peyzaj Mimarı-Türkiye), Ilker Ertuğrul (Mimar-Türkiye)
5. Mansiyon: Mehmet Zafer Ünal (Mimar-Türkiye), Cihan Sinan Bostanci (Mimar-Türkiye)
6. Mansiyon: Philip Turner (Mimar-İngiltere), Andrew Weston (Mimar-İngiltere)
7. Mansiyon: João Ferreira Nunes (Peyzaj Mimarı-Portekiz), Ricardo Bak Gordon (Mimar-Portekiz)