Plant Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Plant Akademi söyleşi programları yılın son söyleşisini Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirdi. Öğrencilerin yoğun ilgisiyle başlayan söyleşide iş hayatına giriş konusunda merak edilen sorulara cevaplandı.
Yalova Üniversitesi konferans salonunda yapılan söyleşiye, Birikim Süs Bitkileri Genel Müdürü Ümit Yalçın, Gardensa Genel Müdürü Umut Sakarya, Çağlayan Tarım Teknik Müdürü Ünal Çolakel katılırken Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman moderatörlüğünü yaptı. Yalova Garden AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yalçın, Yalova’da süs bitkisi festivali planlandığını bu anlamda yerel dinamiklerin birlikte hareket ederek başarılı bir çalışmaya imza atmak istediklerini belirtti.
“Merak Edilen Sorular Yanıtlanıyor”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Öğr. Gör. Yusuf Evren Doğan, “Plant Akademi sektörün uzman isimlerini öğrencilerle buluşturarak öğrencilerimize büyük bir katkı sağlıyor. Üretim, tasarım ya da besleme gibi tüm konularda uzmanlar öğrencilerimize yol gösteriyor. Bu anlamda Remzi Adıyaman başta olmak üzere tüm Plant Dergisi ailesine ve değerli konuşmacılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
“Kaliteli Üretimin Anahtarı İnovasyon”
Üretim konusundaki deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Birikim Süs Bitkileri Genel Müdürü Ümit Yalçın, “Biz on yıl önce kızımın peyzaj mimarlığı bölümünden mezun olduktan sonra girdik. Üretim konusunda ülkemiz iyi durumda ama daha da ileriye gitmeli. Bir ürünü piyasanın üzerinde kalitede üretirseniz fiyatını siz belirlersiniz, bu anlamda yaptığınız işe inovasyon katmanız sizi farklı konuma taşır. Üretimde konusunda nitelikli ara eleman açığımız büyük, bizim sürekli olarak çalışma arkadaşlarına ihtiyacımız var. Kendinizi geliştirdiğiniz takdirde işsiz kalma gibi bir durumla karşılaşmazsınız” dedi.
“STK’lar Çok Önemli”
Gardensa Genel Müdürü Umut Sakarya, “Ben peyzaj mimarı ya da ziraat mühendisi değilim, işletme mezunu olarak 15 yıl önce bu sektöre dahil oldum. Şu an sektörün proje ve müteahhitlik alanında çalışmalar yürüyorum. Sektör ihracatta kilogram başına fiyatı Türkiye ortalamasının üzerinde yani süs bitkileri sektörü olarak katma değeri yüksek ürün üretiyoruz. Bir sektörün büyümesi için önce kamu kurumlar tarafından destekleniyor ardından son tüketici tarafından benimseniyor. Sivil toplum kuruluşları bu açıdan önemli rol oynuyor. Alanınızda uzmanlaşırken bir STK’da yer almanız size büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
“Teknolojiyi Kullanmalıyız”
Yalova’daki süs bitkisi üretiminin önemine vurgu yapan Çağlayan Tarım Teknik Müdürü Ünal Çolakel “Yalova süs bitkileri açısından büyük bir şans, sizlerin staj ve saha deneyimi kazanması için birçok seçenek sunuyor. Yalova yalnızca Türkiye’de değil dünya çapında bilinen bir üretim üssü konumunda. Süs bitkilerinde besleme ve bakım komsundaki dezavantajı çok çeşitli bitki türleriyle çalışmalarıdır. Ama artık laboratuvarlar bitkilerimizde hangi sorunların olduğunu kolayca karşımıza çıkartıyor.” dedi.
“Yalova Çok Önemli”
Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman “Yalova süs bitkilerinin üretim üssü konumunda fakat biz Plant Dergisi’ni yayın hayatına hazırlarken ilk röportajlarımızdan birisini Dr. Öğr. Üyesi Gül Yücel ile gerçekleştirmiştik. Yalova bu açıdan bizim için çok önemli bir noktada bu eğitim döneminin son programını da burada yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Staj konusunda Yalova gibi şanslı bir noktada bulunuyorsunuz yine de bizim sizler için yapabileceğimiz bir şey olursa yardıma hazırız” dedi.