Plant Akademi’nin yeni dönem söyleşileri başladı. Plant Dergisi Sektörel Değerlendirmeler Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulu öğrencileriyle buluştu. Programa konuşmacı olarak Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman, Peyzaj Mimarı Mehmet Alpertong, İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.’de Peyzaj Mimarı Abdurrahman Çetinkaya ile Çağlayan Tarım Genel Müdürü Özkan Vardar konuşmacı olarak katıldı. Söyleşi programına meslek yüksekokulu öğrencilerinin yanı sıra konuklar da ilgi gösterdi. Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer söyleşinin şeref konuğu oldu. Geleceğin peyzaj teknikerleri olacak olan öğrencilerle buluşmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Sapanca’nın doğa cenneti bir yer ve verimli topraklara sahip olduğunu söyledi. Sapanca’da Peyzaj Mimarlığı Fakültesi olmasını istediğini vurgulayan Başkan Yılmazer, “Sapanca’mızda peyzaj bölümünün olması Sapanca’ya anlam katacaktır. Bu bölümün daha zengin ve etkin olabilmesi için ne gerekiyorsa belediye başkanı olarak tam destek vermeye hazırım. Bu bölümün bir alt yapı olarak görülerek Sapanca’ya Peyzaj Mimarlığı Fakültesi kurulmasını istiyoruz denildiğinde ben 24 saat içerisinde ilk adımı tesis edecek binayı bulurum” dedi.
AMACIMIZ BİTKİYİ ÇOĞALTMAK
Sakarya Üniversitesi Sakarya Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleşen söyleşi açılış konuşmalarının ardından Remzi Adıyaman’ın moderatörlüğünde başladı.
Peyzaj Mimarı Mehmet Ziya Alpertong, öğrencilere peyzaj mimarlığı eğitim sürecini aktardı. Peyzaj Mimarlığı ile ilgili görüşlerini aktaran Alpertong, her peyzaj mimarının hayalinin Central Park olduğunu söyledi. Peyzaj mimarlarının bir görevinin de bitki türlerinin genlerini artırmak olduğunu kaydeden Alpertong, “Biz nasıl dünyada çoğalıp yayılıyorsak aslında bir bitki türünü de sürekli bilinçli olarak sayıyoruz” dedi.
ÖNEMLİ BİR BÖLGE
Öğrencilerin, sektör adına Sapanca gibi çok önemli ve kritik bir bölgede okuduklarının altını çizen Peyzaj Mimarı Abdurrahman Çetinkaya ise tavsiyelerini aktardı. Çetinkaya; öğrencilerin severek ve bilerek bölümü seçmesi gerektiğini söyledi. Bitkileri ve çevreyi iyi tanımalı, tasarımın yeteneklerini geliştirmesine izin verilmeli, yurt dışı eğitimi ile staj fırsatları mutlaka değerlendirilmeli, gönüllü staj yapmaktan kaçınılmamalı, dünyadaki gelişmeler yakından takip edilmeli ve son olarak meslek örgütlerine üye olunmalı.
LİDER FİRMALAR SAPANCA’DA
Çağlayan Tarım Genel Müdürü Özkan Vardar da konuşmasında bitki beslemenin önemine değindi. Vardar; “Çağlayan Tarım olarak peyzaj alanlarında kullanılan süs bitkilerinin beslemesi ve hastalık-zararlı kontrolü ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bunu firmalarla birlikte oturup nasıl sorunları var, nasıl daha hızlı bitki üretebilirler bunun üzerinde çalışıyoruz. Çağlayan Tarım olarak Türkiye genelinde yaklaşık bin firmayla çalışıyoruz. Ama bu geniş fotoğrafa baktığımızda Sapanca’nın yeri gerçekten önemli, birçok önder ve lider firma bu bölgede iş yapıyor. Burası sizin için bir fırsat.”