TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ VE VİYANA DOĞA TARİHİ MÜZESİ İŞBİRLİĞİYLE TUNCELİ YÖRESİNDE İKİ YENİ KENGER TÜ

7 Mart 2014 Cuma günü Rektörlük Makamında gerçekleştirilen basın toplantısıyla Tunceli yöresine ait iki yeni kenger türü uluslararası yayınla dünyaya tanıtıldı.

 TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ VE VİYANA DOĞA TARİHİ MÜZESİ İŞBİRLİĞİYLE TUNCELİ YÖRESİNDE İKİ YENİ KENGER TÜ

 Papatyagiller familyasına ait yöresel ismi Kenger olan Gundelia cinsinin dünyada 6 farklı türü bulunmaktadır. Bu bitki, halk tarafından taze dallarının yaprakları soyularak tüketilir. Ayrıca gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten hazırlanan sakızı ve özellikle Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır. Birçok hastalığa faydalı tıbbi bir bitkidir. 
  2011 yılındaS.O.S. Munzur Aktivistlerinin daveti üzerine Viyana Doğa tarihi Müzesini ziyaret eden Tunceli Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Durmuş BOZTUĞun Müze yetkilileriyle işbirliğine yönelik bir protokol imzalamıştır. Bu protokolden sonra, Tunceli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim Üyesi Sn. Yrd. Doç. Dr. Ebru YÜCE, Viyana Doğa Tarihi Müzesini ziyaret ederek Botanik Bölümü Müdürü Dr. Ernst VITEK ile Tunceli yöresi kengerleri üzerinde bilimsel çalışmalara başlamıştır. Viyana Doğa Tarihi Müzesi Botanik Bölümü çok geniş bir bitki envanterine sahip (yaklaşık 5 milyon) önemli bir birimdir. Birlikte çalışma yapılanDr.E. VİTEK ise dünyada özellikle kenger konusunda uzman bir bilim adamıdır. Ülkemizde, verilerin karşılaştırabileceği kaynakların az olmasından dolayı bu ikili bilimsel anlaşma ülkemiz açısından büyük öneme sahip olarak değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, Dersim bölgesindeki kengerler üzerinde yeterli araştırma yapılmamış olmasından dolayı bu ikili anlaşma daha da önem kazanmıştır.
  2011-2013 yılları ilkbahar-yaz mevsimleri döneminde olmak üzere 3 yıl boyuncaTunceli ve çevresinde birlikte arazi çalışmaları yapılmış ve bilimsel analizler sonucunda dünyada 6 tane olan kenger türlerine ek olarak iki yeni kenger türü daha keşfedilmiştir. Böylece dünyadaki kenger türleri Tunceli yöresinde tespit edilen 2 yeni kenger türüyle 8e ulaşmıştır.
  Yeni bir tür bulunduğunda bitkinin ismi, genellikle bir kişinin adına veya bulunduğu yörenin adına atfen verilebilmektedir. Bu çalışmada Tunceli yöresinden yöresel isimlerin verilmesi uygun görülmüştür. Türlerden birine, ilimizin tüm bölgelerinde yaklaşık 20 farklı lokalite de bulunduğu için Dersim adı verilmiştir veböylece latince adı Gundelia dersim (Dersim Kengeri) olarak verilmiştir. Diğeri ise sadece Ovacık ilçemizde tespit edildiği için Gundeliamunzuriensis(Munzur Kengeri ) adı verilmiştir. 
  Tunceli Üniversitesi Rektörlüğü ve Viyana Doğa Tarihi Müzesi Botanik Müdürülüğü olarak, bu çalışmada yardımlarını esirgemeyen Viyana S.O.S.Munzur Aktivistleriadına Sayın Zeynel DUMAN a teşekkürü bir borç biliriz.    


Paylaş: 

Diğer Haberler