Protokol imza programında bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay; "Üniversitemiz öğrencileri belli dönemlerde Topluma Hizmet Uygulamaları kapsamında, öğrenci kulüpleri ve Amasya Tema İl Temsilciliği gibi sivil toplum örgütlerinin organizasyonu ile yıllardır Amasyamızın orman varlıklarını artırmak adına ağaç dikim ve bakımını büyük bir özveri ile gerçekleştiriyor. Bu kapsamda üniversitemiz gençliği binlerce fidanı toprakla buluşturmuştur. Geçtiğimiz yıl ise Amasya Orman Bölge Müdürlülüğümüzce ağaçlandırma sahası olarak tespit edilen alan üniversitemizce "Amasya Üniversitesi Ormanı" olarak düzenlenmiş ve yüzlerce fidan dikimi gerçekleştirildi. Bu yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığınca başlatılan "5 Milyon Üniversite Öğrencisi İçin 5 Milyon Fidan" projesi kapsamında Amasya Üniversitesi ailesi olarak özellikle üniversitemize bu yıl kayıt yaptıran öğrencilerimizi, akademik ve idari personelimizi ön plana çıkararak ağaçlandırma seferberliğini daha yaşanılabilir bir dünya için hayata geçireceğiz. Bugün Üniversitemiz ve Amasya Orman Bölge Müdürlüğümüz arasında imzalanan protokolden hareketle özellikle uygun alanların uygun tür ağaçlarla ağaçlandırılması ve çevre bilincinin daha üst düzeye çıkarılması hedeflenmektedir. Bu protokol kapsamında özellikle öğrencilerimizin yoğun olarak gezdiği alanlara elma, armut, erik, ceviz, badem gibi fidanlar tercih edilecek, dış bölgelere ise çam, sedir, selvi, çınar gibi ilimizin iklimine ve toprak yapısına uygun fidanlar dikilecek." dedi.
Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı ise "Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Orman varlıklarının artırılması ve korunması noktasında önemli projelere imza atıyor. Bu projelerden bir tanesi de üniversite öğrencilerinin yaşam alanı olan üniversite kampüs alanlarının daha yaşanılabilir alanlar olması gayretidir. Pek çok üniversitemiz ile işbirliği protokolü imzalamış ve hayata geçirmiş durumdayız. Amasya Üniversitesi ile de geçen dönemlerde olduğu gibi çevreye duyarlı ve orman kaynaklarımızın artırılması noktasında daha yaşanılabilir alanlar oluşturmak üzere bu protokolü imzalamış bulunuyoruz. Protokol kapsamında ağaçlandırma yapılacak olan alanların sınırlarının aplikasyonunun yapılması, sahanın yangın ve diğer zararlılara karşı korunması, toprak analizlerinin yapılması, ağaçlandırma ile toprak muhafaza uygulama projesinin hazırlanması, dikilen fidanların sulanması, ot alma-çapa tamamlama işlemleri yer almaktadır." ifadelerini kullandı.
Rektörlük binası önüne dikilen fidan ile işbirliği protokolü için ilk faaliyet hayata geçirilmiş oldu. Amasya Orman Bölge Müdürlüğü ile koordine içerisinde uygun zamanlar tespit edilerek ağaçlandırma çalışmaları hız kazanarak devam edecek.
Daha yeşil, daha yaşanabilir bir Amasya tüm kamu-kurum ve kuruluşlarımız sivil toplum örgütlerimiz, doğaya duyarlı tüm vatandaşlarımız el ele!