Plant Akademi İstanbul’da Devam Ediyor

Sektör profesyonelleriyle geleceğin peyzaj mimarlarını buluşturan Plant Akademi, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa programıyla devam etti.

Plant Akademi İstanbul’da Devam Ediyor

 

27 Ekim Cuma günü gerçekleştirilen söyleşiye Aliağa Belediyesi AliaKent A.Ş Genel Müdürü Yalçın Erduran, Yalova Üniversitesi Öğr. Gör. Yusuf Evren Doğan, Peyzaj Yüksek Mimarı Abdurrahman Çetinkaya katıldı. Programın Moderatörlüğünü Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman yaptı.

 

Peyzaj mimarlığı mesleğinin çok yönlü bir çalışma gerektirdiğini vurgulayan AliaKent A.Ş Genel Müdürü Yalçın Erduran; "Peyzaj mimarlığı açısından ‘yeni yaklaşımlar' hem belirlenen yeni trendler hem de ihtiyaçlarımız üzerinden şekilleniyor. Su sorunu yaşanan bölgelerde az su tüketen bitkilere yönelim oluyor ya da yağmur suyu hasatı gibi geri dönüşümü sağlayabilecek projeler hazırlanmaya başlıyor. Tabii bu bakış açısı genele yayılarak uzun vadede fayda saylayacak projeler hayata geçirilmeli"

 

Peyzaj ve süs bitkileri alanında trendlerin oluşumu ve bu alanda yapılan çalışmaların temel nokta olduğunu vurgulayan Yalova Üniversitesi Öğr. Gör. Yusuf Evren Doğan; "Trend konusu tüm dünyada bir ürünün pazarlanamsı ve satışa sunulmasıyla ilgili önemli bir noktada. Bir sonraki trendi doğru bir biçimde planlayabilirsek, biz de bu sürecin başından sonuna kadar aktif rol oynayabiliriz. 2023 yılında yaygınlaşan yeni yaklaşımlar; düşük karbon salınımı, bölgeye özgün türlerin kullanımı, kendi kompostunu üreten bahçelerin tasarlanması gibi konular aslında çok eski ama yeniden trend oldular" dedi.

 

Peyzaj alanındaki yeni yaklaşımları 7 başlık altında inceleyen ve özellikle teknolojik yeniliklerin kullanımına dikkat çeken Peyzaj Yüksek Mimarı Abdurrahman Çetinkaya; "Çevresel duyarlılık, yerel bitki çeşitliliği, düşük bakım gereksinimi, yeni bitki materyalleri, bitkilerin estetik ve psikolojik katkıları, özgün tasarımlar ile inovasyon ve teknoloji başlıklarında yenilikler hızla devam ediyor. Eğer bunları yakalayıp teknolojiyi de iyi kullanırsak yaptığımız çalışmaları çok daha değerli kılabiliriz. Bitkilerin asıl amacı bizleri mutlu etmek, rahatlatmak bunu temel alarak daha doğru bir yol kat edebiliriz" dedi.

 

Soru - cevap bölümünün ilk sorusu Meta Peyzaj Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aktaş'tan geldi Aktaş; "Öğrencilerin aslında en merak ettiği konu mezuniyet sonrasında çalışma hayatına başlangıç oluyor. Bu noktada aslında hangi kritere göre işe yapıldığını anlatabilirsek onlara yol gösterici olabiliriz. Yalnızca İngilizce bilmek, program kullanmak gibi kriterlerin dışında özgüven ve kişinin sevdiği işi yapması en önemli noktalar bence. Olumsuz yönde fikir beyan edenler olabilir onlar ya işlerini sevmiyorlardır ya da sizleri rakip olarak gördükleri için bunu söylüyorlardır. Yoksa peyzaj, severek yapıldığı takdirde hem maddi hem de mental tatmin açısından çok güzel bir alandır" dedi.

 

Programın ikinci bölümünde dinleyicilerden gelen soruları cevaplandı, öğrencilerin Plant Dergisi standına olan ilgileri dikkatlerden kaçmadı.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler