PEYZAJIN OSCAR’I İTÜ’YE

PEYZAJIN OSCAR’I İTÜ’YE

Peyzaj Projesi İTÜlü akademisyenler tarafından yapılan ‘Hebil 157 EvleriNULL, Peyzaj Mimarlığı dalında dünyanın en prestijli ödülü olan ASLA Onur Ödülünün sahibi oldu.

 

‘HEBİL 157 EVLERİ

Mimarisi Y. Mimar Alper Aytaç, Peyzaj Projesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı ve Doç. Dr. Gülşen Aytaç tarafından tasarlanan ‘Hebil 157 Evleri Projesi; Amerikan Peyzaj Mimarları Topluluğu (Amerikan Society of Landscape Architects/ASLA) tarafından düzenlenen 2013 Profesyonel Tasarım Ödülü- Konut Tasarımı kategorisinde Onur Ödülüne layık görüldü. ‘Hebil 157 Evleri Residential Design kategorisinde Türkiyeden ödülü kazanan ilk ekip oldu. Ödül getiren projenin detayları ile ilgili açıklamada bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, şunları söyledi: "Bodrumda 5 bin metrekarelik bir alanda ‘Hebil 157 adlı 5 adet villadan oluşan bir proje hayata geçirdik. Proje; Bodrum mimarisine aykırı; ama kendine ait özel fikirleri, özel karakteri olan bir yapı. Çünkü doğanın içinde çıkan binalar şeklinde ele alındı."  

 

YAPILAN UYGULAMALAR

"Çalışma öncesinde alanda gerek mimarın gerekse biz peyzaj mimarlarının çok önemsediği alanın doğal florasında yer alan çok yıllık zeytin ağaçları vardı. Süreç başlangıcında mevcut ağaçlar numaralandırılıp, sökülerek başka bir araziye nakledildi. Binaların yapımı tamamlandıktan sonra ise peyzaj çalışmaları çerçevesinde ağaçların hepsi özelliklerine göre yine alanda kullanıldı. Villaların hepsi çatı bahçe şeklinde düzenlendi. Çatıda bir kiremit görme şansınız yok. Hepsi ahşap ve yeşil elemanlardan oluşuyor. Çalışmamızda öncelikli sürdürülebilirlik olayına baktık. Zaten projemizin kabul ve etkili olabilmesinin en önemli sebebi -estetik yanının yönünde- sürdürülebilirlik kavramının olmasıydı. Renk durumu da bizim için önemliydi. Pembeden mora giden bir yaklaşım içerisinde ele aldık ki bu oraya gerçekten bir kimlik verdi. 10 bin adet lavanta kullanarak, müthiş terepatik lavanta köşeleri oluşturduk. Çatı bahçelerinde ve Akdeniz ikliminde iyi yetişen Festuca glauca türleri, villaların çatısında kullanılmıştır. Üst kotlardan baktığınızda öndeki villalardaki festuca mavisi denizin mavisiyle bütünleşerek manzara değerlerini daha da zenginleştirmiştir.  Çok fazla tür kullanmadan az bir türle kişilik vermeye çalıştık."

 

‘KISACA SANAT ESERİ

"Gerek bina içinden peyzaja- deniz manzarasına bakış gerekse dışarıdan bina içine bakış ve binalar arasındaki ilişkilerde de gerçekten hem bitkilendirme açısından hem de görüş açısından önemli kavramlara dikkat ettik ve sonuçta da jüri çok etkilendi. Yarışmada 6 kategoride ödül veriliyor. Bunlardan bir tanesi de konut kategorisindeydi. Bu kategoride 650 yarışmacı vardı. Biz Onur Ödülü kazandık. Türkiyede ilk kez böyle bir ödülü almak bize nasip oldu. ABDde Boston Convention Centerda gerçekleşen törenle ödülümüzü aldık. Gerçekten çok onur verici bir olay. Peyzaj mesleğinin ‘Oscarı sayılabilecek bir ödül. ASLA jüri üyeleri İTÜnün projesini ‘kısaca sanat eseri...  Her parça hiçbir israfa neden olmadan mükemmel şekilde kullanılmış, birçok evin birada kullanılması erişilebilirliğe engel olmadan kümelenmiş güzel bir proje olarak değerlendirdi. Tabi bu bir ekip çalışmasıydı."

 

MAL SAHİPLERİNE ÖDÜL

"Birlikte çalıştığım peyzaj mimarlığı öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşen Aytaç, eşi yüksek mimar Alper Aytaçın emekleri ve katkıları büyüktür ki mimari eser Alper Aytaça aittir. Burada önemli bir nokta daha var; ASLA, kaliteli ürün elde etmeyi teşvik etmek amacıyla mal sahiplerini de ödüllendirdi. Bu kapsamda mimarımızın aile şirketi olan Aytaç İnşaat adına Enver ve İnci Aytaç da törene katılarak ödül aldılar. Mütevazı olmayacağım, peyzaj mimarlığı mesleğinde hocalığımızın verdiği misyonla hep öncü olmaya çalıştık. Bu durum meslektaşlarımıza ve öğrencilerimize de bir öncülük olacaktır. Onlar da hiçbir zaman korkmadan bu tür yarışmalara müracaat edebilirler; ama ne yaptıklarını bilerek girmeleri lazım."

 

 

 

 

Hebil 157 Houses which designed and implemented by Architect Mr. Alper Aytaç received many awards in the architectural field as well as in 2013 it was the owner of the ASLA (American Society of Landscape Architects) Honor Award that worlds most prestigious award in branch of the Landscape Architecture. Landscape project of Hebil 157 Houses was made by academicians from İTÜ (İstanbul Technical University), the founder of Department of Landscape Architecture Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, Associate Professor Dr. Gülşen Aytaç from Department of Landscape Architecture.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler