AVRASYA ZİRAİ DOKU KÜLTÜRÜNDE ÖNE ÇIKIYOR

2011 yılından bu yana süs bitkileri sektöründe önemli çalışmalara imza atan Avrasya Zirai Maddeler şirketi 30 dekarlık üretim alanı ve Bitki Doku Kültürü çalışmalarıyla hedefini büyütüyor.

 AVRASYA ZİRAİ DOKU KÜLTÜRÜNDE ÖNE ÇIKIYOR

 

2008 yılından bu yana tarım sektöründe faaliyet gösteren Avrasya Tarım, 2011 yılından bu yana süs bitkileri sektöründe önemli çalışmalarda bulunuyor. Süs bitkileri sektöründe sürekli yenilik ve üretimde çeşitliliği kendisine ilke edinmiş olan AVR Süs Bitkileri, 10 dekarlık üretim alanını 30 dekara çıkararak üretim miktarı ve kalitesinde ciddi bir artış gerçekleştirdi. Dış mekanda 10 çeşit bodur, çalı grubu bitkileri üreten firma aynı zamanda doku kültürü laboratuarıyla da üretimde kaliteden taviz vermiyor. SERENE Bitki Doku Kültürü Laboratuarında üretilen süs bitkisi fidelerinin yetkili tek satıcısı yine Avrasya Zirai Maddeler firmasına ait.

 

 

AVRASYA ZİRAİ MADDELER

AVR Süs Bitkileri firmasının kuruluş hikayesini anlatan firma ortaklarından Ziraat Mühendisi Levent Ceylan, ortağı Ziraat Mühendisi Erkan Kutluca ile yollarının nasıl kesiştiğini şöyle anlatıyor: "7 yıl, Antalyada gübre ve bitki besleme konusunda aynı firmada çalıştıktan sonra beraber firma kurmaya karar verdik. 2008 yılında Avrasya Zirai Maddeler Tic. Ltd. Şti.yi kurduk. Marmara ve Ege bölgesinde satış ağı oluşturarak, özel gübre satışı yaptık. Tarım sektörü sezon itibariyle toplamda 6 ay sürmekte. Kalan 6 ay ise pasif olarak geçmektedir. Mevcut 10 dekar arazimiz vardı. Bu araziyi ve pasif geçen 6 ayı nasıl değerlendirebiliriz diye düşünürken, süs bitkisi sektöründe çalışan; dürüstlüğüne ve samimiyetine inandığımız, sevgiyle ve rahmetle andığımız Gürkan Kuzu bize çalı üretmemizi tavsiye etti."

 

200 BİN ADETLİ ÜRETİM

Rahmetli Gürkan Kuzunun tavsiyesiyle süs bitkileri üretimine başlayan Avrasya Zirai Maddeler şirketi bünyesinde kurulan AVR Süs Bitkileri ve AVR Tarımsal Çözümler Sakaryada süs bitkisi üretimine başladı. AVR Süs Bitkilerinin gelişim sürecini Levent Ceylanın ağzından dinleyelim: "Gürkan Kuzu, bize teknik anlamda da destek verince ‘Bismillah diyerek bu işe başladık. 30 bin adetli üretimden 200 bin adetli üretime ulaştık. Üretim yapmak keyifli olduğu kadar; oldukça zaman, ilgi, bilgi ve tecrübe istiyor. Bu nedenle gübre pazarlama kısmını küçülttük. Daha dar alanda hizmet vermeye karar verdik. Şu anda toplam 10 dekar alanda üretim yapıyoruz. Ayrıca 20 dekar arazi de kiraladık. Yılsonunda orasını faaliyete geçirmeyi planlıyoruz."

 

SERENE BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ

Her ikisi de kendi alanında uzmanlaşmış olan ziraat mühendisleri Levent Ceylan ve Erkan Kutlucanın firma ortaklığını üstlendiği Avrasya Zirai Maddeler şirketi bünyesinde faaliyet gösteren AVR Süs Bitkileri ve AVR Tarımsal Çözümler ile sektöre önemli katkılarda bulunuyor. Firmanın Bitki Doku Kültürü çalışmaları hakkında bilgiler veren firma ortağı Ziraat Mühendisi Erkan Kutluca, "Sektörde sağlıklı, formlu ve zamanında süs bitkisi fidesi tedariki konusunda sıkıntı yaşandığını gördük. Bu konuda neler yapabileceğimiz konusunda sürekli çözüm arayışları içerisindeydik. Tarım sektöründe ticari ilişkimiz olan Dikmen Fide ile bu durumu paylaştık. Dikmen Fidenin ‘SERENE Bitki Doku Kültürü Laboratuarında süs bitkisi üretimi projesini başlattık. Bu yöntemle hastalıklardan arındırılmış sağlıklı bitkileri çok kısa bir sürede tedarik edebilecektir. Doku kültürü ile bitkinin üretim protokollerinin oluşması çok uzun sürmekle birlikte nihayetinde çok hızlı ve adetli bitki üretmek mümkün olabilmektedir. Şu an Bodur Alev (Photinia little red robin) bitkisinin üretimini yapmaktayız. Çok yakında da Alev ağacı (Photinia red robin) ve Bodur Nandina (Nandina domestica fire power) yapacağız" diye konuştu.

 

ÜRETİM HEDEFİ

Sektörün ihtiyacı olan bitkileri doku kültürü yöntemiyle üretip, fide tedarikliği yapmak isteyen firma, üretimini de aşamalı olarak artırmayı hedefliyor. 2018 yılı hedefini belirlemiş olan firma; üretimini aşamalı olarak 200 binden 500 bine çıkaracak. Dış mekanda 10 çeşit bodur, çalı grubu bitkileri üreten firma genelde 2 ve 4 litrelik saksılarda sürekli bir üretim yapmaktadır. AVR Süs Bitkilerinde şu bitkilerin üretimi gerçekleştiriliyor; Bodur alev çalısı, Altuni taflan, Bodur berberis (3 tür), Bodur abelia (2 tür), Gaura, Bodur ateş dikeni, Yeşil sütun taflan, hb, Hedera, Kartopu (2 tür), Bodur nandina, Şimşir, Bodur hanımeli (Lonicera nitida).

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler