SÜS-BİR VE EXPO SÜRECİ

 SÜS-BİR VE EXPO SÜRECİ

 

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği; 31.10.2006 yılında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5553 sayılı Tohumculuk Kanuna bağlı olarak kurulan 7 alt birlikten birisi olup, 2008 yılında kurulmuştur. Bugün itibarı ile 350 tane üyesi vardır. 5553 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikleri süs bitkileri üretimi, pazarlaması ve satışını yapan herkesin Alt Birliğe üyeliğini zorunlu kılmış ve Alt Birlikleri Kamu Kurumu Niteliğinde meslek örgütü olarak nitelendirmiştir. Bu sebeplerle; 23 Nisan 2016 yılında açılacak olan ‘EXPO 2016 Antalya sürecine dahil edilmesi gerektiğini düşündüğümüz birliğimiz, bu sürece yeterince dahil edilmemiştir. Sadece, birliğimizin bağlı olduğu Türkiye Tohumcular Birliğinin danışma kurulunda bir tane üyesi vardır. Birliğimizin Türkiyenin bu önemli projesinde yeterince dahil edilmediğini düşünmekteyiz.

Süs-Bir olarak bunu defalarca dile getirdik; fakat net ve somut bir cevap alamadık. EXPO ile ilgili yöneticilerden ne biri bize gelip bir şey sordu ne de bizi bir yere davet edip, bilgi alındı... Türkiyede üretim ve uygulama yapan ihracatçı ve ithalatçı firmalar bizim üyemiz. Bu da ön planda tutularak Türkiyede 2016 yılının 23 Nisanında açılacak ‘Çocuk ve Botanik temalı bir EXPO varsa birliğin buraya dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiyenin süs bitkileri sektöründe üretimi, ithalatı ve ihracı var ama; EXPO, sektör vizyonun oturması anlamında çok önemsediğimiz bir proje. Süs-Bir olarak bu projenin yönlendirme sahasında olmak istedik; ama sebebini bilmediğimiz bir şekilde bu sürece dahil edilmedik. Bunu dile getirdik fakat çok ciddiye alınmadık. Sonunda alanın düzenlenmesi ile ilgili bir ihale yapıldı, bu noktada bizden birlik üyelerinin listesi talebinde bulunuldu. Birlik üyelerinin listesi zaten internet sayfamızda olmasına rağmen biz işi biraz daha profesyonelleştirdik ve birlik üyelerimizi yaptıkları işe göre (üretim, uygulama, mevsimlik, kesme çiçek...) ayrı ayrı düzenleyip, EXPO sekretaryasına gönderdik. Bu sürecin sonunda, EXPO ihale sürecine çıktı ve 46 firmaya davetiye gönderildiği belirtildi. Bu davetiyeler, ‘hangi şartlarda, hangi kriterlerde, kimlere gönderildi?NULL, bu konuda bilgi sahibi değiliz. Sektörde bu işi yapan firmaların davetiye almadığının sitemleri de bize iletiliyor. İthalatçı ve uygulamacı firma; davetiye almadığını söylüyor, onu da duyduk. Demek ki bu komisyonun, bu heyetin kendine göre bir kriteri var. Davet edilen 46 firma neye göre davet edildi? Davetiye almadığını söyleyen firmalar neden davet edilmedi? Bu soruların cevaplarını bilmiyoruz.

Davetiye gönderme tarihi ile ihale tarihi arasında 10 günlük bir süreç var. Dışarıdan edindiğimiz bilgilere göre, ayın 15inde davetiye gönderiliyor ve 24ünde ihaleye çağırılıyor. Yaklaşık altı ay sürecek bir etkinlikten söz ediyoruz. Ciddi bir iş ki; 10 günlük sürenin böyle bir ihaleye hazırlanmak için yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Kendilerine davetiye giden firmalardan, şartnamede belirsiz olan kısımların olduğunu duyduk. Bazı firmalar bunu EXPO yönetimine sormuş. Cevaptan tatmin olan var, olmayan var. Sadece 7 firmanın girdiği ihalede ben de gözlemci olarak bulundum. Çünkü üretici birlik başkanlığı konumumla, bu sorunun bize geleceğini biliyorduk. O gün ihale şu şekilde yapıldı; önce saat 11:00da, katılan 7 tane firmadan birinci zarfları istendi. Sonra herkes dışarıya çıkartıldı. Akşam saat 17:45 civarında da ihaleye katılan firmalar salona davet edildi. Firmalardan bir tanesi iş bitirme belgesi yetersizliği, diğeri hesap hatası nedeniyle elendi. Kalan 5 firmaya 15 dakikalık bir süre verilerek ikinci teklifler istendi. En düşük teklifi veren firma için ‘ihaleyi kazandı, sizlere yazılı olarak bildireceğiz dediler. Aradan 10-15 gün geçti,  ihaleye katılan firmalara bir yazı ile ihaleyi en düşük teklif veren firmanın kazandığı ilan edildi. Fakat piyasada konuşulan bir sıkıntı var. Şöyle ki; EXPO alanının tespit edilen yaklaşık maliyeti 82 milyon 134 bin 375 TL, yaklaşık maliyet hazırlanırken Süs-Birden bitki fiyatları konusunda, yerli temin edilebilecek ve sözleşmeli üretilecek bitkiler konusunda ön görüş alınabilirdi. Bu projenin bitki temin kısmı ve temin edilen bitkilerin kontrolü konusunda SÜSBİR destek verebilirdi v.b., proje aşamasında kullanılabilecek ve temin edilebilecek bitkiler konusunda Süs-Bir görüşü alınabilirdi.

