Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. Toprağın üst tabakası insanların ve canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil etmektedir. Bilimsel anlamda toprak bir karışımdır.
İstanbuldaki ilk organize peyzaj çalışmaları 1994 yılında başlanılmış ve bu büyük bir sektörün doğmasına neden olmuştur. Bu sektör zincirleme bir reaksiyon göstererek kendi içindeki bileşenleri tetiklemiştir. Bu bileşenleri; Ağaç, çalı, gül, mevsimlik çiçek, soğanlı bitkiler, rulo çim, bitki besleme ürünleri, bitki koruma ürünleri, yeni projeler, uygulamalar, bakım ve karışım toprak olarak sıralayabiliriz. Karışım toprak bu bileşenlerden biri olup karada yaşayan bütün canlıların besin deposunu oluşturmaktadır.
Canlılar için bu kadar önemli olan bir materyalin sektördeki yerini alması, diğer bileşenlerde olduğu gibi İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. nin öncülüğünde olmuştur. Peyzajda kullanılacak karışım toprağın uzun yıllar canlıların sağlıklı yaşamlarını sürdürebilmeleri için birçok özelliği bir arada barındırmasına bağlıdır. Bunları; Ph, tuzluluk, organik madde miktarı, mikro ve makro besin elementleri miktarı gibi sıralamak mümkündür. Bitkilerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için bu değerlerin optimum seviyede olması gerekmektedir. İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. bu değerleri sürekli izlemek ve analiz etmek için modern bir laboratuar kurarak İstanbulun hizmetine sunmuştur.
ÜST HORİZON
Karışımı hazırlarken kullanılacak toprağın, üst horizon tabakadan olması tercih edilen bir durumdur. İstanbulda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm ve inşaatlardan çıkan temiz hafriyat toprağını bu bağlamda değerlendirerek torf, kompost, yanmış koyun gübresi, coco-peat, ve pomza gibi malzemelerle harmanladıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek uygun ürünler elde edilmesi yoluna gidilmiştir. Elde edilen bu özel karışımlar müşterilerin hizmetine sunulmaktadır.
Karışımlarda kullanılacak toprak çok titiz çalışmalar yapılarak temin edilmektedir. İlk kontroller toprağın alınacağı sahaların belirlenmesi ile başlar. Fiziksel olarak kontrol edilen topraktan numune alınarak laboratuarlarda incelenir. Değerleri uygun olan toprakların tesislere nakilleri yapılır. Daha sonra çeşitli malzemelerle harmanlanıp tesislerde ürün haline getirilir. Şu ana kadar hafriyatlardan geri dönüşüm olarak kullandığımız temiz toprak miktarı 2 milyon metreküpe ulaşmıştır.
KARIŞIM TOPRAK
İstanbulun genelinde yapılan peyzaj çalışmalarındaki bu başarının sağlanmasında çok önemli bir paya sahip olan karışım toprağın üretimi Alibeyköy ve Kurtköy Bitkisel Harç Üretim Tesislerinde yapılmaktadır. Türkiyede ilk ve tek olan bu tesislerde taleplere göre karışımlar hazırlanıp müşterilerin hizmetine sunulmaktadır. Bu tesislerde yılda 500 bin metreküp karışım toprak üretilmekte ayrıca yılda 2 milyon 500 bin adet ambalajlı ürün elde edilmektedir. Ancak karışım toprak ihtiyacı katlanarak arttığı ve yeni ihtiyaçların ortaya çıkmasından dolayı daha büyük ve daha modern bir tesisin yapılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Yeni yapılacak bu tesiste İstanbulun ihtiyacı olan karışımların tümü istenilen ambalajda hazırlanarak tüketiciye sunulması amaçlanmaktadır. Bu yöndeki çalışmalar devam etmekte olup belli bir aşamaya gelinmiştir.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; Taşı toprağı altın olan İstanbulun kaynaklarını kirletmeden geri dönüşüm olarak değerlendirme konusunda hepimize büyük görevler düştüğünü asla unutmamalıyız.
Soil, is the main storage of resources that feed the vegetation. In scientific meaning of soil is a mixture. Soil mixture which used for landscaping works should content many features each other for long and qualified life for living things.
Aytekin AKBULUT
İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.
Bitkisel Harç Üretim Şefi