Akcan Sektörün Sorunlarını Değerlendirdi

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan üreticilerin taleplerini ve sektörün sorunlarını Agro TV’de katıldığı programda dile getirdi. KDV ve arazi sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Akcan Sektörün Sorunlarını Değerlendirdi

 

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Savaş Akcan üreticilerin taleplerini ve sektörün sorunlarını Agro TV'de katıldığı programda dile getirdi. KDV ve arazi sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade eden Akcan, süs bitkileri sektörünün yüksek katma değerine ve yüksek istihdam oluşturduğuna dikkat çekti.

 

"Süs bitkileri sektörü 2018 yılından beri dış ticaret fazlası veriyor. 2021 yılında dış ticaret fazlamız yüzde 255'lik bir oranla 80 milyon dolar oldu. 2022 yılının ilk 7 ayında ise 76 milyon dolar ihracata karşılık 27 milyon dolar ithalat yapmışız.

 

-Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini en aza indirmek için süs bitkileri sektörünün ürünlerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bu iki gerçeğe rağme n hem tarım hem de tohumculuk sektörü içinde KDV'si yüzde 18 olan tek sektör ne yazık ki biziz. Hazine ve Maliye Bakanlığı önceden ithalatımız yüksek olduğu için KDV'yi düşürmüyordu. Biz de bunu haklı buluyorduk. Ama son 5 yıldır ihracatçı bir sektörüz. Bakanlığın haklı gerekçesi ortadan kalkmış oldu.

 

Yüzde 18 KDV demek, benim toprağa ekeceğim 100 bitkinin 18'ini ekememem demek. Ayrıca teknik olarak üretim periyodundan dolayı yüzde 18'lik KDV yükünü 7-8 yıl üstlenmek zorunda kalıyoruz. Bu yükü sırtlayacak finansal güç özellikle bu dönemde üreticimizde yok ne yazık ki.

 

Ayrıca KDV oranının yüksek oluşu faturasız, kayıt dışı satışları artırıyor. Devletimiz yüksek KDV alayım derken, Gelir Vergisi'nden kayıp yaşıyor. KDV yüzde 8'e indirilirse, kayıt dışı satış azalır, süs bitkileri sektörü büyüme hızını daha da artırır.

 

Süs bitkileri sektöründe rakip olduğumuz Avrupa ülkeleri başta enerji olmak üzere artan maliyetler nedeniyle üretimi azalttı. Biz bu boşluğu dolduralım, bu fırsatı değerlendirelim istiyoruz. Bugün pırlantadan KDV almıyorsanız, süs bitkilerinden yüzde 18 KDV almamanız gerekir. Pandemi döneminde Sayın Cumhurbaşkanımız KDV oranımızı yüzde 8'e düşürmüştü. Az önce söylediğim gibi hemen karşılığı verdik, ihracatı ithalatın 3 katına çıkardık. Şimdi yüzde 8'lik KDV'nin kalıcı olmasını istiyoruz.

 

Ülkemizin içinde bulunduğu koşulları biliyoruz ancak tarım sektörünün tamamında olduğu gibi süs bitkileri sektörünün de daha uygun koşullarda finansal desteğe ihtiyacı olduğunu da belirtmek isterim.

Süs bitkilileri sektörü yıllardır daha çok üretmek için yer talep ediyor. Bu konuda söz veriliyor ama verilen sözler tutulmuyor. Birim alandan en çok katma değer sağlayan, kalitede dünya standartlarının üzerinde üretim yapan, yıl boyunca yüksek istihdam yaratan bir sektör, üretim alanı talep ediyor, verilmiyor. Anlamak mümkün değil'' dedi.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler