Bolu Belediyesi, Türkiyenin ilk bonsai eğitim üretim serası ile 200 çeşit nilüfer koleksiyonunun yer alacağı 7 bin 300 metrekarelik "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı" kuruyor. Parkta ayrıca, özel üretim güller, şakayıklar, alabalık havuzu da olacak. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkında Boluya has Akçaağaç, Sarıçam gibi endemik türler, Bonsai formatında üretilecek ve böylece dünya sanat literatürüne girmeyi hedefliyoruz. Bonsai yetiştirme kurslarımız ile de yeni bir iş kolu oluşturacağız. Sanatçılara ilham olacak Parkımız yeni iş imkanı da sağlayacak" dedi.
Bolu Belediyesi, "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı" ile Türkiyeyi ilk bonsai eğitim üretim serası ve yüzlerce çeşit nilüfer koleksiyonu ile tanıştıracak. Antalya, Side, Bodrum ve Boludaki Petro Kentlerinin kurucusu, Bolu sevdalısı Belgin Özerin ön projesini hazırlayıp, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile paylaşarak fikir babası olduğu, Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından projelendirildi. Yapımı hızla devam eden ve yaz sonunda açılması planlanan Park, Alpağutbey Mahallesinde, toplam 7 bin 300 metrekarelik dev bir alana kuruluyor.
Ünlü Nilüfer Çiçeği Koleksiyonerinden 200 Çeşit Nilüfer
Parkın tam ortasında, "Nilüfer çiçeği gibi git bu hayal ırmağında yetiş" diyen Mevlanadan, resmettiği nilüferlerle sanatta çığır açan Claude Monete kadar, büyük düşünür ve sanatçılara ilham kaynağı olan ‘Nilüferlerin yetiştirileceği bin 160 metrekarelik özel havuz yer alacak. Türkiyenin en büyük nilüfer havuzu olacak ve dünyanın en zengin nilüfer çiçeği koleksiyonuna sahip işadamı Hüseyin Ustanın, Belediye nezdinde Boluya hediye ettiği tam 200 çeşit nilüfere ev sahipliği yapacak
Havuzun içerisinde nilüfer türlerine göre farklı yüksekliklerde 104 ayrı bölüm bulunacak ve her nilüfer türünün yeri maksimum boyuna göre belirlenecek. Havuzu suyu ise park alanında bulunan yeraltı sularından sağlanacak. Park alanında bulanan yeraltı suları toplanarak önce Parkın kuzeydoğusundaki alabalık havuzunu ve sonra da nilüfer havuzunu dolduracak. Kalan su ise parkın güney batısında yapılacak olan 50 tonluk yeraltı su deposunda toplanacak. Parkın kurulacağı arazinin yüzde 6lık bir eğime sahip olması sayesinde ise su akışları elektrik enerjisi harcamadan sağlanacak.
Türkiyenin İlk Bonsai Serası
Parkın içerisinde 100 metrekare büyüklüğündeki bir alanda ise "Türkiyenin ilk Bonsai Ağacı Üretim Merkezi" yer alacak. Japonyadan dünyaya yayılan ve "Saksıda Ağaç" anlamına gelen Bonsai, "genetik yapılarını bozmadan, insan eliyle ağaç minyatürleştirme sanatı" olarak tanımlanıyor.
"Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı"nda, Bolunun iklim nedeniyle seraya ihtiyaç duyan bonsai ağaçlar için oluşturulan özel bir Bonsai Serası olacak. Sera, ışıktan daha fazla yararlanmak için cam tavandan oluşacak. Bolu iklimine uygun bonsai ağaçları ise sera dışında, açık havada yetiştirilecek.
Hasbahçenin Gülleri ve Şakayıkları, Bolu Sanat Parkında
Rengarenk taç yapraklarıyla büyüleyen şakayıklar ve çağlar boyunca sanatın temel ilham odaklarından, mis kokulu güller, Sanat Parkında renk cümbüşü yaratacak. Osmanlı İmparatorluğunun, yetiştirilmesi için özendirme tedbirleri aldığı güller ve padişahların Anadolu şehirlerinden toplattırarak, Hasbahçeye diktirdiği şakayıklar, Boludaki Sanat Parkında "Özel Koleksiyon" olarak sergilenecek. Parka ilk etapta, Gallicas, Flarıbunda, Menekşe Gülü, Okka Gülü gibi çeşitli gül türlerinden 100 adet dikilecek. Bolu iklimine güzel uyum gösteren şakayıklar ise Boluda yazın ilk habercisi olacak.
Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, balıkçılık ve endemik hayvan meraklılarının da ilgisini çekmeye aday. Salmonidae falmilyasından gelen ve sadece Türkiyede, Abant Gölünde yetişen Abant Alası balığı da Parkta kurulacak küçük bir havuzda yetiştirilecek. Abant Alası, dünyadaki 4 ana alabalık türünden birini oluşturmasıyla, Bolunun eşsiz zenginliklerinden biri olarak biliniyor.
Kestane eriği, burnu kızıl eriği, miskici elması gibi Bolunun endemik meyve ağaçları da, gelecek nesillere sağlıklı aktarılması amacıyla Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkında yetiştirilecek. Parkın en hoş sürprizlerinden birini ise beyaz güvercinler yapacak. Güvercin kümeslerinin yer alacağı Parkta, belirli saatlerde uçurulacak elli beyaz güvercin, Boludan dünyaya barış mesajları verecek.
Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı, 4 mevsim yeşil kalan ağaçlarıyla da ziyaretçileri cezbedecek. Parkta yürüyüş için çam, meşe, ıhlamur, akçağaç ve ladin ağaçlarından oluşan küçük korular yer alacak. Dünyada sadece Boluda yetişen endemik ağaçlar da bu projeyle ziyaretçilere görsel olarak tanıtılacak. Ayrıca, Park, çimlik alanlarıyla da ziyaretçilerine çocukların koşup oynayabileceği rahat ve huzurlu bir ortam sunacak. Parkta, 380 metrekarelik alana yayılan çocuk oyun grubu, fitnes aletleri ve 300 metrekarelik kafeterya ve kamelya da misafirlerini ağırlamaya hazır.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Türkiyede bir ilk olacak "Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkı"nı Boluya kazandırmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Bu çok yönlü bir proje. Bir yanıyla Boluda, sanatçılara ilham kaynağı olan nilüferler, bonsai ağaçları, korulardan oluşan Nilüfer ve Bonsai Sanat Parkını halkımıza sunuyoruz. Türkiyede ilk olacak bu çok yönlü Parkımızda, Bolumuza uygun nilüfer türlerini yetiştireceğiz, çoğaltacağız görsel bir şov ile sunacağız.
Sanat Parkı, halkımızı yerel ve ulusal sanatçılarla bir araya getirecek bir ortam sağlayacak. Eminim bu Park, gelecekte, güzel sanatlar için büyük bir ilham kaynağı olacak. Halkımızı ve sanatçılarımızı, Parkta kuracağımız ‘Beşi Bir Yerde Görsel Sanat Galerisi ile bir araya getireceğiz. Bütün bunlar, birçok insanın bilgisi, emeği, imkanı ve sabrı ile bir araya getiriliyor. Dünyada bu kadar nadir çeşidin bir araya toplandığı ve bilimsel yöntemlerle yetiştirildiği bir başka Park yok" diye konuştu.
"Bolu Endemik Türleri Dünyaya Tanıtılacak"
"Bolunun endemik bitkilerini ve hayvanlarını dünya çapında tanıtmayı hedefliyoruz" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Akçaağaç, Sarıçam gibi Bolunun endemik bitkileri, ilk kez bonsai ağacı olarak yetiştirilecek ve dünyaya tanıtılacak. Dünyadaki 4 alabalık çeşidinden biri olan Abant Alası, özel bir havuzda yetiştirilecek. Diğer yandan, bu Park ile halkımıza yeni bir ekmek kapısı da açmış olacağız. Bonsai ağaçları bir sanat eseri olarak kabul görüyor ve 500 ila 4 bin TL arasında alıcı buluyor. Bonsai ağacı üretim merkezimizde uzmanlarımız kurslar düzenleyerek, bonsai tekniklerini öğretecekler. Böylece, Türkiyenin ilk Bonsai Serasında ayrıca, yeni bir iş kolu oluşturacağız"
Nilüferin, botanik dünyasında, "En temiz çiçek" olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Bildiğiniz gibi nilüferler, sadece çamurlu sularda yetişir ama üzerinde tek bir toz tanesi bile barındırmamasıyla bilinir. Nilüfer, yapraklarını öyle bir kullanır ki, sadece kendini temiz tutmaz, çevresindeki suyu da temizler. Nilüfer çiçeği, bu yapısı ile çocuklarımıza ilham verebilir. Sıkıntılı, zor koşullarda dünyaya gelebiliriz ancak çevremiz ne olursa olsun, kendimizi temiz tutup, erdemli yaşamaya devam edebiliriz" diye konuştu.
Parkta 200 çeşit nilüfer yetiştirileceğini vurgulayan Başkan Yılmaz, "Belki bir gün Bolunun amblemi nilüfer olur. Nilüfer Festivali düzenleriz" dedi.