 Kazanan firma birinci teklifinde 60 milyon 18 bin 947 TL fiyat vermiş. Aynı firma ikinci teklifte, 42 milyon 661 bin lira teklif vermiş. İhale komisyonunun takdiri, kararıdır, verir; ama madem bu iş 42 milyon 661 bin liraya verilebilecek bir işti, yaklaşık maliyet neye göre 82 milyon 134 bin 375 TL olarak belirlendi? İkinci soru; birinci teklifte 60 milyon 18 bin 947 TL teklif veren firma, ikinci teklifinde neye göre 42 milyona düştü ve bu iş bu firmaya verildi? Ya 42 milyon çok düşük ya da 82 milyon çok afaki. Bunların sorgulamaları yapıldı mı, yapılmadı mı bilmiyoruz. Bize gelen bu konu ile alakalı herhangi bir bilgi yok. Bu soruların cevabını EXPO sekretaryasını yürüten yöneticilerin vermesi lazım; ama dediğim gibi EXPOda bir içine kapanıklık var. Çok dışarı açmıyorlar. Neden açmıyorlar bilmiyoruz. İhale süreci de bu şekilde tamamlandı. Ben bunları dışarıdan gördüğüm, duyduğum ve ihale sürecine birebir katıldığım için söylüyorum, rakamları net verebiliyorum. EXPO yönetiminin bu soruları net bir şekilde cevaplandırması, kamuoyunu bilgilendirmesi lazım. Piyasada konuşulanlar ve EXPO ile ilgili bildiğimiz bu. Bu süreçte bu sorulara karşı şimdi ise; ‘bu iş olur mu? Yetişecek mi yetişmeyecek mi? sorusu var. İş yetişir. Yaklaşık 2 sene var. EXPOnun 2016nın 23 Nisanında açılması hedefleniyor. Bu iş yetişir; fakat görsel olarak, görünen yüzüyle belli bir prensipler çerçevesinde yürütüldüğüne ve yönetildiğine inanmıyoruz. Proje, neticeye vardırılır. Çünkü sonuçta yöneticiliği birebir bakanlık yapıyor, devlet bu işi sahiplenmiş. Ortaya bir şey çıkar ama ne çıkacağını göreceğiz. Piyasada konuşulanları dinlediğiniz zaman çok profesyonel gitmediği gibi bir söylenti var. Çünkü en son Hollanda Venlodaki EXPOya gittim, orda bize bir sunum yaptılar; EXPO 2012de açılıyordu, 2004 yılı itibariyle çalışmalara başlamışlardı.

EXPO, diğer ülkelerde düzenlendiği il ve ilçeye sonrasında bir hareket getirmesi ile ilgili tasarlanıyor. Biz Antalyada EXPOyu açtık, 6 ay etkinlik yaptık... Sonra ‘kapatın, gidin mi olacak! Mesela biz sonrasıyla alakalı projeleri de bilmiyoruz. Bu bizim de ayıbımız olabilir ama bilmiyoruz... Bu sorulara birinin cevap vermesini rica ediyoruz.

 

 

We believe that Ornamental Plants Sub-association (SÜS-BİR) not sufficiently integrated to Turkeys major project EXPO 2016 Antalya processes. As SÜS-BİR, we have expressed it many times, but we could not get a clear answer. Nobody from EXPO managers come to us and asked anything nor invite us somewhere, and received information.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler